Ενημέρωση

Το Χρονικό Ενός Ταξιδιού Ανθρωπιάς

Ιανουάριος 2014. Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Σύμπλευση» δημιουργείται με στόχο την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών, μέσω της παροχής δωρεάν ιατρικών εξετάσεων, διοργάνωσης εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας έργων υποδομής στις τοπικές κοινωνίες.

Απρίλιος 2016. 12 φουσκωτά σκάφη και 1 υποστηρικτικό σκάφος, 400 ναυτικά μίλια, 83 εθελοντές εκ των οποίων 42 ιατροί και 4 νοσηλεύτριες, 20 ιατρικές ειδικότητες.

Ο φετινός διάπλους ξεκινά. Σταθμοί μας τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου: Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Σχοινούσα, Λέβιθα, Πάτμος, Αρκιοί, Λειψοί, Αγαθονήσι.

Στα περισσότερα από αυτά εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις όπως αιματολογικές, υπερήχων, γυναικολογικές, οφθαλμολογικές κ.ά. δεν πραγματοποιούνται, λόγω έλλειψης ειδικών ιατρών και εξοπλισμού στα κέντρα υγείας. Σε άλλα, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, καθώς ο πλησιέστερος ιατρός βρίσκεται σε γειτονικό νησί, στο οποίο η πρόσβαση τον χειμώνα είναι δύσκολη ή και αδύνατη. Μέσα σε 10 ημέρες προσφέραμε το ύψιστο μα δύσκολα προσβάσιμο αγαθό της υγείας στους κατοίκους των νησιών αυτών.

Η δράση μας όμως δεν σταμάτησε εκεί… Συντονισμένες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το κάπνισμα, τις ανθρώπινες σχέσεις, την γεωμετρική τέχνη, αφηγήσεις και θέατρο σκιών έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στα νησιά.

Και πάλι, όμως, δεν σταματήσαμε εκεί… Με τη βοήθεια των χορηγών μας υλοποιήσαμε έργα υποδομών σε όλα τα νησιά, όπως κατασκευή πολυγηπέδων σε Κίμωλο και Λειψούς, ανάπλαση δύο παιδικών χαρών στο Αγαθονήσι, δωρεά ενός απορριμματοφόρου στο Αγαθονήσι και ενός οχήματος διακομιδής εκτάκτων περιστατικών στη Σίκινο, στέγαστρα αναμονής επιβατών σε Αρκιούς και Αγαθονήσι καθώς επίσης επίπλωση και εξοπλισμό του «Πάτμιου» Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ σε όλα τα σχολεία δωρήθηκε εκπαιδευτικό, μορφωτικό και ηλεκτρονικό υλικό.

Στόχος μας ήταν να εκμηδενίσουμε την απόσταση με τους ακρίτες μας και να βρεθούμε κοντά τους, να απαλύνουμε τον πόνο τους και να τους προσφέρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε.

Στον φετινό διάπλου οι οδοντίατροι είχαμε τη δυνατότητα, πέραν των κλινικών εξετάσεων και προληπτικών θεραπειών, να προβούμε σε θεραπευτικές πράξεις και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των κατοίκων των ακριτικών νησιών. Μικροί και μεγάλοι μαζεύονταν καθημερινά έξω από την πόρτα μας, που άλλοτε ήταν η πόρτα μιας σχολικής τάξης και άλλοτε μίας αίθουσας του κέντρου υγείας του νησιού ή του δημαρχείου. Στη Φολέγανδρο, συγκεκριμένα, νιώσαμε «σαν στο σπίτι μας» αφού το οδοντιατρείο του νησιού εξοπλίστηκε και προσφέρθηκε από την Σύμπλευση κατά τον περσινό διάπλου, με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Ανδρέα Πετράκη. Άλλους τους οδηγούσε ο πόνος και άλλους η επί μακρόν αποχή τους από την οδοντιατρική καρέκλα. Μερικοί ασθενείς ήταν ελεύθεροι ευρημάτων ενώ οι περισσότεροι έχρηζαν συνολικής αντιμετώπισης. Γνώμονάς μας ήταν η αντιμετώπιση καταρχάς των οξέων περιστατικών και  έπειτα όσων περισσότερων κατοίκων ήταν δυνατό.

Κι έτσι κι έγινε. Συνολικά εξετάστηκαν 150 κάτοικοι, στους οποίους πραγματοποιήθηκαν 123 παρεμβατικές οδοντιατρικές εργασίες (12 εξαγωγές, 55 εμφράξεις, 19 φθοριώσεις, 33 αποτρυγώσεις, 4 συγκολλήσεις προσθετικών αποκαταστάσεων), ενώ δόθηκαν οδηγίες στοματικής υγιεινής σε όλους τους κατοίκους ανεξαιρέτως. Το εύρος των θεραπευτικών αυτών ενεργειών θα ήταν περιορισμένο χωρίς την κινητή οδοντιατρική μονάδα, ευγενική παραχώρηση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Τα έξοδα για τα εργαλεία και τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιήσαμε καλύφθηκαν από τα έσοδα του ετήσιου χορού της Σύμπλευσης, ενώ είχαν συσκευασθεί επιμελώς από μέλη της ομάδας μας σε κούτες και σακούλες προκειμένου να φτάσουν ασφαλή στα νησιά.

Οι κάτοικοι όλων των νησιών μας φιλοξένησαν και μας φρόντισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν έχαναν ευκαιρία να μας ευχαριστήσουν για την προσφορά μας στο νησί, άλλοτε με μεγάλα τραπέζια που είχε διοργανώσει ο δήμος προς τιμήν μας κι άλλοτε με φιλέματα των κατοίκων την ώρα διεξαγωγής των ιατρείων μας. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιβράβευση για εμάς ήταν τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους και το εγκάρδιο «ευχαριστώ» που μας έλεγαν φεύγοντας από το ιατρείο μας. Ακόμα και κατά την αναχώρησή μας από το νησί, μας ξεπροβόδιζαν στο ντόκο και μας χαιρετούσαν με όλη τους την καρδιά φωνάζοντας «σας περιμένουμε και του χρόνου!». Και ναι, θα είμαστε εκεί και του χρόνου, γιατί αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα χαμόγελα είναι το κίνητρο και η δύναμη για την προσπάθεια και το έργο μας.

Ο ετήσιος διάπλους αποτελεί την κορύφωση των δράσεων μας, μα όλη η προεργασία γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου από τα σπίτια μας, τα γραφεία και τα ιατρεία μας. Ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει καθήκοντα και όλοι μαζί συντονιζόμαστε, συμπράττουμε και συμπλέουμε σε αυτό το ταξίδι ανθρωπιάς.

Ένα ταξίδι που μόνο με λόγια και εικόνες είναι ανέφικτο να αποτυπωθεί. Ένα ταξίδι που δεν θα ξεχασθεί ποτέ από κανένα μας. Το ταξίδι που ονομάζεται «Σύμπλευση».

Οι οδοντίατροι της Σύμπλευσης

Θάνος Δ., Γιώργος Μ., Στεφανία Κ., Μελίνα Μ., Έλλη-Άννα Κ.

Πηγή:
“Το περιοδικό του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά,ΤΕΥΧΟΣ 5, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ -ΜΑΡΤΙΟΣ 2016, σελίδα 20-21”