Παιδοδοντία

Παιδοδοντία
Τι είναι η παιδοδοντία
Η παιδοδοντία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την υγεία του στόματος και των δοντιών των παιδιών από τη γέννηση τους μέχρι και την εφηβεία. Επίσης, ασχολείται με την ενημέρωση των γονιών σχετικά με τη στοματική υγεία των παιδιών τους και την εγκαθίδρυση μιας ουσιαστικής σχέσης μεταξύ παιδιών και Παιδοδοντιάτρου από πολύ μικρή ηλικία.

Στο Dental Group γνωρίζουμε ότι κάποιες ομάδες ασθενών έχουν ιδιαιτερότητες που απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα. Τα παιδιά είναι μια τέτοια ξεχωριστή ομάδα. Στο Dental Group υπάρχουν εξειδικευμένοι παιδοδοντίατροι οι οποίοι μπορούν να διασφαλίσουν μία ευχάριστη οδοντιατρική εμπειρία στα παιδιά. Σκοπός μας δεν είναι απλά να ξεπεράσουν οι μικροί ασθενείς μας τις φοβίες τους και τις τυχόν παλαιότερες κακές οδοντιατρικές εμπειρίες. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο, φιλικό και χρήσιμο οδοντιατρικό περιβάλλον.

Ο παιδοδοντίατρος με τις γνώσεις του στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να διαμορφώσει, μέσα από τις οδοντιατρικές επισκέψεις, μια νέα οδοντιατρική κουλτούρα που μεταμορφώνει τον οδοντίατρο από το «τέρας του πόνου» στο γιατρό που ανώδυνα φροντίζει την υγεία των δοντιών. Έτσι, τα παιδιά από μικρή ηλικία μαθαίνουν να αγαπούν τον οδοντίατρο, να αποκτούν μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και να επιδιώκουν να έχουν πάντα γερά και υγιή δόντια.

Η πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη καλό είναι να γίνεται στην ηλικία των 6 μηνών, δηλαδή αμέσως μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού (νεογιλού) και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Η ηλικία αυτή συνιστάται, διότι τα προβλήματα του στόματος και κυρίως η τερηδόνα, μπορεί να εμφανιστούν από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Μην περιμένετε να αρχίσει το σχολείο ή να συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό, για να επισκεφθείτε έναν παιδοδοντίατρο.

paidodontia1

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η έγκαιρη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο είναι πολύ σημαντική για τη μελλοντική υγεία του στόματος των παιδιών τους.

Στο Dental Group δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο ιατρείο, διότι οι καλές συνήθειες σχετικά με τη φροντίδα των δοντιών, εγκαθιδρύονται πολύ ενωρίς και το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Φροντίζουμε το περιβάλλον να είναι ευχάριστο και οι εμπειρίες του θετικές  και εποικοδομητικές.

Το πρόγραμμα της πρώτης επίσκεψης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τις ατομικές του ανάγκες και την προσωπικότητά του.

Μπορεί να ξεκινήσει με μια πρώτη γνωριμία με τους χώρους του ιατρείου, τον παιδοδοντίατρο και την ομάδα των οδοντιάτρων του Dental Group και να προχωρήσει σε μια απλή ή πλήρη εξέταση των δοντιών και του στόματος του παιδιού.

Βασικό μέρος της πρώτης επίσκεψης αποτελεί η ενημέρωση των γονέων για θέματα σχετικά με:

  • τη διάπλαση, την ανατολή και τη σημασία των νεογιλών και των μόνιμων δοντιών
  • τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στα δόντια από την κακή διατροφή
  • την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας
  • τη σωστή στοματική υγιεινή και τις επιπτώσεις από την παράταση κακών συνηθειών, όπως είναι ο θηλασμός του αντίχειρα ή άλλων δακτύλων ή η χρήση της πιπίλας
  • την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών

Η επίσημη σύσταση από την παγκόσμια οδοντιατρική κοινότητα είναι να επισκέπτεται το παιδί τον παιδοδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό. Αυτήν τη σύσταση ακολουθούμε και στο Dental Group για τη διασφάλιση της στοματικής υγείας του παιδιού.

Όταν βγουν τα πρώτα μόνιμα δόντια, ο παιδοδοντίατρος θα εξετάσει τα δόντια του παιδιού και θα σας ενημερώσει για το πρόγραμμα φθορίωσης και τα οφέλη των προληπτικών εμφράξεων (sealants), εφόσον αυτές χρειάζονται. Η καθυστέρηση στην ανατολή των μόνιμων δοντιών θα παρακολουθείται συνεχώς, ενώ θα αξιολογείται και η ανάγκη για τη διατήρηση των χώρων όπου πρέπει να ανατείλουν τα μόνιμα δόντια.

paidodontia4

Στην ηλικία των 7 ετών, σε συνεργασία με τον ορθοδοντικό, γίνεται η πρώτη συστηματική ορθοδοντική αξιολόγηση για οδοντικά και σκελετικά προβλήματα. Αν υπάρχουν σκελετικά προβλήματα, τώρα είναι η καλύτερη περίοδος, για να υποβοηθηθεί η σωστή ανάπτυξη των γνάθων και να μειωθεί έτσι η πιθανότητα ανάγκης ορθοδοντικής θεραπείας στο μέλλον.

Προληπτικά προγράμματα
Με τους συχνούς ελέγχους, τα προληπτικά προγράμματα, την εκπαίδευση των παιδιών στη σωστή στοματική υγιεινή και την ισορροπημένη διατροφή καθώς και τη συστηματική ενημέρωση των γονιών, μειώνεται η πιθανότητα αντιμετώπισης ενός σοβαρού οδοντιατρικού προβλήματος που θα απαιτούσε μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Επιπλέον, το παιδί αποκτά μια νέα νοοτροπία φροντίδας των δοντιών του που, ίσως, είναι η καλύτερη οδοντιατρική επένδυση που θα κάνει ποτέ.
Οι μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων δοντιών (γομφίων και προγομφίων) δεν είναι λείες, αλλά έχουν μικρές οπές και αύλακες (σχισμές). Εκεί παγιδεύονται υπολείμματα τροφών και μικρόβια. Επειδή ο καθαρισμός των δοντιών αυτών λόγω θέσεως είναι πιο δύσκολος για τα παιδιά, τα μικρόβια και τα οξέα που παράγονται δεν απομακρύνονται, με αποτέλεσμα τα δόντια να εμφανίζουν τερηδόνα.

Sealant σε οπές-σχισμές και αύλακες δοντιών

 

Οι προληπτικές καλύψεις (sealants) αποφράσσουν τις οπές και τις σχισμές των δοντιών και λειτουργούν προληπτικά ως εμπόδιο στη συγκέντρωση υπολειμμάτων τροφών και στο σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον τερηδονισμό των δοντιών. Παράλληλα, διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή με την λείανση της μασητικής επιφάνειας.

Διαδικασία

Οι προληπτικές εμφράξεις (Sealants) είναι μία μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας απλήανώδυνη και ασφαλής. Τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών χωρίς να αφαιρεθεί οδοντική ουσία. Η τοποθέτηση είναι γρήγορη και γίνεται σε μία επίσκεψη, χωρίς αναισθησία. Ακολουθείται η εξής διαδικασία:

  • καθαρισμός και προετοιμασία του δοντιού, για να δεχθεί την επικάλυψη
  • κάλυψη όλων των οπών και σχισμών της μασητικής επιφάνειας του δοντιού με σύνθετη ρητίνη
  • φωτοπολυμερισμός για συγκόλληση της ρητίνης και σκλήρυνση
Τοποθέτηση sealant σε οπές-σχισμές
και αύλακες δοντιών

 

Διάρκεια

Οι προληπτικές καλύψεις, γενικά, διαρκούν αρκετό χρονικό διάστημα, εφόσον έχουν τοποθετηθεί σωστά και δεν υπάρχει κάποια αποκόλληση. Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει και η σωστή στοματική υγιεινή. Στους τακτικούς ελέγχους, ο παιδοδοντίατρος εξετάζει εάν οι προληπτικές εμφράξεις είναι άθικτες ή υπάρχει κάποια αποκόλληση. Σ’ αυτήν την περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, συμπληρώνεται ή επαναλαμβάνεται η θεραπεία.

Προληπτικές εμφράξεις (Sealants) σε παιδιά

Οι προληπτικές εμφράξεις συνιστώνται ιδιαίτερα στα παιδιά λόγω του αυξημένου κινδύνου τερηδόνας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά εμφανίζουν τερηδόνα σε  πολύ μεγάλο ποσοστό, ιδιαίτερα στους γομφίους και προγομφίους.

Πρέπει να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Οι πρώτοι γομφίοι ανατέλλουν, συνήθως, στην ηλικία των 6 ετών, ενώ οι δεύτεροι στην ηλικία των 12-13 ετών.

Ο κίνδυνος τερηδόνας στα παιδιά είναι πολύ υψηλός, αφενός λόγω κατανάλωσης τροφών και αναψυκτικών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αφετέρου λόγω της μη επιμελημένης στοματικής υγιεινής. Αυτό οφείλεται στην αδεξιότητα, λόγω ηλικίας, των παιδιών να βουρτσίσουν τα δόντια τους και στη δυσκολία καθαρισμού λόγω θέσης των δοντιών. Αλλά και οι γονείς έχουν ένα μέρος ευθύνης, διότι δεν επιμένουν στο σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών αυτών, επειδή συχνά τα συγχέουν με τα νεογιλά που συνυπάρχουν στο στόμα, τα οποία  με το πρόσχημα ότι θα αντικατασταθούν, συνήθως, τα παραμελούν.

Προληπτικές εμφράξεις (Sealants) σε εφήβους και σε ενήλικες

Οι προληπτικές καλύψεις προφυλάσσουν τα δόντια από την τερηδόνα. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες μπορούν να βάλουν και αυτοί εμφράξεις από σύνθετη ρητίνη αρκεί τα δόντια τους να μην έχουν σφραγίσματα. Ιδιαίτερα συνιστώνται σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας είτε λόγω ξηροστομίας, είτε λόγω χρήσης φαρμάκων επιβαρυντικών για την αδαμαντίνη, είτε για άλλους λόγους.

Η φθορίωση είναι μια διαδικασία απλή και ασφαλής που γίνεται στο ιατρείο με σκευάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο. Η φθορίωση ισχυροποιεί τα δόντια και τα κάνει ανθεκτικά απέναντι στην τερηδόνα. Το φθόριο βρίσκεται στη φύση και σε μικρές συγκεντρώσεις υπάρχει και στις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Επειδή είναι πολύ χρήσιμο για τα δόντια, το φθόριο προστίθεται στη γενική παροχή του νερού. Έρευνες στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου έχει προστεθεί φθόριο στο πόσιμο νερό, έδειξαν μείωση της τερηδόνας στο γενικό πληθυσμό κατά 50%. Το φθόριο είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες αρκεί να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις επιστημονικές προδιαγραφές.

Πώς δρα το φθόριο

Το φθόριο είναι απαραίτητο για τη στοματική υγεία. Ιδιαίτερα, για τα δόντια των παιδιών και των εφήβων τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα. Η δράση του είναι τοπική. Απορροφάται από την αδαμαντίνη και την κάνει πιο ανθεκτική στην επίθεση των οξέων που παράγουν τα μικρόβια και είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση της τερηδόνας.

Το φθόριο είναι συστατικό πολλών προϊόντων που χρησιμοποιούνται, είτε στο σπίτι, όπως είναι οι οδοντόπαστες, οι ταμπλέτες φθορίου και τα στοματικά διαλύματα, είτε στο οδοντιατρείο, ως ζελέ ή βερνίκι φθορίου.

Φθορίωση στο οδοντιατρείο

Η φθορίωση είναι μια διαδικασία απλή και ασφαλής που γίνεται στο ιατρείο με σκευάσματα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φθόριο, σε σχέση με τα φθοριούχα προϊόντα που χρησιμοποιούντα στο σπίτι.

Ο παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί το φθόριο είτε ως ζελέ το οποίο εφαρμόζεται με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων, είτε ως βερνίκι με επάλειψη των δοντιών.

Συχνότητα φθορίωσης

Η φθορίωση, συνήθως, γίνεται δύο φορές το χρόνο. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που η φθορίωση γίνεται συχνότερα, 3-4 φορές το χρόνο, κυρίως σε παιδιά που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Η συχνότητα καθορίζεται από τον παιδοδοντίατρο ο οποίος καθορίζει το εξατομικευμένο πρόγραμμα φθορίωσης για τον κάθε ασθενή.

Φθοριούχα προϊόντα για χρήση στο σπίτι

Φθοριούχες οδοντόκρεμες

Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας συνιστάται ως το καλύτερο μέσο πρόληψης της τερηδόνας. Η εξάπλωση της χρήσης της τα τελευταία χρόνια στον αναπτυγμένο κόσμο συνέβαλε στη ραγδαία μείωση της τερηδόνας.

paidodontia5

Η στοματική υγιεινή πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή που εμφανίζεται το πρώτο δόντι, αν και πολλοί παιδοδοντίατροι προτείνουν ο καθαρισμός του στόματος του μωρού να αρχίζει ακόμη και πριν ανατείλει το πρώτο δόντι. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς την ποσότητα της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιείται και να συμβουλεύονται τον παιδοδοντίατρο. Για τα παιδιά 3-6 ετών η ποσότητα πρέπει να είναι μεγέθους ενός μπιζελιού, ενώ για τα παιδιά κάτω των 3 ετών, πρέπει να είναι ελάχιστη, ένα ίχνος επάνω στην οδοντόβουρτσα. Επίσης, οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύουν αλλά και να επιβλέπουν τα παιδιά τους, ώστε να μη καταπίνουν  την οδοντόκρεμα.

Δισκία φθορίου και φθοριούχα στοματοπλύματα

Τα δισκία φθορίου και τα φθοριούχα στοματοπλύματα χορηγούνται από τον παιδοδοντίατρο σε παιδιά και εφήβους για  χρήση στο σπίτι. Αποτελούν συμπληρωματικούς τρόπους χορήγησης φθορίου. Είναι απαραίτητη η συνταγή του παιδοδοντιάτρου, ο οποίος και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες. Τα δισκία φθορίου χορηγούνται κυρίως σε νήπια για τοπική χρήση, ενώ τα στοματοπλύματα σε παιδιά πάνω από 6-7 ετών. Και στα στοματοπλύματα, ο Παιδοδοντίατρος θα προτείνει εκείνο που έχει την κατάλληλη περιεκτικότητα σε φθόριο και θα δώσει και τις σχετικές οδηγίες χρήσης.

paidodontia6

Η τερηδόνα του μπιμπερό είναι η τερηδόνα που προκαλείται στα νηπιακά δόντια από την παρατεταμένη έκθεσή τους σε υγρά που περιέχουν ζάχαρη όπως το γάλα, ακόμη και του στήθους, οι χυμοί και γενικά όλα τα ζαχαρούχα υγρά. Συνήθως στην ηλικία αυτή η χορήγηση των τροφών αυτών γίνεται με το μπιμπερό και η αργή κατανάλωσή τους εκθέτει τα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζάχαρη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τερηδόνα.

paidodontia7

Η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια μπορεί να προκαλέσει πόνο και ζημιά στα μόνιμα δόντια που πρόκειται να ανατείλουν. Επιπλέον, η τερηδόνα μπορεί να συσχετισθεί, σε κάποια παιδιά,  και με γενικότερα προβλήματα υγείας.

Πρόληψη της πρώιμης τερηδόνας στα νήπια

Η τερηδόνα στα νήπια μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ακόμη και να εξαλειφθεί  με την ενημέρωση της μητέρας ότι  ποτέ δεν πρέπει να αφήνει το μωρό της να αποκοιμάται στο στήθος της ή με το μπιμπερό στο στόμα.

paidodontia8

Τα μωρά που χρειάζονται το μπιμπερό, για να αποκοιμηθούν, είναι προτιμότερο να έχουν το μπιμπερό με νερό και όχι γάλα ή να χρησιμοποιούν την πιπίλα.

Στο Dental Group η πολιτική μας είναι να καταπολεμήσουμε την τερηδόνα του μπιμπερό και να ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς σε θέματα πρόληψης. Τους ενημερώνουμε ότι πρέπει πολύ τακτικά  να εξετάζουν το στόμα των μωρών τους μήπως υπάρχουν ύποπτα σημάδια τερηδόνας ή κάτι άλλο ασύνηθες.

Οι γονείς συχνά ανησυχούν βλέποντας τα παιδιά τους να θηλάζουν τον αντίχειρα ή κάποιο άλλο δάχτυλο ή και την πιπίλα. Το φαινόμενο θεωρείται φυσιολογικό κατά τη νηπιακή ηλικία. Τα περισσότερα παιδιά παραιτούνται από τη συνήθεια αυτή μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών. Το φαινόμενο γίνεται ανησυχητικό, εάν συνεχιστεί πέραν της ηλικίας των πέντε ετών ή και αργότερα.

Η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας ή ο παρατεταμένος θηλασμός των δακτύλων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σύγκλειση, εμποδίζοντας τα μόνιμα δόντια να ανατείλουν στη σωστή θέση.

paidodontia9

Οι παιδοδοντίατροι στο Dental Group συστήνουν διάφορους τρόπους, για να σταματήσουν τα παιδιά τις βλαβερές αυτές συνήθειες. Τέτοιοι τρόποι είναι η απομάκρυνση της ενοχής, η συμπαράσταση από το περιβάλλον, η τήρηση ημερολογίου και η επιβράβευση του παιδιού. Αλλά και η ειλικρινής συζήτηση του παιδοδοντιάτρου με το παιδί συμβάλλει σημαντικά στη διακοπή των βλαβερών αυτών συνηθειών. Σε δύσκολες περιπτώσεις προτείνεται η χρήση απλών ορθοδοντικών μηχανημάτων για υπόμνηση ή απομάκρυνση της ευχαρίστησης, με συνέπεια τη διακοπή.

Βούρτσισμα

Πολύ νωρίς, ακόμη και αμέσως μετά τη γέννηση, οι γονείς πρέπει να καθαρίζουν τα ούλα του μωρού με ένα μαλακό πανάκι (γάζα) και νερό ή με ένα απαλό ειδικό βουρτσάκι από σιλικόνη.

paidodontia20
Ειδική μαλακή βούρτσα από σιλικόνη
για καθαρισμό των ούλων και των δοντιών

 

Όταν βγουν τα πρώτα δόντια, οι γονείς πρέπει να τα βουρτσίζουν απαλά, δύο φορές την ημέρα, με ένα ίχνος από φθοριούχο οδοντόκρεμα (ποσότητα μεγέθους φακής). Για το πότε ακριβώς θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα θα πρέπει να συμβουλευθούν τον παιδοδοντίατρό τους. Αυτός θα τους δείξει και πώς πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια του παιδιού τους.

paidodontia10

Όταν τα παιδιά φθάσουν στην ηλικία των 3-6 ετών, αυξάνουμε την ποσότητα της οδοντόκρεμας, όσο ένα μπιζέλι και βοηθάμε ή επιβλέπουμε το παιδί στο βούρτσισμα των δοντιών.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να βουρτσίζουν αποτελεσματικά τα δόντια τους. Καλό είναι να βουρτσίζουμε πρώτα εμείς τα δόντια τους και μετά να τα αφήνουμε να τελειώσουν το βούρτσισμα. Τέλος, πρέπει να προσέχουμε να μη καταπιούν οδοντόκρεμα.

Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται καθημερινά, 2-3 φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα και οπωσδήποτε το βράδυ.

paidodontia11

Το βούρτσισμα γίνεται με κυκλικές κινήσεις κρατώντας την οδοντόβουρτσα σε γωνία και βουρτσίζοντας τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, τις μεταξύ τους περιοχές και τις μασητικές επιφάνειες. Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τρία περίπου λεπτά.

paidodontia12

Οδοντιατρικό νήμα

Το οδοντιατρικό νήμα χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και οδοντικής πλάκας στις περιοχές μεταξύ των δοντιών όπου δεν μπορεί να φθάσει η οδοντόβουρτσα.

Το οδοντιατρικό νήμα είναι ένα λεπτό νήμα νάιλον με επικάλυψη κεριού για ευκολότερο καθαρισμό. Ο καθαρισμός με νήμα είναι απαραίτητος μία φορά την ημέρα και καλύτερα το βράδυ.

paidodontia13

Τα παιδιά είναι απαραίτητο να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή η οποία έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους. Το ημερήσιο διαιτολόγιό τους πρέπει να περιλαμβάνει από όλες τις ομάδες τροφών (κρέας, ψάρι, αυγά, λαχανικά, φρούτα, ψωμί, γαλακτοκομικά).

paidodontia14

Η στοματική υγεία επηρεάζεται πολύ από τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Για τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών καθώς και για υγιή ούλα είναι απαραίτητη η ισορροπημένη διατροφή. Μία δίαιτα που περιλαμβάνει αυξημένη ποσότητα σακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Οι γονείς οφείλουν να επιβλέπουν τι τρώει καθημερινά το παιδί τους και να του προτείνουν εναλλακτικά σνακ και γεύματα. Ενθαρρύνουμε τους γονείς να συζητούν με τους παιδοδοντιάτρους και το άλλο εξειδικευμένο προσωπικό του Dental Group για τη σωστή διατροφή του παιδιού τους και την ενίσχυση της στοματικής φροντίδας.

Θεραπευτικά προγράμματα

Τα παιδικά δόντια (νεογιλά) είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα δόντια. Είναι απαραίτητα για την ομιλία, τη μάσηση των τροφών και την εμφάνιση. Επίσης, τα νεογιλά δόντια διατηρούν το χώρο στις γνάθους για τα μόνιμα δόντια. Επομένως, η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αντικατάστασή τους από τα μόνιμα δόντια είναι εσφαλμένη. Τα υγιή παιδικά δόντια αποτελούν τη βάση για το υγιές στόμα του ενήλικα.

Όταν τα δόντια τερηδονιστούν, δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μόνιμα δόντια που δεν έχουν ανατείλει ακόμη. Αλλά και η γενική υγεία  του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από φλεγμονές και αποστήματα. Η θεραπεία των δοντιών ανακουφίζει το παιδί από τον πονόδοντο και  αποκαθιστά την υγεία των δοντιών και των ούλων, προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο παιδί.

paidodontia15

Αντικειμενικός σκοπός της οδοντιατρικής θεραπείας είναι να διατηρηθούν τα παιδικά δόντια στο στόμα για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο. Η πρόωρη απώλεια ενός παιδικού δοντιού μπορεί να επιτρέψει τη μετακίνηση των διπλανών δοντιών, με αποτέλεσμα να κλείσει ο χώρος που είναι απαραίτητος για την ανατολή του μόνιμου δοντιού και να ανατείλει σε λάθος θέση. Γι αυτό σε περιπτώσεις πρόωρης απώλειας ενός παιδικού δοντιού, ο παιδοδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός συστήνει την τοποθέτηση ενός μηχανήματος διατήρησης χώρου, μέχρι να αρχίσει να ανατέλλει το μόνιμο δόντι.

Όταν διαπιστωθεί τερηδονισμός των νεογιλών (παιδικών δοντιών), είναι αναγκαίο το σφράγισμά τους. Αυτό γίνεται με σύνθετη ρητίνη στο χρώμα των δοντιών. Στα παιδικά δόντια, όταν η τερηδόνα έχει επεκταθεί, η αποκατάσταση του δοντιού δεν μπορεί να γίνει με ένα απλό σφράγισμα. Συχνά απαιτείται και τοποθέτηση μεταλλικής στεφάνης. Ακόμη μπορεί να χρειαστεί και εξαγωγή του παιδικού δοντιού.

Στις περιπτώσεις που έχει επηρεασθεί και το νεύρο του δοντιού, τότε είναι απαραίτητη η απονεύρωση (εκπόλφωση). Ακολουθεί το σφράγισμα απλό ή με στεφάνη. Οι παιδοδοντίατροι συζητούν με τους γονείς όλες τις διαθέσιμες επιλογές και απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τις διαδικασίες που μπορούν να εφαρμοστούν στο παιδί τους.

Η ακτινογραφία πολλές φορές είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση των δοντιών που ανατέλλουν, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ενός τραυματισμού στο στόμα ή το σχέδιο της ορθοδοντικής θεραπείας.

Η ακτινογραφία επιτρέπει στον παιδοδοντίατρο, όπως και στο γενικό οδοντίατρο που παρακολουθεί ενήλικες ασθενείς, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα που δεν θα ήταν δυνατόν να ανιχνευθούν με απλή κλινική εξέταση.

Η ακτινογραφία στο Dental Group συνιστάται μόνον, όταν είναι απολύτως απαραίτητη και λαμβάνονται όλα τα μέσα ασφάλειας όπως χρήση προστατευτικής ποδιάς και κολάρου από μόλυβδο και μείωση της δόσης ακτινοβόλησης.

Έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά – Πρώτες βοήθειες

Στο Dental Group είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας σε περίπτωση κάποιου επείγοντος περιστατικού. Παρακάτω υπάρχουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε σε περιπτώσεις κάποιων έκτακτων περιστατικών.

Εάν πρόκειται για νεογιλό, μην προσπαθήσετε να το  τοποθετήσετε στη θέση του. Τα νεογιλά δόντια δεν  επανατοποθετούνται. Επικοινωνήστε άμεσα με το DentalGroup.

Εάν πρόκειται για μόνιμο δόντι, ξεπλύντε απαλά το δόντι με καθαρό νερό χωρίς να πειράξετε τη ρίζα. Εάν είναι δυνατόν, επανατοποθετήστε το δόντι στη θέση του και πείτε στο παιδί να το κρατάει σφιχτά, δαγκώνοντας  μία καθαρή γάζα. Διαφορετικά κρατήστε το δόντι χωρίς να το πειράξετε μέσα σε βαζάκι με γάλα ή νερό. Επικοινωνήστε άμεσα με το Dental Group οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το δόντι έχει κάποια πιθανότητα να σωθεί, αν ενεργήσετε άμεσα και επισκεφτείτε τον παιδοδοντίατρο εντός 30 λεπτών.

Επικοινωνήστε άμεσα με το  Dental Group. Στόχος μας είναι να σώσουμε το δόντι και να αποφύγουμε τη φλεγμονή. Εντωμεταξύ, ξεπλύντε το στόμα του παιδιού με χλιαρό νερό και τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα, για να μη πρηστεί. Προσπαθήστε να εντοπίσετε οποιοδήποτε κομμάτι του σπασμένου δοντιού και φυλάξτε το σε βαζάκι με γάλα. Ίσως, ο γιατρός μπορέσει να το συγκολλήσει.

Συγκόλληση σπασμένου δοντίου μετά από κάταγμα

Αυτό συμβαίνει, συνήθως, μετά από οδοντιατρική θεραπεία, επειδή η περιοχή είναι μουδιασμένη.

Συνιστάται να τοποθετήσετε λίγο πάγο στην τραυματισμένη περιοχή ανά 10-15 λεπτά. Σε περίπτωση που αιμορραγεί, πιέστε με αποστειρωμένη γάζα ή καθαρό πανί. Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται και μετά τα δέκα λεπτά, επικοινωνήστε με το  Dental Group.

Στα σπορ μπορεί το παιδί να αποφύγει τραυματισμούς στο στόμα και τα δόντια φορώντας αθλητικό νάρθηκα (μασελάκι). Στο σπίτι, μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικά προστατευτικά σε επικίνδυνα για το παιδί σημεία. Κατά τους τακτικούς ελέγχους ο παιδοδοντίατρος θα σας δώσει περισσότερες συμβουλές.

paidodontia16
Αθλητικός νάρθηκας

Στα παιδιά, ο πονόδοντος συνήθως οφείλεται σε τερηδόνα. Σε περιπτώσεις πονόδοντου, επικοινωνήστε αμέσως με το Dental Group, για να κλείσετε ραντεβού με τον παιδοδοντίατρο. Για ανακούφιση, ξεπλύντε το στόμα με νερό και τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετήσετε θερμό επίθεμα ή ασπιρίνη πάνω στο δόντι που πονά ή πάνω στα ούλα. Μόνο ο γιατρός θα συστήσει κάποιο παυσίπονο, εφόσον χρειάζεται.

Μια μικρή αιμορραγία μετά από εξαγωγή είναι φυσιολογική. Σε περίπτωση που συνεχίζεται, πιέστε με γάζα ή βαμβάκι για 20-30 λεπτά. Αν εξακολουθεί και μετά τα 30 λεπτά, επικοινωνήστε άμεσα με το Dental Group.
Προσπαθήστε να απομακρύνετε το αντικείμενο με τη βοήθεια του οδοντικού νήματος. Εάν δεν μπορείτε, απευθυνθείτε στο Dental Group. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ αιχμηρό αντικείμενο.
Συχνές ερωτήσεις

Γιατί να επισκεφθώ ένα παιδοδοντίατρο;

Ο Παιδοδοντίατρος είναι ο εξειδικευμένος οδοντίατρος στη στοματική υγεία των παιδιών από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία. Ο Παιδοδοντίατρος μετά την αποφοίτηση από την Οδοντιατρική Σχολή έχει παρακολουθήσει εξειδίκευση στην παιδοδοντία διάρκειας 2-3 χρόνων σε μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Εκτός των επιστημονικών του γνώσεων στον τομέα της οδοντιατρικής, έχει εκπαιδευθεί και στη διαχείριση ειδικών συμπεριφορών των παιδιών και ιδιαίτερα του φόβου για τον οδοντίατρο.

Τα νήπια, τα πολύ μικρά παιδιά και οι έφηβοι, σε σύγκριση με τους ενήλικους ασθενείς, χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση και στη θεραπεία και στην εκπαίδευσή τους για την εξασφάλιση της μελλοντικής υγείας των δοντιών και του στόματος.

Στο Dental Group προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε μια ουσιαστική σχέση μεταξύ παιδιών και παιδοδοντιάτρου, γιατί πιστεύουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων των παιδιών θα περιορίσει την εμφάνιση σοβαρότερων προβλημάτων στο μέλλον.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη στον Παοδοδοντίατρο πρέπει να γίνει με την ανατολή του πρώτου δοντιού, περίπου στους έξι μήνες, και το αργότερο στα πρώτα του γενέθλια.

Πόσο συχνά πρέπει το παιδί μου να επισκέφτεται τον παιδοδοντίατρο;

Η επίσημη σύσταση από την παγκόσμια οδοντιατρική κοινότητα είναι να επισκέπτεται το παιδί τον παιδοδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για έλεγχο και καθαρισμό. Αυτήν τη σύσταση ακολουθούμε και στο Dental Group για τη διασφάλιση της στοματικής υγείας του παιδιού.

Πώς πρέπει να φροντίζω τα νηπιακά (νεογιλά) δόντια του μωρού μου;

Πολύ νωρίς, ακόμη και αμέσως μετά τη γέννηση, οι γονείς πρέπει να καθαρίζουν τα ούλα του μωρού με μία μαλακή, κατάλληλη για μωρά οδοντόβουρτσα ή πανάκι (γάζα) και νερό.

Όταν βγουν τα πρώτα δόντια, οι γονείς πρέπει να τα βουρτσίζουν απαλά με ένα ίχνος από φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα.

Όταν τα παιδιά φθάσουν στην ηλικία 3-6 ετών αυξάνουμε την ποσότητα της οδοντόκρεμας, όσο ένα μπιζέλι και βοηθάμε ή επιβλέπουμε το παιδί στο βούρτσισμα των δοντιών.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να βουρτσίζουν αποτελεσματικά τα δόντια τους. Καλό είναι να βουρτσίζουμε πρώτα  εμείς  τα δόντια τους και μετά να τα αφήνουμε να τελειώσουν το βούρτσισμα. Τέλος, πρέπει να επιμένουμε και να επιβλέπουμε να μη καταπίνουν οδοντόκρεμα.

Γιατί τα νεογιλά δόντια είναι τόσο σημαντικά;

Τα παιδικά δόντια (νεογιλά) είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα δόντια. Είναι απαραίτητα για την ομιλία, τη μάσηση των τροφών και την εμφάνιση. Επίσης, τα νεογιλά δόντια διατηρούν το χώρο στις γνάθους για τα μόνιμα δόντια. Επομένως, η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αντικατάστασή τους από τα μόνιμα δόντια είναι εσφαλμένη. Τα υγιή παιδικά δόντια αποτελούν τη βάση για το υγιές στόμα του ενήλικα.

Τι είναι οι προληπτικές καλύψεις;

Οι προληπτικές καλύψεις (εμφράξεις) είναι διαφανείς ή αδιαφανείς λεπτόρρευστες ρητίνες που τοποθετούνται από τον οδοντίατρο και ιδιαίτερα από τον Παιδοδοντίατρο στις μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων δοντιών, κυρίως των παιδιών και των εφήβων, για προστασία από την τερηδόνα.

Πόσο διαρκούν οι προληπτικές καλύψεις;

Οι προληπτικές καλύψεις, γενικά, διαρκούν αρκετό χρονικό διάστημα, εφόσον έχουν τοποθετηθεί σωστά και δεν υπάρχει κάποια αποκόλληση. Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει και η σωστή στοματική υγιεινή. Στους τακτικούς ελέγχους, ο παιδοδοντίατρος εξετάζει εάν οι προληπτικές εμφράξεις είναι άθικτες ή υπάρχει κάποια αποκόλληση. Σ αυτήν την περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο,συνιστά συμπλήρωση ή επανάληψη της θεραπείας.

Ποια δόντια μπορούν να δεχθούν προληπτικές καλύψεις;

Τα δόντια που συνήθως δέχονται προληπτικές καλύψεις είναι τα πίσω δόντια και κυρίως οι γομφίοι και οι προγόμφιοι που έχουν μεγάλες και ανώμαλες μασητικές επιφάνειες με αύλακες και σχισμές που συγκρατούν τροφές και βακτήρια και δύσκολα απομακρύνονται με την οδοντόβουρτσα. Ο παιδοδοντίατρος θα συστήσει αν και κάποια άλλα δόντια χρειάζονται προληπτική θεραπεία με προληπτικές εμφράξεις. Κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη.

Οι προληπτικές καλύψεις είναι κάτι νέο στην Οδοντιατρική;

Όχι, δεν είναι κάτι νέο. Χρησιμοποιούνται περισσότερο από 25 χρόνια. Εντούτοις, πολύς κόσμος δεν τις γνωρίζει.

Οι προληπτικές καλύψεις προστατεύουν τα δόντια από την εμφάνιση τερηδόνας και μεταξύ των δοντιών;

Δυστυχώς μόνο οι άνω μασητικές επιφάνειες προστατεύονται από την τερηδόνα με τις προληπτικές εμφράξεις.

Είναι απαραίτητο το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, όταν έχουν τοποθετηθεί προληπτικές εμφράξεις;

Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα είναι πάντοτε απαραίτητο. Οι προληπτικές εμφράξεις ενισχύουν την πρόληψη αλλά δεν εξασφαλίζουν από μόνες τους την αποφυγή της εμφάνισης τερηδόνας. Η επιμελημένη στοματική υγιεινή, η σωστή διατροφή και οι τακτικοί έλεγχοι είναι εξίσου απαραίτητοι.

Ρωτήστε τους ειδικούς
Απευθυνθείτε σήμερα σε έναν ειδικό για τη φροντίδα του χαμόγελου σας.