Ορθοδοντική Διαδικασία

Home / Οδοντική υγεία & αισθητική / Ορθοδοντική Διαδικασία

Η διαδικασία της ορθοδοντικής θεραπείας περιλαμβάνει τα εξής: την πρώτη ενημερωτική επίσκεψη ,την ορθοδοντική εξέταση και τα ορθοδοντικά αρχεία, το σχέδιο θεραπείας και τη συζήτηση, την εφαρμογή του σχεδίου θεραπείας, το ραντεβού για σιδεράκια ή Invsalign ή Incognito ή για κινητά και ακίνητα μηχανήματα, τις επισκέψεις σε τακτά διαστήματα, τη διάρκεια της θεραπείας και, τέλος τη φάση της συγκράτησης.

Κατά την πρώτη ενημερωτική επίσκεψη γίνεται η πρώτη γνωριμία του ορθοδοντικού με τον ασθενή. Στο Dental Group επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα και να δώσουμε την ευκαιρία στον ασθενή μας να εκφράσει ελεύθερα τους προβληματισμούς του σχετικά με την εμφάνισή του και τις επιθυμίες του για το νέο του χαμόγελο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, γίνεται μία πρώτη εξέταση της στοματικής κατάστασης του ασθενούς. Δίνονται όλες οι επιλογές θεραπείας, ο ενδεδειγμένος χρόνος έναρξης της θεραπείας, η διάρκειά της και το κατά προσέγγιση κόστος.

orthodontics 137

Εάν ο ασθενής αποφασίσει να αρχίσει τη θεραπεία, θα πρέπει να προγραμματίσει ένα ραντεβού για την πλήρη ορθοδοντική εξέταση και τη λήψη των ορθοδοντικών αρχείων.

Το πρώτο βήμα στον καθορισμό του σχεδίου θεραπείας είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για την ορθοδοντική κατάσταση των δοντιών σου. Αυτό περιλαμβάνει :

Α) λήψη πλήρους ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού 

Β) πλήρη ορθοδοντική εξέταση, κατά την οποία αξιολογούνται το πρόσωπο, τα δόντια και το δάγκωμα

Γ) συλλογή μιας σειράς αρχείων για ορθοδοντική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει:

 • αποτυπώματα από τα οποία θα δημιουργηθούν τα γύψινα εκμαγεία μελέτης των δοντιών
 • ψηφιακές φωτογραφίες του προσώπου και των δοντιών
 • ακτινογραφίες: πανοραμική ή/και κεφαλομετρική

Όλα αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν στον ορθοδοντικό να αναλύσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να προτείνει το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Επίσης, τα αρχεία χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της θεραπείας και στο τέλος για την τελική αξιολόγηση.

orthodontics 138Πανοραμική
orthodontics 139Κεφαλομετρική
orthodontics 141Εκμαγείο μελέτης
orthodontics 140Λήψη αποτυπώματος

Μετά την ορθοδοντική εξέταση και τη μελέτη των ορθοδοντικών αρχείων, σχεδιάζεται το εξατομικευμένοσχέδιο θεραπείας.

Ο ορθοδοντικός θα συζητήσει μαζί σου με κάθε λεπτομέρεια το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας καθώς και άλλα εναλλακτικά σχέδια. Παράλληλα, θα έχεις την ευκαιρία να διατυπώσεις όλες τις απορίες και τους προβληματισμούς σου και να εκφράσεις και τις δικές σου επιθυμίες. Τέλος,θα ενημερωθείς για το τελικό κόστος της θεραπείας και τους τρόπους πληρωμής.

Μετά την τελική αποδοχή του προτεινόμενου σχεδίου αρχίζει η εφαρμογή του.

orthodontics 142

Η εφαρμογή του σχεδίου θεραπείας αρχίζει με την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών (σιδεράκια) ή με τη λήψη αποτυπωμάτων για την κατασκευή ακίνητων ή κινητών μηχανημάτων.

Στο δρόμο προς το λαμπερό χαμόγελο

Αν επιλέξεις να προχωρήσεις στην ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, θα πρέπει να προγραμματίσεις το πρώτο μεγάλο ραντεβού, κατά το οποίο ο ορθοδοντικός θα τοποθετήσει τα σιδεράκια αρχικά στη μία γνάθο. Συνήθως, αυτό το ραντεβού διαρκεί περίπου μία ώρα. Από τη στιγμή αυτή, είσαι στο δρόμο προς το χαμόγελο των ονείρων σου.

Σ’ ένα δεύτερο μεγάλο ραντεβού θα γίνει η συγκόλληση των ορθοδοντικών αγκυλίων (σιδεράκια) στην άλλη γνάθο.

Τα επόμενα ραντεβού, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι μικρότερης διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών.

Και μην ξεχνάς ότι ο κόσμος φαντάζει καλύτερος και φωτεινότερος πίσω από ένα όμορφο χαμόγελο.

orthodontics 143

Αν επιλέξεις να προχωρήσεις στην ορθοδοντική θεραπεία με το σύστημα των διαφανών ναρθήκων Invisalign, θα πρέπει να προγραμματίσεις το πρώτο μεγάλο ραντεβού κατά το οποίο ο ορθοδοντικός θα πάρει αποτυπώματα των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου για το σχεδιασμό και την κατασκευή των διαφανών ναρθήκων. Τα αποτυπώματα αυτά θα αποσταλούν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα κατασκευαστεί ένα ψηφιακό μοντέλο του στόματός σου. Πάνω σ’ αυτό το μοντέλο, με τη συνεργασία του ορθοδοντικού, θα καθοριστούν οι μετακινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για τη σωστή διευθέτηση των δοντιών.

orthodontics 144

Μετά από έξι εβδομάδες, σ’ένα δεύτερο ραντεβού θα σου παραδοθούν οι πρώτοι διαφανείς νάρθηκες. Στο ραντεβού αυτό ο ορθοδοντικός σου θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την τοποθέτηση και τη φροντίδα των ναρθήκων. Θα σου συστήσει να φοράς τους νάρθηκες συνεχώς,για να είναι η θεραπεία αποτελεσματική. Η απομάκρυνσή τους επιτρέπεται μόνο για το φαγητό και τη στοματική υγιεινή. 

Στις επόμενες τακτικές επισκέψεις, ελέγχεται η πρόοδος της θεραπείας και παραδίνονται οι επόμενοι νάρθηκες. Ο συνολικός χρόνος θεραπείας και ο αριθμός των ναρθήκων ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή.

orthodontics 145
orthodontics 146

Αν επιλέξεις για την ορθοδοντική σου θεραπεία τα γλωσσικά σιδεράκια Incognito, θα πρέπει να προγραμματίσεις το πρώτο μεγάλο ραντεβού κατά το οποίο ο Ορθοδοντικός θα πάρει αποτυπώματατων δοντιών της άνω και κάτω γνάθου, τα οποία θα αποσταλούν σε εργαστήριο του εξωτερικού για την κατασκευή των γλωσσικών αγκυλίων.

orthodontics 147

Μετά από έξι εβδομάδες, σ’ένα δεύτερο ραντεβού, ο ορθοδοντικός σου θα τοποθετήσει τα γλωσσικά σιδεράκια στο πίσω μέρος των δοντιών σου στη μία γνάθο και θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες. Σ’ ένα επόμενο ραντεβού θα τοποθετηθούν τα γλωσσικά σιδεράκια στην άλλη γνάθο.

Μπορείς από τώρα να αρχίσεις να χαμογελάς. Κανείς δεν γνωρίζει, εκτός από σένα, ότι φοράς σιδεράκια !

Στις επόμενες τακτικές επισκέψεις, ο ορθοδοντικός σου θα παρακολουθεί την πορεία τη θεραπείας και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Εάν επιλεγεί η χρήση κάποιου κινητού ή ακίνητου μηχανήματος, θα πρέπει να προγραμματιστεί ένα πρώτο μεγάλο ραντεβού κατά το οποίο ο ορθοδοντικός θα πάρει αποτυπώματα των δοντιών της άνω ή και της κάτω γνάθου, ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας. Με βάση τα αποτυπώματα αυτά, ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει το μηχάνημα που έχει επιλεγεί.

Στο δεύτερο ραντεβού ο ορθοδοντικός θα παραδώσει ή θα τοποθετήσει το ορθοδοντικό μηχάνημα στο στόμα σου.

Στις επόμενες τακτικές επισκέψεις θα γίνεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση της θεραπείας.

orthodontics 148Λήψη αποτυπώματος

Η επίσκεψη στον ορθοδοντικό κάθε 4-8 εβδομάδες είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας σου. Η συχνότητα εξαρτάται από το είδος της θεραπείας. Οι τακτικές αυτές επισκέψεις διαρκούν περίπου 20΄-40΄ και μπορείς να τις προγραμματίζεις, με τη γραμματεία του ιατρείου. 

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ο ορθοδοντικός κάνει μικρές τροποποιήσεις και προσαρμογές στους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Αλλάζει, συνήθως, κάποια σύρματα ή τροποποιεί τη θέση ενός αγκυλίου ή και προσθέτει κάποιο άλλο εξάρτημα. Εάν πρόκειται για θεραπεία με το σύστημα Invisalign, στις επισκέψεις αυτές θα σου παραδίδονται οι επόμενοι νάρθηκες και θα ελέγχεται η μετακίνηση των δοντιών. Επίσης, ο ορθοδοντικός θα σε ενημερώνει για την πορεία της θεραπείας ή, αν πρόκειται για παιδί, θα συζητά μαζί του και με τους γονείς του για την πρόοδο και τα πιθανά προβλήματα.

orthodontics 149

Η πορεία και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται κατά πολύ από τη συνεργασία σου με τον ορθοδοντικό, από τη συνέπεια στα ραντεβού σου, τη φροντίδα των ορθοδοντικών μηχανημάτωνκαι ιδιαίτερα από τη σωστή στοματική υγιεινή.

Η ανταμοιβή: ένα ωραίο χαμόγελο

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλλει από έξι μήνες έως τρία έτη. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από τη σοβαρότητα του αρχικού προβλήματος, την ευνοϊκή ή όχι ανάπτυξη του προσώπου, τη συνολική υγεία των δοντιών, των ούλων και του στηρικτικού οστού, την ηλικία και, τέλος, το βαθμό συνεργασίας του ασθενούς με τον ορθοδοντικό.

Μικρότερα προβλήματα, συνήθως, χρειάζονται λιγότερο χρόνο. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και γι’ αυτό η διάρκεια θεραπείας δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια.

Η συμμετοχή των ασθενών κατά τη διάρκεια της θεραπείας παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη, την ταχύτητα αλλά και την ποιότητα της θεραπείας.

Ο χρόνος θεραπείας μπορεί να επιμηκυνθεί, όταν υπάρχει ασυνέπεια στα ραντεβού, συνεχείς αποκολλήσεις στα σιδεράκια και ανεπαρκής συνεργασία.

Η θεραπεία μπορεί ακόμη και να διακοπεί, εάν ο ασθενής δεν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που του δίνονται, δεν φροντίζει με επιμέλειατα ορθοδοντικά μηχανήματα και αμελεί τη στοματική του υγιεινή.

Παρόλο που η ορθοδοντική θεραπεία χρειάζεται ένα σημαντικό χρόνο, για να ολοκληρωθεί, οι ασθενείς, στο τέλος, ανταμείβονται με ωραία και υγιή δόντια, καλή σύγκλειση και ένα υπέροχο χαμόγελο που θα αλλάξει τη στάση τους για τη ζωή.

Η προσπάθεια που θα καταβάλλεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα σε βοηθήσει να επιτύχεις αυτό που πάντοτε επιθυμούσες, ένα υγιές, αστραφτερό χαμόγελο.Αυτό θα είναι και η ανταμοιβή σου.

Και μην ξεχνάς ότι “το χαμόγελο είναι μεταδοτικό”

orthodontics 150

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, για να διατηρήσεις τα δόντια σου στη νέα τους θέση, θα χρειαστεί κάποιου είδους συγκράτηση. Αυτή προσφέρει την απαραίτητη σταθεροποίηση, ώστε να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας. Η φάση αυτή της θεραπείας ονομάζεται συγκράτηση και είναι το ίδιο σημαντική με τη φάση της θεραπείας με τα σιδεράκια.

Η συγκράτηση μπορεί είναι ακίνητη ή κινητή. 

Η ακίνητη συγκράτηση (ακινητοποίηση) αποτελείται από ένα σύρμα, το οποίο τοποθετείται από τον ορθοδοντικό στην πίσω πλευρά των πρόσθιων δοντιών της κάτω ή και της άνω γνάθου. Δεν φαίνεται καθόλου και δεν προκαλεί καμία ενόχληση στη μάσηση και την ομιλία. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον ασθενή και γι’ αυτό πρέπει να είναι πιο επιμελής η στοματική υγιεινή και να είναι τακτικός ο έλεγχος από τον ορθοδοντικό.

orthodontics 151
orthodontics 152
Μόνιμη ακιντιποίηση

Η κινητή συγκράτηση μπορεί να γίνει είτε με διαφανείς αόρατους νάρθηκες είτε με πλαστικά μασελάκια τύπου Hawley. Ο ασθενής πρέπει να τα φορά σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού διαφορετικά τα δόντια του θα μετακινηθούν. Επίσης πρέπει να τα φροντίζει και να τα διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση.

orthodontics 153

Επειδή οι περισσότεροι ασθενείς δεν είναι συνεπείς με το κινητό συγκρατητικό μηχάνημα και ξεχνούν να το φορούν, συνιστάται η μόνιμη ακινητοποίηση για τη διατήρηση του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας.

Τέλος, καλό είναι να γίνεται παρακολούθηση και έλεγχος κάθε είδους ακινητοποίησης σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνδυασμό με τους τακτικούς ελέγχους στο γενικό οδοντίατρο.

orthodontics 154

Προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού με τον ορθοδοντικό μας!

  Your Name (required)

  Your Available Services (required)

  Your Phone Number (required)

  Staffs

  Select Date

  Start (required)

  End (required)