Ορθοδοντική θεραπεία για εφήβους

Home / Οδοντική υγεία & αισθητική / Ορθοδοντική θεραπεία για εφήβους

Για ένα χαμόγελο με αυτοπεποίθηση

Οι έφηβοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ορθοδοντικών ασθενών. Γι’ αυτό και η ορθοδοντική για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν είχε συνδεθεί, σχεδόν αποκλειστικά, με τους εφήβους. Σήμερα, όμως, εκτός από τους έφηβους, και ένας πολύ μεγάλος αριθμός ενηλίκων κάνει ορθοδοντική θεραπεία, για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και να αποκτήσουν ένα όμορφο ελκυστικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαμόγελο.

Η κατάλληλη ηλικία έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας, είναι η περίοδος που έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη οδοντοφυΐα. Αυτή η φάση της θεραπείας ονομάζεται δεύτερη φάση ή επανορθωτική ορθοδοντική.

Δεύτερη φάση ή επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία

Η επανορθωτική ορθοδοντική έχει ως κύριο στόχο να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει τα ορθοδοντικά προβλήματα των εφήβων.

Στη φάση αυτή χρησιμοποιούνται σιδεράκια ή άλλοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, για να επιτύχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Αρχίζει ,συνήθως, μετά την ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών και περιλαμβάνει ασθενείς που είτε έχουν κάνει είτε όχι πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία.

Η ακριβής έναρξη αποφασίζεται από τον Ορθοδοντικό, ανάλογα με το ορθοδοντικό πρόβλημα και το στάδιο της οδοντικής και σκελετικής ανάπτυξης του ασθενή.

 

Για την πλειοψηφία των ασθενών, η επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία αρχίζει κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας. Για τα κορίτσια αρχίζει, συνήθως, στην ηλικία των 9-13 ετών και για τα αγόρια στην ηλικία των 11-15 ετών.

 

Στην ηλικία αυτή ο ρυθμός ανάπτυξηςτου ατόμου είναι αυξημένος. Αυτό το εκμεταλλεύεται ο ορθοδοντικός, για να διευθετήσει τα δόντια στη σωστή θέση στις γνάθους και να αποκαταστήσει μία αρμονική σύγκλειση, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, και ένα υγιές και ωραίο χαμόγελο.

Η βελτίωση της αισθητικής του προσώπου των εφήβων παίζει σημαντικό ρόλο, διότι ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, σε μια κρίσιμη για τους νεαρούς ασθενείς ηλικία.

orthodontics 032

Επειδή υπάρχει διαφορά μεταξύ των ασθενώνως ως προς την ανάπτυξή, επιδίωξη του ορθοδοντικού είναι να προσφέρει την πιο κατάλληλη θεραπεία στον πιο κατάλληλο χρόνο.

Τί πρέπει να ξέρεις για τα σιδεράκια?

Για τη μετακίνηση των δοντιών χρησιμοποιούνται στην ορθοδοντική τα ορθοδοντικά αγκύλια. Είναι τα γνωστά σε όλους σιδεράκια. Τα σιδεράκια είναι ένας ορθοδοντικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την άσκηση δυνάμεων επάνω στα δόντια, με στόχο τη μετακίνησή τους. Με τα σιδεράκια επιτυγχάνουμε τη διευθέτηση των δοντιών στις σωστές θέσεις, τη διόρθωση της σύγκλεισης και τη βελτίωση της λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου.
orthodontics 033
orthodontics 034b

Τα “σιδεράκια” (αγκύλια, brackets) προσκολλώνται σε κάθε δόντι χωριστά στην πρόσθια ή οπίσθια επιφάνεια των δοντιών και παραμένουν εκεί καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας. Τα σύγχρονα σιδεράκια είναι πιο μικρά, πιο διακριτικά και πιο άνετα, σε σύγκριση με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι ορθοδοντικοί πριν από αρκετά χρόνια. Είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο, πορσελάνη (ceramic), χρυσό ή από συνδυασμό υλικών. Ανάλογα, και τα σύρματα, που χρησιμοποιούνται, είναι και αυτά από υλικά, όπως νικέλιο, τιτάνιο, ατσάλι, χαλκός ή και από συνδυασμό αυτών.

Τα σιδεράκια απαιτούν πιο επιμελημένη στοματιμή υγιεινή. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου και εμφάνισης λευκών κηλίδων.

Στο Dental Group προσφέρουμε υψηλής ποιότητας ορθοδοντικές θεραπείες, εφαρμόζοντας ορθοδοντικούς μηχανισμούς όλων των ειδών. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες πρακτικές με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εκτός από τα παραδοσιακά, συμβατικά σιδεράκια ,έχουμε στη διάθεσή μας και σιδεράκια εντελώς αόρατα, όπως είναι τα γλωσσικά (Incognito), τα οποία τοποθετούνται στην οπίσθια επιφάνεια των δοντιών.

Επίσης, υπάρχουνκαι σιδεράκια λευκά, σχεδόν διαφανή, στο χρώμα των δοντιών, όπως είναι τα πορσελάνινα (κεραμικά, ceramic, clear). Ακόμη και χωρίς σιδεράκια, μπορούμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας εξαιρετικής αισθητικής κινητά, διαφανή και άνετα μασελάκια, τύπου Invisalign.

Η επιλογή, βέβαια, εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες και το σχέδιο θεραπείας. Εσύ, σε συνεργασία με τον Oρθοδοντικό σου, θα αποφασίσεις ποια σιδεράκια είναι τα πλέον κατάλληλα για σένα.

 

Ποια “σιδεράκια” να φορέσω?

Το τι σιδεράκια θα επιλέξεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι είναι οι εξής:

  • το είδος της προτεινόμενης θεραπείας.
  • ο χρόνος που θα χρειαστεί να φορέσεις τα σιδεράκια.
  • το κόστος της θεραπείας.
  • η προσωπική σου επιλογή (γούστο)

 

Επιλογές για εφήβους

Οι επιλογές που έχουν οι έφηβοι, για να αποκτήσουν το χαμόγελο των ονείρων τους είναι πολλές:

Μεταλλικά σιδεράκια: Είναι τα παραδοσιακά σιδεράκια. Αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Είναι γερά και αποτελεσματικά και τα λιγότερο δαπανηρά.
Χρωματιστά σιδεράκια:Τα παραδοσιακά σιδεράκια επιδέχονται προσδέσεις διαφόρων χρωμάτων. Η επιλογή χρώματος στα σιδεράκια είναι η διασκεδαστική όψη της ορθοδοντικής. Πολλά παιδιά, ιδιαίτερα έφηβοι, λατρεύουν αυτήν την επιλογή.
Πορσελάνινα σιδεράκια (κεραμικά): Είναι μια πολύ καλή επιλογή για εφήβους που επιθυμούν ένα όμορφο χαμόγελο χωρίς το στόμα τους να έχει μεταλλική εμφάνιση. Το χρώμα είναι ίδιο με το φυσικό χρώμα των δοντιών και γι’αυτό είναι πολύ διακριτικά.
Αυτόδετα σιδεράκια μεταλλικά ή πορσελάνινα: Είναι ήπια για τα δόντια και τους μαλακούς ιστούς λόγω του συστήματος παθητικής διολίσθησης, χωρίς ελαστικές προσδέσεις.
Γλωσσικά σιδεράκια (Incognito): Είναι εντελώς αόρατα, διότι τοποθετούνται στην πίσω επιφάνεια των δοντιών. Μόνο εσύ γνωρίζεις ότι φοράς σιδεράκια.
Αόρατοι διαφανείς νάρθηκες (InvisalignTeen): Είναι ένα εξαίρετο σύστημα το οποίο έχει αναπτυχθεί ειδικά για εφήβους μεγαλύτερης ηλικίας. Αποτελείται από μία σειρά διαδοχικών διαφανών ναρθήκων που αφαιρούνται μόνο για το φαγητό και τη στοματική υγιεινή. Οι νάρθηκες είναι σχεδόν αόρατοι με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πρώτη ενημερωτική επίσκεψη

Κάθε χαμόγελο αρχίζει με μια ολοκληρωμένη πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψή σου στον ορθοδοντικό θέλουμε να είναι μια ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία. Θα είναι εξαιρετική ευκαιρία για εμάς να σε γνωρίσουμε, να συζητήσουμε μαζί σου και να λύσουμε όλες τις απορίες σου. Θα σου δώσουμε όλο το χρόνο που χρειάζεσαι, για να σε ενημερώσουμε για τις δυνατότητες της σύγχρονης ορθοδοντικής και τα είδη της ορθοδοντικής θεραπείας και θα σου εξηγήσουμε λεπτομερώς όλα τα στάδια της θεραπείας. Όσο περισσότερες γνώσεις έχεις, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση, θα έχεις μια πρώτη ορθοδοντική εξέταση και αξιολόγηση και θα ενημερωθείς για τα εξής:

  • τα ορθοδοντικά προβλήματα που εμφανίζεις
  • την προτεινόμενη θεραπεία, εφόσον χρειάζεται
  • τα είδη των ορθοδοντικών μηχανισμών και μηχανημάτων που θα χρειαστούν
  • τη διάρκεια της θεραπείας
  • το κόστος της θεραπείας και τις επιλογές πληρωμής

Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα αποφασίσεις εάν θα προχωρήσεις ή όχι, οπότε θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση, πιο ουσιαστική, για πλήρη ορθοδοντική εξέταση και οδοντικά αρχεία.

Πιστεύουμε σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και θα επιδιώξουμε να κάνουμε την ορθοδοντική θεραπεία όσο το δυνατόν πιο άνετη, πιο ευχάριστη και πιο ικανοποιητική.

Δεσμευόμαστε ότι θα σε βοηθήσουμε να επιτύχεις το χαμόγελο που πάντοτε επιθυμούσες.

 

Προγραμματίστε το δικό σας ραντεβού στον ορθοδοντικό μας:

Your Name (required)

Your Available Services (required)

Your Phone Number (required)

Staffs

Select Date

Start (required)

End (required)