Αόρατα σιδεράκια

Home / Οδοντική υγεία & αισθητική / Αόρατα σιδεράκια

Ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια

Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση των ορθοδοντικών προβλημάτων χωρίζονται σε ακίνητους και κινητούς.

Οι κινητοί μηχανισμοί δεν τοποθετούνται μόνιμα στα δόντια, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν από το στόμα από τον ίδιο τον ασθενή. Οι κινητοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τους διαφανείς κινητούς νάρθηκες (μασελάκια), όπως είναι τα συστήματα: Invisalign, Orthocaps, ClearAlligner.

Οι κινητοί διαφανείς νάρθηκεςείναι ένα σχεδόν αόρατο σύστημα, για να ισιώσει κάποιος τα δόντια του χωρίς σιδεράκια. Είναι μία εναλλακτική αισθητική επιλογή για όσους δεν θέλουν να έχουν μόνιμα σιδεράκια στο στόμα τους.

Διαφανείς νάρθηκες τύπου Invisalign

Είναι ένα σχεδόν αόρατο σύστημα, για να ισιώσει κάποιος τα δόντια του χωρίς σιδεράκια, με κινητούς διαφανείς νάρθηκες. Είναι μία εναλλακτική επιλογή για όσους δεν θέλουν να έχουν μόνιμα σιδεράκια στο στόμα τους. Οι διαφανείς νάρθηκες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς διεθνώς ως μία αισθητική αλλά και αποτελεσματική επιλογή ορθοδοντικής θεραπείας.

Είναι η τελευταία λέξη στην αισθητική Ορθοδοντική. Έφερε πραγματική επανάσταση στον τομέα της Ορθοδοντικής και άλλαξε ό,τι γνωρίζαμε για την κλασική Ορθοδοντική με τα μεταλλικά σιδεράκια

Η αισθητική ορθοδοντική απευθύνεται ιδιαίτερα σε ενήλικες ασθενείς και σε μεγαλύτερης ηλικίας εφήβους που δεν θέλουν να δείχνουν ότι κάνουν ορθοδοντική. Οι διαφανείς νάρθηκες είναι η τέλεια λύση για άτομα πολυάσχολα που έρχονται καθημερινά σε επαφή με κόσμο, που έχουν έντονη κοινωνική ζωή αλλά και για κάθε άτομο που επιθυμεί να αποκτήσει ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο. Είναι η ιδανική λύση για όσους θέλουν να βελτιώσουν την αισθητική του προσώπου τους, αλλά δεν επιθυμούν να διακρίνονται τα σιδεράκια που φορο

Το σύστημα invisalign

Το σύστημα Invisalign είναι μια νέα αισθητική προσέγγιση στην ορθοδοντική. Αποτελείται από μία σειρά διαδοχικών, αφαιρούμενων διαφανών ναρθήκων, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι αποκλειστικά για τα δικά σου δόντια.

Οι νάρθηκες αυτοί (μασελάκια) αγκαλιάζουν μόνο τα δόντια και όχι τα ούλα, με αποτέλεσμα να είναι πραγματικά αόρατοι. Φοριούνται εύκολα και είναι σχεδιασμένοι για την αντιμετώπιση των πιο συνηθισμένων ορθοδοντικών προβλημάτων. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως και τα παραδοσιακά σιδεράκια αλλά χωρίς σύρματα και αγκύλια.

Το σύστημα Invisalign έχει δοκιμαστεί διεθνώς σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ασθενείς και έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό κατά την κλινική έρευνα.

Οι νάρθηκες Invisalign είναι σχεδόν αόρατοι,που σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει ότι κάνεις ορθοδοντική θεραπεία. Μπορείς να επικοινωνείς και να χαμογελάς χωρίς κανένα δισταγμό. Επίσης, μπορείς να τρως ελεύθερα και να ακολουθείς το πρόγραμμα στοματικής υγιεινής χωρίς κανένα πρόβλημα, διότι τους αφαιρείς κατά το φαγητό και όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου. Επιπλέον, δεν έχουν μεταλλικά στοιχεία. Είναι άνετοι και δεν προκαλούν αλλεργίες.

Τέλος, το σύστημα Invisalign, δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή, να δει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (clincheck), πριν αρχίσει τη θεραπεία, το προσωπικό του σχέδιο θεραπείας, πώς θα μετακινηθούν τα δόντια του και πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Θεωρητικά, όλοι οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική Invisalign. Είναι, όμως, καλύτερα να προηγηθεί αξιολόγηση από τον ορθοδοντικό σου, ο οποίος και θα σε ενημερώσει εάν είσαι υποψήφιος/α για το σύστημα Invisalign, διότι η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες δεν ενδείκνυται για όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες www.invisalign.gr και www.invisalign.com.

Πώς λειτουργεί το σύστημα Invisalign;

Οι νάρθηκες Invisalign κατασκευάζονται, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, με τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης (AlignTechnologies). Ο ορθοδοντικός που προσφέρει θεραπεία με το σύστημα Invisalign πρέπει να έχει παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση και να είναι πιστοποιημένος.

Η θεραπεία με το σύστημα invisalign ξεκινά με τη λήψη αποτυπωμάτων των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου από τον Ορθοδοντικό. Τα αποτυπώματα μαζί με τις φωτογραφίες, τις ακτινογραφίες καθώς και το σχέδιο θεραπείας αποστέλλονται στο ειδικό εργαστήριο της Invisalign στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζεται ένα ψηφιακό μοντέλο του στόματος. Πάνω σ’αυτό καθορίζονται οι μετακινήσεις που πρέπει να γίνουν, σε συνεργασία πάντοτε με τον ορθοδοντικό σου.

Το σημαντικό στο σύστημα αυτό είναι ότι ο ασθενής μπορεί να δει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μία τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση των δοντιών του πριν την έναρξη της θεραπείας. Σ᾽αυτήν φαίνεται το προσωπικό σχέδιο θεραπείας και πώς θα μετακινηθούν τα δόντια του.Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να δει το τελικό αποτέλεσμα και να συζητήσει με τον ορθοδοντικό για πιθανές τροποποιήσεις.

Η διαδικασία αυτή λέγεται clincheck. Ενσυνεχεία, δημιουργείται στο ειδικό εργαστήριο μια σειρά από διαδοχικούς νάρθηκες σχεδιασμένους αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ασθενή. Ο αριθμός των ναρθήκων διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας του κάθε περιστατικού.


Ένα αόρατο σύστημα, για να ισιώσεις τα δόντια σου

Οι νάρθηκες αυτοί αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες. Όταν τους τοποθετείς στο στόμα, προκαλείται μία μικρή μετακίνηση στα δόντια. Η μετακίνηση αυτή συνεχίζεται, μέχρι να διευθετηθούν τα δόντια στην επιθυμητή τους θέση με τον τελευταίο νάρθηκα. Τους νάρθηκες τους φοράς συνέχεια (22ώρες την ημέρα). Τους βγάζεις μόνο για το φαγητό, τη στοματική υγιεινή και για να τους καθαρίζεις.

Στις τακτικές επισκέψεις, ελέγχεται η πρόοδος της θεραπείας και παραδίδονται οι επόμενοι νάρθηκες.

Ο συνολικός χρόνος θεραπείας, καθώς και ο αριθμός των ναρθήκων ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από το σχέδιο θεραπείας.

Invisalign Teen για εφήβους

Το σύστημα Invisalign Teen για εφήβους είναι ένα εξαίρετο σύστημα που έχει αναπτυχθεί, ειδικά για εφήβουςμεγαλύτερης ηλικίας. Βασίζεται στο αρχικό σύστημα Invisalign. Χρησιμοποιεί κι αυτό μια σειρά από διαφανείς νάρθηκες, που έχουν ως στόχο να μετακινήσουν και να ισιώσουν τα δόντια. Έχουν γίνει, όμως, κάποιες προσαρμογές στο αρχικό σύστημα Invisalign, για να γίνει η θεραπεία καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη για τις ανάγκες των νεότερων ασθενών.

Το σύστημα Invisalign για εφήβους διαθέτει και επιπλέον νάρθηκες για την περίπτωση απώλειας κάποιου νάρθηκα. Κάθε νάρθηκας σημειώνεται με ένα δείκτη χρώματος που αλλάζει, για να υπενθυμίζει στον ασθενή ότι πρέπει να αλλάξει τους νάρθηκες με τους επόμενους.

Τους νάρθηκες τους φοράςσυνέχεια (22 ώρες την ημέρα).Τους βγάζεις μόνο για το φαγητό, τη στοματική υγιεινή και για να τους καθαρίζεις.

Με το σύστημα Invisalign μπορείς να διορθώσεις πολλά ορθοδοντικά προβλήματα. Η θεραπεία είναι σχεδόν αόρατη. Μπορείς με άνεση να γελάς, να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά και να χαίρεσαι την παρέα με φίλους χωρίς να νοιώθεις άσχημα, επειδή κάνεις ορθοδοντική θεραπεία.

Το σύστημα Invisalign δεν έχει μεταλλικά στοιχεία. Είναι άνετο και δεν προκαλεί αλλεργίες. Είναι μία εξαιρετική επιλογή για μεγαλύτερους εφήβους που τους ενδιαφέρει η αισθητική εμφάνιση, αλλά δεν θέλουν να δείχνουν ότι κάνουν Ορθοδοντική.

Μια εξαιρετική επιλογή για μεγαλύτερους εφήβους

 

 

 

 

 

Πλεονεκτήματα του συστήματος διαφανών ναρθήκων Invisalign

Tα πλεονεκτήματα του συστήματος διαφανών ναρθήκων Invisalign και InvisalignTeen για εφήβους είναι τα εξής:

 • προσφέρουν άριστη αισθητική, διότι οι νάρθηκες είναι διαφανείς και δύσκολα διακρίνονται
 • είναι μία εξαιρετική επιλογή για ενήλικες και εφήβους μεγαλύτερης ηλικίας, που ενδιαφέρονται για την αισθητική τους εμφάνιση και δεν θέλουν να δείχνουν ότι κάνουν ορθοδοντική θεραπεία
 • δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενήνα δει από την αρχή της θεραπείας το τελικό αποτέλεσμα σε τρισδιάστατη απεικόνιση
 • έχουν καλύτερη προσαρμογή στο στοματικό περιβάλλον, σε σύγκριση με τα συμβατικά σιδεράκια
 • διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή, διότι οι νάρθηκες αφαιρούνται και έτσι καθαρίζονται εύκολα
 • διευκολύνουν τη μάσηση, διότι αφαιρούνται από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του φαγητού
 • κατασκευάζονται από αντιαλλεργικό υλικό
 • μπορούν να εφαρμοστούν σε ασθενείς με θεραπευμένη περιοδοντίτιδα, διότι επιτρέπουν την καλύτερη στοματική υγιεινή
 • δεν παρεμποδίζουν την κοινωνική και επαγγελματική ζωή
 • μπορούν να απομακρυνθούν από τον ίδιο τον ασθενή σε εξαιρετικές κοινωνικές περιπτώσεις
 • διατίθενται επιπλέον νάρθηκες σε περίπτωση απώλειας κάποιου νάρθηκα
 • ο δείκτης χρώματος υπενθυμίζει στον ασθενή ότι πρέπει να αλλάξει τους νάρθηκες με τους επόμενους
Άριστη Αισθητική

Περιορισμοί του συστήματος διαφανών ναρθήκων Invisalign

Το σύστημα διαφανών ναρθήκων Invisalign απευθύνεται, κυρίως, σε ενήλικες ασθενείς και σε έφηβους μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά που έχουν ακόμη κάποια από τα παιδικά τους δόντια. Είναι προτιμότερο παιδιά και έφηβοι μικρότερης ηλικίας να επιλέγουν άλλα συστήματα.

Επειδή οι νάρθηκες είναι κινητοί το σύστημα Invisalign δεν είναι κατάλληλο για όλα τα σχέδια θεραπείας.

Επιπλέον, επειδή οι νάρθηκες είναι κινητοί, ο ασθενής χρειάζεται να έχει πειθαρχία και να είναι αποφασισμένος ότι θα τους φοράει συνεχώς, διότι, διαφορετικά, η θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική και θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Ως μειονέκτημα, τέλος, του συστήματος Invisalign μπορεί να θεωρηθεί και το μεγαλύτερο κόστος.