Ενημέρωση

Η ορθοδοντική θεραπεία συνδέεται με την ποιότητα ζωής!

Στις δυτικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 10-20% των εφήβων υποβάλλονται σε κάποιας μορφής ορθοδοντική θεραπεία.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Κλινικής Οδοντιατρικής του Σέφιλντ, έδειξε ότι η ορθοδοντική θεραπεία σε άτομα νεαρής ηλικίας μπορεί να έχει άμεσο και μετρήσιμο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με τη στοματική υγεία (OHRQoL- Oral Health-Related Quality of Life).

Η ορθοδοντική θεραπεία συνδέεται με την ποιότητα ζωής!

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, τα επίπεδα συναισθηματικής και κοινωνικής ευημερίας σχετικά με τη OHRQoL βελτιώθηκαν σε κάποιο βαθμό σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ορθοδοντική αγωγή πριν από την ηλικία των 18 ετών. Τα ευρήματα είναι σχετικά, διότι, μέχρι σήμερα, υπήρξαν ελάχιστα στοιχεία ότι η θεραπεία βελτιώνει πραγματικά τη OHRQoL.

Οι ερευνητές περιέλαβαν στοιχεία από περισσότερες από δώδεκα μελέτες που ανέφεραν αποτελέσματα πριν και μετά την ορθοδοντική θεραπεία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Τέσσερις τελικά μελέτες επιλέχθηκαν γιατί χρησιμοποίησαν παρόμοια ερωτηματολόγια για να μετρήσουν τι σκέφτονταν οι νέοι για τα δόντια τους και πώς η εμφάνιση των δοντιών τους επηρέασε τη ζωή τους, πριν
και μετά την θεραπεία.

Όλες οι μελέτες έδειξαν μετρήσιμη και αρκετά μεγάλη βελτίωση στους τομείς της συναισθηματικής και κοινωνικής ευημερίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics.