Λεύκανση

Λεύκανση
Τι είναι η λεύκανση
Η λεύκανση αποτελεί σήμερα την πιο συνηθισμένη αισθητική παρέμβαση στα δόντια και το χαμόγελο. Είναι απλή και οικονομική και εξασφαλίζει άμεσα ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η λεύκανση είναι η διαδικασία κατά την οποία, απομακρύνονται οι χρωστικές και οι λεκέδες που έχουν απορροφηθεί στην επιφάνεια των δοντιών, με αποτέλεσμα τα δόντια να αναδεικνύουν το λαμπρό φυσικό τους χρώμα. Είναι λάθος να πιστεύεται ότι τα λευκαντικά υλικά που χρησιμοποιούνται στη λεύκανση έχουν λευκές χρωστικές που «χρωματίζουν» λευκά τα δόντια. Για το λόγο αυτό η λεύκανση δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους τους ασθενείς.

Είναι επίσης σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει ότι τα δόντια τα οποία καλύπτονται με θήκες ή έχουν σφραγίσματα δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη λεύκανση, διότι τα υλικά αυτά δεν μεταβάλλουν το χρώμα τους.

Η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους: α) ελεγχόμενα στο οδοντιατρείο σε μία επίσκεψη, με τη βοήθεια ειδικής λάμπας (π.χ. ΖΟΟΜ) και β) στο σπίτι με τη βοήθεια ειδικού gel λεύκανσης το οποίο τοποθετείται σε ειδικό εξατομικευμένο νάρθηκα (μασελάκι). Στην τελευταία περίπτωση, ο ασθενής φοράει το μασελάκι κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα και η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες.

Σήμερα, η λεύκανση των δοντιών είναι πολύ δημοφιλής, διότι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και επηρεάζει θετικά την ψυχολογία των ασθενών.

Στο Dental Group χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους λεύκανσης (π.χ. ZOOM) Είναι μία διαδικασία αποτελεσματική, ασφαλής και απόλυτα εξατομικευμένη, που προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες των δοντιών του κάθε ασθενή. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι ένα υγιές, λαμπερό και απόλυτα φυσικό χρώμα.

Η λεύκανση πραγματοποιείται από έμπειρους οδοντιάτρους. Είναι μία σχετικά σύντομη και εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Διαρκεί περίπου 45-90 λεπτά. Αφού απομονωθούν κατάλληλα τα ούλα, γίνεται επάλειψη των δοντιών με ένα λευκαντικό παράγοντα (ειδικό gel). Στη συνέχεια, για να ενισχυθεί η δράση του λευκαντικού παράγοντα, χρησιμοποιείται μια φωτεινή πηγή ενέργειας (λάμπα λεύκανσης). Το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι άμεσο και εμφανές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η λεύκανση μπορεί να συνεχιστεί ή και να συντηρηθεί σε βάθος χρόνου και στο σπίτι (π.χ. ZOOM at home). Στην περίπτωση αυτή κατασκευάζεται από τον οδοντίατρο ένα εξατομικευμένο ζεύγος δισκαρίων λεύκανσης (μασελάκι). Στους ειδικούς αυτούς νάρθηκες τοποθετεί ο ασθενής το λευκαντικό υλικό (ζελέ) που του έχει προμηθεύσει ο οδοντίατρος και τους προσαρμόζει στα δόντια του για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή. Στην περίπτωση αυτή, κατασκευάζεται από τον οδοντίατρο ένα εξατομικευμένο ζεύγος δισκαρίων λεύκανσης (μασελάκι). Στους ειδικούς αυτούς νάρθηκες τοποθετεί ο ασθενής το λευκαντικό υλικό (ζελέ) που του έχει προμηθεύσει ο οδοντίατρος και τους προσαρμόζει στα δόντια του για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Τα κύρια μειονεκτήματα της λεύκανσης στο σπίτι έναντι της λεύκανσης στο οδοντιατρείο είναι: 1) αντί για 45-90 λεπτά, το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές μετά από αρκετές ημέρες και 2) σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αποκαλυμμένες ρίζες, επειδή ο ασθενής δεν μπορεί να τις απομονώσει από το gel λεύκανσης, ενδέχεται τα δόντια να εμφανίσουν ευαισθησία η οποία μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από τη λεύκανση. Η λεύκανση δεν πρέπει, όμως, να εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
 • σε ασθενείς με τερηδόνα
 • σε ασθενείς με υπερευαισθησία στα δόντια
 • σε παιδιά και εφήβους
 • σε ασθενείς με πολλές προσθετικές εργασίες (θήκες, γέφυρες, σφραγίσματα). Στους ασθενείς αυτούς η λεύκανση δεν θα μεταβάλει το χρώμα των αποκαταστάσεων αυτών, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη δυσχρωμία μεταξύ των δοντιών αυτών και των φυσικών δοντιών
 • σε ασθενείς που δεν έχει προηγηθεί καθαρισμός από την πλάκα και την πέτρα
 • σε ασθενείς στους οποίους έχουν υποχωρήσει τα ούλα και έχουν αποκαλυφθεί οι ρίζες των δοντιών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να γίνεται η λεύκανση μόνο στο οδοντιατρείο, για να προστατευθούν οι αποκαλυμμένες ρίζες

Όπως κάθε τεχνική που εφαρμόζεται σε ζωντανούς ιστούς, έτσι και η λεύκανση μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες. Ο κάθε ασθενής, βέβαια, αντιδρά διαφορετικά στη λεύκανση. Οι σημαντικότερες παρενέργειες που ενδέχεται να συμβούν είναι:

 • η οδοντική ευαισθησία
 • ο ερεθισμός των ούλων

Και οι δύο αυτές παρενέργειες, αν εμφανιστούν, είναι προσωρινές και εξαφανίζονται μετά το τέλος της διαδικασίας ή μετά από λίγες ημέρες. Επικουρικά, για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας τοποθετείται στα δόντια ειδική κρέμα που περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία προστατεύει τα δόντια και καταπραΰνει την ενόχληση.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι λευκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι δεν βλάπτουν μόνιμα το σμάλτο των δοντιών ούτε τα ούλα.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι ασφαλής η λεύκανση;

Η λεύκανση είναι ασφαλής για τα δόντια και τα ούλα, εφόσον γίνεται με τρόπο επαγγελματικό και δεν γίνονται υπερβολές. Οι μέθοδοι λεύκανσης που εφαρμόζουμε στο Dental Group είναι απόλυτα ασφαλείς, γρήγορες και εντελώς ανώδυνες. Γίνονται στο οδοντιατρείο από έμπειρους οδοντιάτρους.

Αποχρωματισμοί και λεκέδες από χρωστικές, όπως ο καφές, το τσάι, το τσιγάρο απομακρύνονται με ασφάλεια από τα δόντια, τα οποία αποκτούν ξανά το φυσικό τους χρώμα και τη λάμψη που είχαν χάσει.

Εξίσου ασφαλής είναι, όμως, και η λεύκανση στο σπίτι με τους δίσκους λεύκανσης (νάρθηκες) που θα σας προμηθεύσει ο οδοντίατρος. Για κανένα λόγο, όμως, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε λευκαντικά υλικά μόνοι σας χωρίς προηγουμένως να ζητήσετε τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται, για να είναι ορατό το αποτέλεσμα από τη λεύκανση;

Με τις μεθόδους λεύκανσης που εφαρμόζουμε στο οδοντιατρείο, τα δόντια αποκτούν το επιθυμητό λευκό χρώμα άμεσα. Μέσα σε μία συνεδρία 45΄-90΄ μπορεί να έχουμε μέχρι και 8 τόνους πιο λευκό χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι ορατό αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας, προσφέροντας ικανοποίηση και χαρά στον ασθενή.

Όταν η λεύκανση εφαρμόζεται στο σπίτι και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Οδοντιάτρου, τα αποτελέσματα είναι εξίσου ικανοποιητικά και είναι ορατά μέσα σε 2-3 εβδομάδες. Αυτό εξαρτάται από τη συγκέντρωση της λευκαντικής ουσίας και τη διάρκεια που επιλέγει ο ασθενής να φορά τους νάρθηκες.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της λεύκανσης;

Η διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης είναι περίπου δύο χρόνια αλλά και περισσότερο. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν διατήρηση της λεύκανσης και μετά από πέντε χρόνια. Το πόσο, όμως, θα διαρκέσει το αποτέλεσμα της λεύκανσης εξαρτάται, κυρίως, από τη στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, το είδος της διατροφής του κάθε ασθενή καθώς και από τη μέθοδο λεύκανσης που εφαρμόστηκε,

Για τη συντήρηση του λευκού χρώματος, χρειάζονται επαναληπτικές εφαρμογές του λευκαντικού κάθε δύο περίπου χρόνια στο οδοντιατρείο ή επαναχρησιμοποίηση του νάρθηκα στο σπίτι για μερικές ημέρες σε πιο σύντομα χρονικά διαστήματα.

Ποια τα αίτια αποχρωματισμού των δοντιών;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν αποχρωματισμούς, δυσχρωμίες και λεκέδες στα δόντια. Οι σημαντικότεροι είναι:

Εξωγενείς παράγοντες

 • ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα ποτά τύπου cola
 • οι τροφές, οι οποίες περιέχουν έντονες φυσικές χρωστικές
 • το κάπνισμα
 • η συσσώρευση πέτρας

Ενδογενείς παράγοντες

 • η ηλικία
 • τα διάφορα φάρμακα
 • ο τραυματισμός των δοντιών
 • οι μεγάλες δόσεις φθορίου κατά την περίοδο ανάπτυξης των δοντιών
  Μαύρες χρωστικές στα δόντια από κάπνισμα

  Μαύρες χρωστικές στα δόντια από κάπνισμα

Ρωτήστε τους ειδικούς
Απευθυνθείτε σήμερα σε έναν ειδικό για τη φροντίδα του χαμόγελου σας.