Ορθοδοντικοί Μηχανισμοί

Home / Οδοντική υγεία & αισθητική / Ορθοδοντικοί Μηχανισμοί

Στην ορθοδοντική θεραπεία δεν χρησιμοποιούνται μόνο τα γνωστά “σιδεράκια” ή οι διαφανείς νάρθηκες.

Υπάρχουν και πολλά άλλα ορθοδοντικά μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται, κυρίως, στην πρώιμη φάση της ορθοδοντικής θεραπείας αλλά και κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, της επανορθωτικής. Αποσκοπούν, κυρίως, στη διόρθωση απλών οδοντικών προβλημάτων ή σκελετικών ανωμαλιών.

Τα ορθοδοντικά μηχανήματα χωρίζονται σε κινητά, ακίνητα και σε εξωστοματικά.

orthodontics 104
orthodontics 105

Κινητά μηχανήματα

Τα κινητά μηχανήματα χρησιμοποιούνται,συχνά, για τη διόρθωση απλών οδοντικών προβλημάτων ή κάποιων σκελετικών ανωμαλιών. Μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή για καλύτερη στοματική υγιεινή και πιο άνετη μάσηση.

Η θεραπεία με κινητά μηχανήματα μπορεί να αρχίσει, πριν ανατείλουν όλα τα μόνιμα δόντια. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε στη μεικτή οδοντοφυΐα. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει. Συνήθως, διαρκεί κάποιους μήνες.

Τα κινητά μηχανήματα είναι πλαστικά μασελάκια που προσαρμόζονται στο στόμα και είτε μετακινούν τα δόντια με λεπτά ελατήρια και σύρματα είτε χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση σκελετικών προβλημάτων.

Ο ορθοδοντικός, αρχικά, θα πάρει αποτυπώματα των δοντιών της άνω ή και της κάτω γνάθου, ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας. Με βάση τα αποτυπώματα αυτά, ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει το μηχάνημα που έχει επιλεγεί. Το σχέδιο και το χρώμα του μηχανήματος μπορεί να αποφασιστεί σε συνεργασία με το μικρό ασθενή.

Για επιτυχή αποτελέσματα ο ασθενής είναι απαραίτητο να τα φορά συνεχώς.

μασελάκι

Μάθε περισσότερα

Πλεονεκτήματα των κινητών μηχανημάτων

  • διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή
  • διευκολύνουν τη μάσηση

Μειονεκτήματατων κινητών μηχανημάτων:

  • είναι απολύτως απαραίτητη η συνέπεια και η συνεργασία του παιδιού
  • επηρεάζουν ελαφρά την ομιλία (ψεύδισμα)
orthodontics 108
orthodontics 109

Τα λειτουργικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται, για να διορθώσουν, κυρίως, σκελετικά προβλήματα, σε περιπτώσεις που επιδιώκεται καθοδήγηση και διέγερση της ανάπτυξης της γνάθου. Υπάρχουν αρκετών ειδών τέτοια μηχανήματα, όπως είναι το Activator, το Twin Block και το Bionator. Όλα έχουν παρόμοια λειτουργία. Πιο συχνά χρησιμοποιείται η λειτουργική συσκευή Twin Block.

orthodontics 110Twin Block

Τα κινητά λειτουργικά μηχανήματα καθοδηγούν την κάτω γνάθο σε πιο πρόσθια θέση, διεγείροντας την αύξησή της, ώστε οι δύο γνάθοι να αναπτυχθούν αρμονικά.

Συνήθως, παραμένουν στο στόμα όλο το εικοσιτετράωρο. Ο ασθενής τα αφαιρεί για το φαγητό και τη στοματική υγιεινή.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως, η θεραπεία διαρκεί 9-12 μήνες.

Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμοστεί λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι εκμεταλλευόμαστε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης σ’αυτήν την ηλικία. Σημαντικό, επίσης, ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας  παίζει η συνέπεια και η συνεργασία του ασθενούς.

Το πλεονέκτημα των κινητών λειτουργικών μηχανημάτων έναντι των ακινήτων είναι ότι αφαιρούνται για το βούρτσισμα των δοντιών και κατά το φαγητό και έτσι διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή και κάνουν τη μάσηση πιο άνετη. Το γεγονός, όμως, ότι αφαιρούνται κατά βούληση, αποτελεί σε μη συνεργάσιμα παιδιά μειονέκτημα, διότι δεν τα φοράνε τις απαιτούμενες ώρες. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην ομιλία (ψεύδισμα).

Twin block

Η λειτουργική συσκευή Twin Block αποτελείται από δύο πλαστικά μασελάκια τα οποία τοποθετούνται στις δύο γνάθους, με στόχο να καθοδηγήσουντην κάτω γνάθο σε πιο πρόσθια θέση, διεγείροντας την αύξησή της, ώστε να αναπτυχθούν οι δύο γνάθοι αρμονικά. Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμοστεί λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι σ’ αυτήν την ηλικία εκμεταλλευόμαστε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης.

orthodontics 111Twin Block
orthodontics 112Twin Block
orthodontics 113
orthodontics 114

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής συσκευή, διότι συνδυάζει αποτελεσματικότητα με ευκολία στη χρήση. Είναι σχεδιασμένη, για να τη φορά ο ασθενής όλο το εικοσιτετράωρο. Την αφαιρεί μόνο για το φαγητό και τη στοματική υγιεινή. Η πολύ καλή αισθητική και ο μικρός της όγκος, σε σχέση με ανάλογες συσκευές που χρησιμοποιούντο στο παρελθόν, διευκολύνει τη συνεργασία του ασθενή, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία της θεραπείας.

Είναι μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τηδιεύρυνση της άνω γνάθου, σε περιπτώσεις που έχουμε στενή άνω γνάθο ή /και οπίσθια σταυροειδή σύγκλειση. Είναι πλαστικά μασελάκια τα οποία έχουν ενσωματωμένη μία βίδα, την οποία ο ασθενής γυρνάει προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση. Τοποθετούνται στην άνω γνάθο και πρέπει να παραμένουν στο στόμα συνεχώς. Ο ασθενής τα αφαιρεί μόνο για το φαγητό και το βούρτσισμα των δοντιών. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά τους, έναντι των αντίστοιχων ακινήτων, διότι έτσι διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή και κάνουν τη μάσηση πιο άνετη. Το γεγονός, όμως, ότι αφαιρούνται κατά βούληση, αποτελεί σε μη συνεργάσιμα παιδιά μειονέκτημα, διότι δεν τα φοράνε τις απαιτούμενες ώρες. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην ομιλία (ψεύδισμα).

orthodontics 115
orthodontics 116

Τα κινητά μηχανήματα για τη διακοπή κακής έξης είναι πλαστικά μασελάκια, τα οποία τοποθετούνται στην άνω γνάθο. Έχουν ένα συρμάτινο κιγκλίδωμα το οποίο παρεμποδίζει την είσοδο του αντίχειρα ή κάποιου άλλου δακτύλου στο στόμα. Χρησιμοποιούνται για τη διακοπή της κακής συνήθειας του θηλασμού του δαχτύλου. Επειδή μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από το παιδί, απαιτείται ιδιαίτερη συνεργασία. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές προτιμώνται τα αντίστοιχα ακίνητα.

Τα κινητά μηχανήματα,τύπου Hawley, είναι πλαστικά μασελάκια τα οποία προσαρμόζονται στην άνω ή την κάτω γνάθο και μετακινούν τα δόντια με λεπτά ελατήρια και σύρματα, σε περιπτώσεις που επιδιώκουμε απλές οδοντικές μετακινήσεις.

Ο χρόνος παραμονής των μηχανημάτων αυτών στο στόμα καθορίζεται από τον ορθοδοντικό και εξαρτάται από το είδος του περιστατικού.

Μειονέκτημα των μηχανημάτων αυτών είναι τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην ομιλία (ψεύδισμα).

orthodontics 117
orthodontics 118

Ακίνητα μηχανήματα

Τα ακίνητα μηχανήματα είναι πολλών ειδών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη διάνοιξη της άνω γνάθου, όταν αυτή είναι στενή, είτε για την καθοδήγηση της κάτω γνάθου σε πιο πρόσθια θέση, διεγείροντας την αύξησή της με λειτουργικά μηχανήματα τύπου Herbst. Επίσης, χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση χώρου, σε περιπτώσεις πρόωρης απώλειας δοντιών, καθώς και για τη διακοπή κακών έξεων, όπως ο θηλασμός των δακτύλων, η χρήση της πιπίλας ή η προώθηση της γλώσσας. Τέλος, ορισμένα ακίνητα μηχανήματα χρησιμοποιούνται, παράλληλα με τα σιδεράκια, για να διευκολύνουν την ορθοδοντική θεραπεία.

Hyrax
  Γλωσσικό τόξο

Τα ακίνητα μηχανήματα αποτελούνται, συνήθως, από δακτυλίους που συνδέονται μεταξύ τους με σύρματα. Ο ορθοδοντικός, ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας, θα πάρει αποτυπώματα της άνω ή της κάτω γνάθου με τους δακτυλίους πάνω στα δόντια. Με βάση τα αποτυπώματα αυτά, ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει το μηχάνημα που έχει επιλεγεί.

Το μηχάνημα συγκολλείται στα δόντια και παραμένει στο στόμα όσο είναι απαραίτητο σύμφωνα με το σχέδιο θεραπείας.

Τα ακίνητα μηχανήματα, επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή, δυσκολεύουν λίγο τη μάσηση και κάνουν δυσκολότερο το βούρτσισμα των δοντιών. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι πιο επιμελημένη. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά τους.

Η συνεργασία του ασθενή είναι απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό, επειδή τα μηχανήματα παραμένουν μόνιμα μέσα στο στόμα.

Μάθε περισσότερα

Μηχάνημα διεύρυνσης υπερώας 

Σε ορισμένα παιδιά η άνω γνάθος είναι πολύ στενή, σε σχέση με την κάτω, και δεν επιτρέπει στα επάνω δόντια να συγκλείνουν κανονικά με τα κάτω, δημιουργώντας έτσι την ονομαζόμενη σταυροειδή σύγκλειση. Για τη διόρθωση αυτού του προβλήματος, χρησιμοποιείται το μηχάνημα διεύρυνσης της υπερώας (άνω γνάθου), το οποίο διευρύνει το πλάτος της άνω γνάθου, αποκαθιστώντας έτσι τη σωστή σύγκλειση και το σωστό πλάτος της γνάθου. Επίσης, δημιουργεί περισσότερο χώρο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Καλό είναι τα μηχανήματα αυτά να τοποθετούνται στο στόμα όσο πιο σύντομα γίνεται μετά την ανατολή των πρώτων άνω μόνιμων γομφίων, περίπου μετά την ηλικία των 6 ετών 

Τέτοια μηχανήματα είναι το Hyrax, Haas, Quadhelix, Bonded RPE.

Στην πιο συνηθισμένη του μορφή, το μηχάνημα διεύρυνσης της υπερώας αποτελείται, συνήθως, από δύο δακτυλίους που συνδέονται μεταξύ τους με μία βίδα. Ο ασθενής την γυρνάει, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορθοδοντικού, προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση. Τα αποτελέσματα από τη χρήση των μηχανημάτων αυτών είναι πολύ καλά καθώς επιτυγχάνεται η αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του στόματος.

Το μηχάνημα παραμένει στο στόμα καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και δεν απομακρύνεται από τον ασθενή. Επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν, δυσκολεύουν λίγο τη μάσηση και κάνουν δυσκολότερο το βούρτσισμα των δοντιών. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι πιο επιμελημένη. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά τους.

Η συνεργασία του ασθενή είναι απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό, επειδή τα μηχανήματα παραμένουν μόνιμα μέσα στο στόμα.

orthodontics 121HYRAX

Τα ακίνητα λειτουργικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται, όπως και τα κινητά, για να διορθώσουν κυρίως σκελετικά προβλήματα, καθοδηγώντας τις γνάθους σε πιο σωστές θέσεις. Τα μηχανήματα αυτά καθοδηγούν την κάτω γνάθο σε πιο πρόσθια θέση, διεγείροντας την αύξησή της, ώστε να αναπτυχθούν οι δύο γνάθοι αρμονικά. Παραμένουν διαρκώς προσκολλημένα στα δόντια και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή.

Το ακίνητο λειτουργικό μηχάνημα τύπου Herbst αποτελείται από δύο πιστόνια τα οποία στηρίζονται σε στεφάνες που είναι τοποθετημένες στους άνω πρώτους γομφίους και καθοδηγούν τη γνάθο σε πιο πρόσθια θέση.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει,ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως, διαρκεί 9-12 μήνες.

Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμοστεί λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι σ’ αυτήν την ηλικία μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης.

Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου λειτουργικού μηχανήματος είναι ότι παραμένει προσαρμοσμένο στα δόντια και δεν απομακρύνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η συνέπεια και η συνεργασία του ασθενή είναι μεν απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Τα μηχανήματα αυτά, επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή, δυσκολεύουν λίγο τη μάσηση και κάνουν δυσκολότερο το βούρτσισμα των δοντιών. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι πιο επιμελημένη. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά τους.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι παράλληλα με την ανάπτυξη της κάτω γνάθου μπορεί να έχουμε, μερικές φορές, και μη επιθυμητή μετακίνηση των κάτω πρόσθιων δοντιών.

Όταν χαθεί πρόωρα ένα νεογιλό δόντι, προκειμένου να διατηρηθεί ο χώρος, τοποθετούνται στα δόντια μικρού μεγέθους μηχανήματα που ονομάζονται μηχανήματα διατήρησης χώρου.

Συνήθως, αποτελούνται από ένα δακτύλιο με κατάλληλα διαμορφωμένο σύρμα έτσι ώστε να μην αφήνουν τα διπλανά δόντια να μετακινηθούν και να κλείσουν το χώρο.

Τα μηχανήματα αυτά, επειδή είναι μικρού μεγέθους και υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης, επιβάλλεται να είναι ακίνητα.

orthodontics 122Μηχάνημα διατήρησης χώρου

Τα μηχανήματα που προορίζονται για τη διακοπή κακών έξεων είναι τα εξής:

Μηχάνημα παρεμπόδισης του θηλασμού των δακτύλων

Είναι ένα ακίνητο μηχάνημα το οποίο αποτελείται από δύο δακτυλίους και ένα συρμάτινο κιγκλίδωμα το οποίο παρεμποδίζει την είσοδο του αντίχειρα ή κάποιου άλλου δακτύλου στο στόμα.

Τοποθετείται στην άνω γνάθο και δεν αφαιρείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Παραμένει στο στόμα μέχρι να διακοπεί εντελώς η έξη.

Συνιστάται να τοποθετείται στο στόμα όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να μη δημιουργηθούν μεγάλες ανωμαλίες στα δόντια και στις γνάθους.

orthodontics 123Μηχάνημα παρεμπόδισης
του θηλασμού των δακτύλων

Μηχάνημα παρεμπόδισης της προώθησης της γλώσσας

Είναι ένα ακίνητο μηχάνημα διαφόρων μορφών, το οποίο βοηθάει στην εκπαίδευση της γλώσσας, ώστε αυτή να μην προωθείται προς τα έξω κατά την κατάποση.

Τοποθετείται στους γομφίους της άνω γνάθου και δεν αφαιρείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Παραμένει στο στόμα, μέχρι να διακοπεί εντελώς η έξη.

Το μηχάνημα αυτό συνιστάται να τοποθετείται στο στόμα όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να μη δημιουργηθούν μεγάλες ανωμαλίες στα δόντια και στις γνάθους.

Το πλεονέκτημα αυτών των μηχανημάτων είναι ότι παραμένουν προσαρμοσμένα στα δόντια και δεν απομακρύνονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η συνέπεια και η συνεργασία του ασθενή είναι μεν απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Τα μηχανήματα αυτά, επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή, δυσκολεύουν λίγο τη μάσηση και κάνουν δυσκολότερο το βούρτσισμα των δοντιών. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι πιο επιμελημένη. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά τους.

orthodontics 124Μχάνημα παρεμπόδισης της γλώσσας

Ο απωθητήρας του κάτω χείλους (Lip bumper) αποτελείται από δύο δακτυλίους και ένα προστομιακό συρμάτινο τόξο με πλαστική επένδυση, το οποίο τοποθετείται στην κάτω γνάθο και εμποδίζει το κάτω χείλος να παρεμβάλλεται μεταξύ των άνω και κάτω πρόσθιων δοντιών.

Το Lip bumper δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον ασθενή. Παραμένει στο στόμα μέχρι να διακοπεί εντελώς το πρόβλημα.

Το μηχάνημα αυτό συνιστάται να τοποθετείται στο στόμα όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να μη δημιουργηθούν μεγάλες ανωμαλίες στα δόντια και στις γνάθους.

Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου μηχανήματος είναι ότι παραμένει προσαρμοσμένο στα δόντια και δεν απομακρύνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η συνέπεια και η συνεργασία του ασθενή είναι μεν απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Τα μηχανήματα αυτά, επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή, δυσκολεύουν λίγο τη μάσηση και κάνουν δυσκολότερο το βούρτσισμα των δοντιών. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι πιο επιμελημένη. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά τους.

orthodontics 125Lip bumper
Απωθητήρας κάτω χείλους
orthodontics 126Lip bumper
Απωθητήρας κάτω χείλους

Το Γλωσσικό τόξο αποτελείται από δύο δακτυλίους που ενώνονται με ένα γλωσσικό συρμάτινο τόξο. Το μηχάνημα προσαρμόζεται στην κάτω γνάθο και χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη διατήρηση χώρου, σε περίπτωση αμφοτερόπλευρης πρόωρης απώλειας νεογιλών δοντιών ή για την ανόρθωση των οπίσθιων δοντιών. Δεν αφαιρείται από το στόμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και παραμένει εκεί μέχρι να ανατείλουν τα μόνιμα δοντια ή να ανορθωθούν τα οπίσθια δόντια.

orthodontics 127

Η υπερώια δοκός (TPA) είναι ένα ακίνητο μηχάνημα το οποίο αποτελείται από δύο δακτυλίουςπου ενώνονται μεμία συρμάτινη υπερώια δοκό.Το μηχάνημα τοποθετείται στην άνω γνάθο και χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατήρηση χώρου, σε περίπτωση αμφοτερόπλευρης πρόωρης απώλειας νεογιλών δοντιών.

Δεν αφαιρείται από το στόμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και παραμένει εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της.

orthodontics 128TPA (υπερώιαδοκός)

Εξωστοματικά μηχανήματα

εξωστοματικά μηχανήματα είναι ορθοδοντικά μηχανήματα τα οποία τοποθετούνται και αφαιρούνται από τον ίδιο τον ασθενή. Χρησιμοποιούνται είτε για την αντιμετώπιση σκελετικών προβλημάτων, επηρεάζοντας την αύξηση της άνω και κάτω γνάθου, είτε για τη διευθέτηση των δοντιών στις γνάθους, μετακινώντας τα δόντια σε πιο ιδανικές θέσεις.

Μάθε περισσότερα

Το Εξωστοματικό Μηχάνημα Υψηλής Έλξης είναι ένα αποσπώμενο μηχάνημα, το οποίο αποτελείται από ένα συρμάτινο τόξο το οποίο προσαρμόζεται στα οπίσθια δόντια της άνω γνάθου και από ιμάντες με έναν ελαστικό μηχανισμό οι οποίοι προσαρμόζονται στο κεφάλι.

Το μηχάνημα ασκεί μεγάλες δυνάμεις στην άνω γνάθο προκειμένου να περιορίσει την ανάπτυξή της, με στόχο την επίτευξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου.

Το εξωστοματικό μηχάνημα τοποθετείται και αφαιρείται από τον ίδιο τον ασθενή. Παραμένει στο στόμα, συνήθως, κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και περισσότερες ώρες, ανάλογα με τις οδηγίες του Ορθοδοντικού.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει,ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως, διαρκεί 9-12 μήνες.

Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμόζεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι εκμεταλλευόμαστε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης σ’ αυτήν την ηλικία.

Για να είναι αποτελεσματικά τα εξωστοματικά μηχανήματα, όπως και όλα τα κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα, απαιτείται η συνέπεια και η συνεργασία του παιδιού.

orthodontics 131
orthodontics 132
Εξωστοματικό μηχάνημα Υψηλής Έλξης (HPHG)

Το Εξωστοματικό Μηχάνημα Αυχενικής Έλξης είναι ένα αποσπώμενο μηχάνημα, το οποίο αποτελείται από ένα συρμάτινο τόξο το οποίο προσαρμόζεται στα οπίσθια δόντια της άνω γνάθου και από ιμάντες με έναν ελαστικό μηχανισμό οι οποίοι προσαρμόζονται στον αυχένα.

Χρησιμοποιείται είτε για την αντιμετώπιση σκελετικών προβλημάτων, επηρεάζοντας την αύξηση των γνάθων,είτε για τη διευθέτηση των δοντιών στις γνάθους, μετακινώντας τα δόντια σε πιο ιδανικές θέσεις.

Το εξωστοματικό τοποθετείται και αφαιρείται από τον ίδιο τον ασθενή. Παραμένει στο στόμα συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και περισσότερες ώρες, ανάλογα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει,ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως, διαρκεί 9-12 μήνες.

Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμόζεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι εκμεταλλευόμαστε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης σ’ αυτήν την ηλικία.

Για να είναι αποτελεσματικά τα εξωστοματικά μηχανήματα, όπως και όλα τα κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα, απαιτείται η συνέπεια και η συνεργασία του παιδιού.

orthodontics 133
orthodontics 134
Εξωστοματικό Μηχάνημα Αυχενικής Έλξης

Η μάσκα προσώπου είναι ένα εξωστοματικό μηχάνημα, το οποίο αποτελείται από δύο καλύμματα, ένα του μετώπου και ένα του γενείου, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα ή δύο άξονες. Επάνω στους άξονες υπάρχει μία οριζόντια δοκός στην οποία εφαρμόζεται η ελαστική δύναμη, προκειμένου να μετακινηθεί η άνω γνάθος προς τα εμπρός,με στόχο την επίτευξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου.

Η μάσκα προσώπου τοποθετείται και αφαιρείται από τον ίδιο τον ασθενή. Παραμένει στο στόμα, συνήθως, κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και περισσότερες ώρες, ανάλογα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως, διαρκεί 9-12 μήνες.

Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμόζεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι εκμεταλλευόμαστε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης σ’ αυτήν την ηλικία.

Για να είναι αποτελεσματικά τα εξωστοματικά μηχανήματα, όπως και όλα τα κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα, απαιτείται η συνέπεια και η συνεργασία του παιδιού.

orthodontics 135
orthodontics 136
RPHG (Reverse Pull Headgear) Μάσκα Προσώπου