Ορθοδοντική θεραπεία με χρήση ορθοδοντικών μικροεμφυτευμάτων

Home / Οδοντική υγεία & αισθητική / Ορθοδοντική θεραπεία με χρήση ορθοδοντικών μικροεμφυτευμάτων

Τα μικροεμφυτεύματα (miniscrew implants ή Temporary Anchorage Device) χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη σύγχρονη ορθοδοντική ως προσωρινά στηρίγματα για τη μετακίνηση κάποιου δοντιού, στις περιπτώσεις που θέλουμε να αποφύγουμε ανεπιθύμητη μετακίνηση των υπόλοιπων δοντιών.

Ιδιαίτερα, χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση δύσκολων προβλημάτων σύγκλεισης και βοηθούν στην επίτευξη ενός πολύ καλού ορθοδοντικού αποτελέσματος.

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται και για τη διόρθωση ορισμένων σκελετικών προβλημάτων.

Τι είναι τα μικροεμφυτεύματα

Τα μικροεμφυτεύματα αναπτύχθηκαν στις αρχές του 21 αιώνα, με βάση την εμπειρία στη γενική οδοντιατρική και τη γναθοχειρουργική. Είναι μία πολύ μικρή βίδα από κράμα τιτανίου το οποίο είναι βιοσυμβατό με το σώμα και λειτουργεί ως στήριγμα στη γνάθο (anchorpointinthejaw).

μικροεμφυτευματαΣυνήθως, τα μικροεμφυτεύματα τοποθετούνται μεταξύ των ριζών των δοντιών ή στην υπερώα. Συνδέονται με τα σιδεράκια, για να βοηθήσουν στη μετακίνηση των δοντιών.

Τοποθετούνται στη γνάθο με τοπική αναισθησία. Αρχικά υπάρχει μια πολύ μικρή ενόχληση η οποία εξαφανίζεται πολύ γρήγορα. Τα μικροεμφυτεύματα, όταν δεν χρειάζονται πια, αφαιρούνται εύκολα χωρίς αναισθησία.

Η διάρκεια παραμονής των μικροεμφυτευμάτων στη γνάθο εξαρτάται από το είδος και τους στόχους της θεραπείας. Ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Συνήθως, παραμένουν στο στόμα για κάποιους μήνες. Δεν δημιουργούν προβλήματα και δεν προκαλούν καμία ζημιά στα δόντια ή σε κάποιο ιστό του στόματος.

Επίσης, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Συνιστάται απλά καλός καθαρισμός των μικροεμφυτευμάτων με την οδοντόβουρτσά.

Πλεονεκτήματα από τη χρήση των μικροεμφυτευμάτων

  • δημιουργία σταθερού σημείου στήριξης για τη μετακίνηση των δοντιών
  • μείωση του χρόνου θεραπείας
  • καλύτερο τελικό αποτέλεσμα
  • περισσότερες δυνατότητες θεραπειών
  • αντιμετώπιση περιστατικών που χωρίς τη χρήση μικροεμφυτευμάτων, ίσως, θα χρειάζονταν γναθοχειρουργική παρέμβαση

μικροεμφυτεύματα