Ορθοδοντική

Ορθοδοντική
Τι είναι η ορθοδοντική
Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και την καθοδήγηση των γνάθων σε αρμονία. Η ειδικότητα περιλαμβάνει τη διάγνωση του προβλήματος, τον σχεδιασμό της θεραπείας και τη χρήση ορθοδοντικών μηχανισμών / μηχανημάτων. Με την ορθοδοντική επιδιώκεται τα δόντια και οι γνάθοι να έλθουν στη σωστή σύγκλειση. Επίσης, μπορούν να διορθωθούν εκτεταμένες ή εντοπισμένες ανωμαλίες στη θέση των δοντιών, χαρίζοντας στον ασθενή ένα αισθητικό και υγιές χαμόγελο. Με τη σωστή ορθοδοντική θεραπεία, τα καινούργια υλικά και τις επαναστατικές τεχνικές, όλα σχεδόν τα ορθοδοντικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με επιτυχία τόσο στα παιδιά και τους εφήβους, όσο και στους ενήλικες. Κάθε ασθενής μπορεί να αλλάξει την εμφάνισή του και να αποκτήσει ένα υγιές και ελκυστικό χαμόγελο!

Ορθοδοντική Διαδικασία
Η διαδικασία της ορθοδοντικής θεραπείας περιλαμβάνει τα εξής: την πρώτη ενημερωτική επίσκεψη ,την ορθοδοντική εξέταση και τα ορθοδοντικά αρχεία, το σχέδιο θεραπείας και τη συζήτηση, την εφαρμογή του σχεδίου θεραπείας, το ραντεβού για σιδεράκια ή Invsalign ή Incognito ή για κινητά και ακίνητα μηχανήματα, τις επισκέψεις σε τακτά διαστήματα, τη διάρκεια της θεραπείας και, τέλος τη φάση της συγκράτησης.
Κατά την πρώτη ενημερωτική επίσκεψη γίνεται η πρώτη γνωριμία του ορθοδοντικού με τον ασθενή. Στο Dental Group επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα και να δώσουμε την ευκαιρία στον ασθενή μας να εκφράσει ελεύθερα τους προβληματισμούς του σχετικά με την εμφάνισή του και τις επιθυμίες του για το νέο του χαμόγελο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, γίνεται μία πρώτη εξέταση της στοματικής κατάστασης του ασθενούς. Δίνονται όλες οι επιλογές θεραπείας, ο ενδεδειγμένος χρόνος έναρξης της θεραπείας, η διάρκειά της και το κατά προσέγγιση κόστος.

Εάν ο ασθενής αποφασίσει να αρχίσει τη θεραπεία, θα πρέπει να προγραμματίσει ένα ραντεβού για την πλήρη ορθοδοντική εξέταση και τη λήψη των ορθοδοντικών αρχείων.

Το πρώτο βήμα στον καθορισμό του σχεδίου θεραπείας είναι η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για την ορθοδοντική κατάσταση των δοντιών σου. Αυτό περιλαμβάνει :

Α) λήψη πλήρους ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού 

Β) πλήρη ορθοδοντική εξέταση, κατά την οποία αξιολογούνται το πρόσωπο, τα δόντια και το δάγκωμα

Γ) συλλογή μιας σειράς αρχείων για ορθοδοντική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει:

 • αποτυπώματα από τα οποία θα δημιουργηθούν τα γύψινα εκμαγεία μελέτης των δοντιών
 • ψηφιακές φωτογραφίες του προσώπου και των δοντιών
 • ακτινογραφίες: πανοραμική ή/και κεφαλομετρική

Όλα αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν στον ορθοδοντικό να αναλύσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να προτείνει το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Επίσης, τα αρχεία χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της θεραπείας και στο τέλος για την τελική αξιολόγηση.

Μετά την ορθοδοντική εξέταση και τη μελέτη των ορθοδοντικών αρχείων, σχεδιάζεται το εξατομικευμένοσχέδιο θεραπείας.

Ο ορθοδοντικός θα συζητήσει μαζί σου με κάθε λεπτομέρεια το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας καθώς και άλλα εναλλακτικά σχέδια. Παράλληλα, θα έχεις την ευκαιρία να διατυπώσεις όλες τις απορίες και τους προβληματισμούς σου και να εκφράσεις και τις δικές σου επιθυμίες. Τέλος,θα ενημερωθείς για το τελικό κόστος της θεραπείας και τους τρόπους πληρωμής.

Μετά την τελική αποδοχή του προτεινόμενου σχεδίου αρχίζει η εφαρμογή του.

Η εφαρμογή του σχεδίου θεραπείας αρχίζει με την τοποθέτηση των ορθοδοντικών μηχανισμών (σιδεράκια) ή με τη λήψη αποτυπωμάτων για την κατασκευή ακίνητων ή κινητών μηχανημάτων.
Στο δρόμο προς το λαμπερό χαμόγελο

Αν επιλέξεις να προχωρήσεις στην ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια, θα πρέπει να προγραμματίσεις το πρώτο μεγάλο ραντεβού, κατά το οποίο ο ορθοδοντικός θα τοποθετήσει τα σιδεράκια αρχικά στη μία γνάθο. Συνήθως, αυτό το ραντεβού διαρκεί περίπου μία ώρα. Από τη στιγμή αυτή, είσαι στο δρόμο προς το χαμόγελο των ονείρων σου.

Σ’ ένα δεύτερο μεγάλο ραντεβού θα γίνει η συγκόλληση των ορθοδοντικών αγκυλίων (σιδεράκια) στην άλλη γνάθο.

Τα επόμενα ραντεβού, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι μικρότερης διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών.

Και μην ξεχνάς ότι ο κόσμος φαντάζει καλύτερος και φωτεινότερος πίσω από ένα όμορφο χαμόγελο.

Αν επιλέξεις να προχωρήσεις στην ορθοδοντική θεραπεία με το σύστημα των διαφανών ναρθήκων Invisalign, θα πρέπει να προγραμματίσεις το πρώτο μεγάλο ραντεβού κατά το οποίο ο ορθοδοντικός θα πάρει αποτυπώματα των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου για το σχεδιασμό και την κατασκευή των διαφανών ναρθήκων. Τα αποτυπώματα αυτά θα αποσταλούν σε εξειδικευμένο εργαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα κατασκευαστεί ένα ψηφιακό μοντέλο του στόματός σου. Πάνω σ’ αυτό το μοντέλο, με τη συνεργασία του ορθοδοντικού, θα καθοριστούν οι μετακινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για τη σωστή διευθέτηση των δοντιών.

Μετά από έξι εβδομάδες, σ’ένα δεύτερο ραντεβού θα σου παραδοθούν οι πρώτοι διαφανείς νάρθηκες. Στο ραντεβού αυτό ο ορθοδοντικός σου θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την τοποθέτηση και τη φροντίδα των ναρθήκων. Θα σου συστήσει να φοράς τους νάρθηκες συνεχώς,για να είναι η θεραπεία αποτελεσματική. Η απομάκρυνσή τους επιτρέπεται μόνο για το φαγητό και τη στοματική υγιεινή. 

Στις επόμενες τακτικές επισκέψεις, ελέγχεται η πρόοδος της θεραπείας και παραδίνονται οι επόμενοι νάρθηκες. Ο συνολικός χρόνος θεραπείας και ο αριθμός των ναρθήκων ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή.

Αν επιλέξεις για την ορθοδοντική σου θεραπεία τα γλωσσικά σιδεράκια Incognito, θα πρέπει να προγραμματίσεις το πρώτο μεγάλο ραντεβού κατά το οποίο ο Ορθοδοντικός θα πάρει αποτυπώματατων δοντιών της άνω και κάτω γνάθου, τα οποία θα αποσταλούν σε εργαστήριο του εξωτερικού για την κατασκευή των γλωσσικών αγκυλίων.

Μετά από έξι εβδομάδες, σ’ένα δεύτερο ραντεβού, ο ορθοδοντικός σου θα τοποθετήσει τα γλωσσικά σιδεράκια στο πίσω μέρος των δοντιών σου στη μία γνάθο και θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες. Σ’ ένα επόμενο ραντεβού θα τοποθετηθούν τα γλωσσικά σιδεράκια στην άλλη γνάθο.

Μπορείς από τώρα να αρχίσεις να χαμογελάς. Κανείς δεν γνωρίζει, εκτός από σένα, ότι φοράς σιδεράκια !

Στις επόμενες τακτικές επισκέψεις, ο ορθοδοντικός σου θα παρακολουθεί την πορεία τη θεραπείας και θα κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Εάν επιλεγεί η χρήση κάποιου κινητού ή ακίνητου μηχανήματος, θα πρέπει να προγραμματιστεί ένα πρώτο μεγάλο ραντεβού κατά το οποίο ο ορθοδοντικός θα πάρει αποτυπώματα των δοντιών της άνω ή και της κάτω γνάθου, ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας. Με βάση τα αποτυπώματα αυτά, ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει το μηχάνημα που έχει επιλεγεί.

Στο δεύτερο ραντεβού ο ορθοδοντικός θα παραδώσει ή θα τοποθετήσει το ορθοδοντικό μηχάνημα στο στόμα σου.

Στις επόμενες τακτικές επισκέψεις θα γίνεται ο έλεγχος και η παρακολούθηση της θεραπείας.

Η επίσκεψη στον ορθοδοντικό κάθε 4-8 εβδομάδες είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας σου. Η συχνότητα εξαρτάται από το είδος της θεραπείας. Οι τακτικές αυτές επισκέψεις διαρκούν περίπου 20΄-40΄ και μπορείς να τις προγραμματίζεις, με τη γραμματεία του ιατρείου. 

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ο ορθοδοντικός κάνει μικρές τροποποιήσεις και προσαρμογές στους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Αλλάζει, συνήθως, κάποια σύρματα ή τροποποιεί τη θέση ενός αγκυλίου ή και προσθέτει κάποιο άλλο εξάρτημα. Εάν πρόκειται για θεραπεία με το σύστημα Invisalign, στις επισκέψεις αυτές θα σου παραδίδονται οι επόμενοι νάρθηκες και θα ελέγχεται η μετακίνηση των δοντιών. Επίσης, ο ορθοδοντικός θα σε ενημερώνει για την πορεία της θεραπείας ή, αν πρόκειται για παιδί, θα συζητά μαζί του και με τους γονείς του για την πρόοδο και τα πιθανά προβλήματα.

Η πορεία και η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται κατά πολύ από τη συνεργασία σου με τον ορθοδοντικό, από τη συνέπεια στα ραντεβού σου, τη φροντίδα των ορθοδοντικών μηχανημάτωνκαι ιδιαίτερα από τη σωστή στοματική υγιεινή.

Η ανταμοιβή: ένα ωραίο χαμόγελο

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλλει από έξι μήνες έως τρία έτη. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από τη σοβαρότητα του αρχικού προβλήματος, την ευνοϊκή ή όχι ανάπτυξη του προσώπου, τη συνολική υγεία των δοντιών, των ούλων και του στηρικτικού οστού, την ηλικία και, τέλος, το βαθμό συνεργασίας του ασθενούς με τον ορθοδοντικό.

Μικρότερα προβλήματα, συνήθως, χρειάζονται λιγότερο χρόνο. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και γι’ αυτό η διάρκεια θεραπείας δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια.

Η συμμετοχή των ασθενών κατά τη διάρκεια της θεραπείας παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη, την ταχύτητα αλλά και την ποιότητα της θεραπείας.

Ο χρόνος θεραπείας μπορεί να επιμηκυνθεί, όταν υπάρχει ασυνέπεια στα ραντεβού, συνεχείς αποκολλήσεις στα σιδεράκια και ανεπαρκής συνεργασία.

Η θεραπεία μπορεί ακόμη και να διακοπεί, εάν ο ασθενής δεν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που του δίνονται, δεν φροντίζει με επιμέλειατα ορθοδοντικά μηχανήματα και αμελεί τη στοματική του υγιεινή.

Παρόλο που η ορθοδοντική θεραπεία χρειάζεται ένα σημαντικό χρόνο, για να ολοκληρωθεί, οι ασθενείς, στο τέλος, ανταμείβονται με ωραία και υγιή δόντια, καλή σύγκλειση και ένα υπέροχο χαμόγελο που θα αλλάξει τη στάση τους για τη ζωή.

Η προσπάθεια που θα καταβάλλεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα σε βοηθήσει να επιτύχεις αυτό που πάντοτε επιθυμούσες, ένα υγιές, αστραφτερό χαμόγελο.Αυτό θα είναι και η ανταμοιβή σου.

Και μην ξεχνάς ότι “το χαμόγελο είναι μεταδοτικό”

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, για να διατηρήσεις τα δόντια σου στη νέα τους θέση, θα χρειαστεί κάποιου είδους συγκράτηση. Αυτή προσφέρει την απαραίτητη σταθεροποίηση, ώστε να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας. Η φάση αυτή της θεραπείας ονομάζεται συγκράτηση και είναι το ίδιο σημαντική με τη φάση της θεραπείας με τα σιδεράκια.

Η συγκράτηση μπορεί είναι ακίνητη ή κινητή. 

Η ακίνητη συγκράτηση (ακινητοποίηση) αποτελείται από ένα σύρμα, το οποίο τοποθετείται από τον ορθοδοντικό στην πίσω πλευρά των πρόσθιων δοντιών της κάτω ή και της άνω γνάθου. Δεν φαίνεται καθόλου και δεν προκαλεί καμία ενόχληση στη μάσηση και την ομιλία. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον ασθενή και γι’ αυτό πρέπει να είναι πιο επιμελής η στοματική υγιεινή και να είναι τακτικός ο έλεγχος από τον ορθοδοντικό.

Η κινητή συγκράτηση μπορεί να γίνει είτε με διαφανείς αόρατους νάρθηκες είτε με πλαστικά μασελάκια τύπου Hawley. Ο ασθενής πρέπει να τα φορά σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού διαφορετικά τα δόντια του θα μετακινηθούν. Επίσης πρέπει να τα φροντίζει και να τα διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση.

Επειδή οι περισσότεροι ασθενείς δεν είναι συνεπείς με το κινητό συγκρατητικό μηχάνημα και ξεχνούν να το φορούν, συνιστάται η μόνιμη ακινητοποίηση για τη διατήρηση του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας.

Τέλος, καλό είναι να γίνεται παρακολούθηση και έλεγχος κάθε είδους ακινητοποίησης σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνδυασμό με τους τακτικούς ελέγχους στο γενικό οδοντίατρο.

Ορθοδοντικά Προβλήματα
Τα ορθοδοντικά προβλήματα μπορεί να είναι είτε οδοντικά, όταν τα δόντια δεν έχουν τη σωστή θέση πάνω στη γνάθο, όπως είναι ο συνωστισμός, η αραιοδοντία, η χασμοδοντία, είτε σκελετικά, όταν οι γνάθοι δεν έχουν αναπτυχθεί αρμονικά μεταξύ τους, όπως είναι ο προγναθισμός, ο οπισθογναθισμός, η ανοικτή δήξη, η υπερσύγκλειση είτε συνδυασμός οδοντικών και σκελετικών προβλημάτων. Με τη σωστή διάγνωση και το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας, τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία. Τα ορθοδοντικά προβλήματα οφείλονται είτε σε κληρονομικούς, είτε σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, είτε σε κακές συνήθειες, είτε και σε συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Συνιστάται έγκαιρος ορθοδοντικός έλεγχος. Ανάλογα με την αιτιολογία, μπορεί να χρειαστεί μια πρώιμη φάση ορθοδοντικής θεραπείας.
Συνωστισμός δοντιών
Είναι το πιο σύνηθες ορθοδοντικό πρόβλημα. Αιτία η δυσαρμονία μεταξύ του μεγέθους των δοντιών και των γνάθων, με αποτέλεσμα τα δόντια να είναι συνωστισμένα λόγω έλλειψης χώρου. Η στοματική υγιεινή δεν είναι εύκολη, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τερηδονισμού των δοντιών. Όσο πιο έντονος ο συνωστισμός, τόσο πιο έντονο και το αισθητικό πρόβλημα.

Αραιοδοντία
Η πιο συνής αιτία είναι η δυσαρμονία μεταξύ του μεγέθους των δοντιών και των γνάθων, με αποτέλεσμα τα δόντια να είναι πολύ μικρά, σε σχέση με το μέγεθος των γνάθων και έτσι να δημιουργούνται διαστήματα (κενά) μεταξύ τους. Άλλη αιτία είναι η ύπαρξη έγκλειστων δοντιών ή η συγγενής έλλειψη δοντιών.

Χειλική απόκλειση των δοντιών (πεταχτά δόντια)
Όταν τα άνω πρόσθια δόντια προεξέχουν πολύ από τα κάτω πρόσθια δόντια. Τα κύρια αίτια είναι η κληρονομικότητα, όταν υπάρχει δηλαδή δυσαρμονία μεταξύ της άνω και της κάτω γνάθου, ο παρατεταμένος θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας ή η πρόσθια θέση της γλώσσας κατά την κατάποση. Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού ή κατάγματος των δοντιών, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Πρόσθια σταυροειδής σύγκλειση
Όταν τα κάτω πρόσθια δόντια προεξέχουν και καλύπτουν τα επάνω δόντια, ενώ τα πίσω δόντια είναι σε επαφή. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κληρονομικότητα, όταν δηλαδή υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της άνω και της κάτω γνάθου. Συνιστάται έγκαιρος ορθοδοντικός έλεγχος. Συνήθως, απαιτείται μια πρώιμη φάση ορθοδοντικής θεραπείας.

Οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση
Όταν τα άνω οπίσθια δόντια βρίσκονται πιο μέσα από τα κάτω οπίσθια δόντια. Στις περιπτώσεις αυτές, η άνω γνάθος είναι συνήθως πιο στενή από την κάτω, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη μπορεί να δαγκώνει συμμετρικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κάτω γνάθος να μετακινείται προς τη μία πλευρά. Κύρια αιτία είναι η κληρονομικότητα, όταν δηλαδή υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της άνω και της κάτω γνάθου. Άλλη αιτία είναι ο παρατεταμένος θηλασμός του δακτύλου ή της πιπίλας.

Χασμοδοντία ή ανοιχτή δήξη (δάγκωμα)
Όταν τα άνω πρόσθια δόντια δεν καλύπτουν τα κάτω πρόσθια δόντια, ενώ τα πίσω δόντια είναι σε επαφή. Τα κύρια αίτια είναι η κληρονομικότητα, όταν δηλαδή υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της άνω και της κάτω γνάθου, η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας, ο θηλασμός του δακτύλου ή η πρόσθια θέση της γλώσσας κατά την κατάποση. Όταν το αίτιο είναι σκελετικό, συνήθως εμφανίζεται και ουλικό χαμόγελο.

Υπερσύγκλειση ή αυξημένη υπερκάλυψη (κλειστή δήξη, βαθιά δήξη), όταν τα άνω πρόσθια δόντια καλύπτουν εξολοκλήρου τα κάτω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο τραυματισμού των ούλων καθώς και φθοράς των πρόσθιων δοντιών. Κύρια αίτια είναι η κληρονομικότητα, όταν δηλαδή υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της άνω και της κάτω γνάθου.

Οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου
Όταν η κάτω γνάθος είναι σε θέση πιο πίσω από την άνω γνάθο. Μπορεί να συνοδεύεται είτε με πεταχτά άνω πρόσθια δόντια είτε όχι. Κύρια αιτία είναι η κληρονομικότητα, όταν υπάρχει δηλαδή δυσαρμονία μεταξύ της άνω και της κάτω γνάθου.

Προγναθισμός κάτω γνάθου, όταν η κάτω γνάθος είναι σε θέση πιο μπροστά από την άνω γνάθο. Τα άνω και κάτω δόντια δεν κλείνουν φυσιολογικά, με τα κάτω πρόσθια δόντια να είναι πιο μπροστά σε σχέση με τα άνω πρόσθια δόντια. Συνήθως, υπάρχει έντονο αισθητικό πρόβλημα. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κληρονομικότητα, ότανδηλαδή υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ της άνω και της κάτω γνάθου.

Ασυμμετρία, όταν οι κεντρικές γραμμές των πρόσθιων δοντιών της άνω και κάτω γνάθου δεν ταιριάζουν. Κύρια αιτία είναι η κληρονομικότητα, όταν υπάρχει δηλαδή δυσαρμονία μεταξύ της άνω και της κάτω γνάθου, ο τραυματισμός των γνάθων, η πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών ή η συγγενής έλλειψη κάποιων δοντιών.

Συγγενής έλλειψη δοντιών
Όταν ένα ή περισσότερα δόντια λείπουν εκ γενετής από τον οδοντικό φραγμό. Η διάγνωση γίνεται ακτινογραφικά. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κληρονομικότητα. Αφορά είτε τους άνω πλαγίους, είτε τους κάτω προγόμφιους. Συνιστάται έγκαιρος ορθοδοντικός έλεγχος προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σχέδιο θεραπείας.

Υπεράριθμα δόντια
Όταν έχουμε περισσότερα δόντια στο στόμα, σε σχέση με τον κανονικό αριθμό των δοντιών. Μπορεί να αφορά είτε νεογιλά είτε μόνιμα δόντια. Το πρόβλημα είναι, κυρίως, κληρονομικό και αντιμετωπίζεται συνήθως με την αφαίρεση των υπεράριθμων δοντιών και με τη διευθέτηση των υπόλοιπων δοντιών στον οδοντικό φραγμό από τον ορθοδοντικό.

Έγκλειστα δόντια
Όταν κάποια δόντια δεν μπορούν να ανατείλουν μέσα στο στόμα, αλλά παραμένουν μέσα στο οστό, συνήθως, λόγω έλλειψης χώρου ή λόγω κακής φοράς της ανατολής του δοντιού. Τα πιο συνηθισμένα έγκλειστα δόντια είναι οι φρονιμίτες και ακολουθούν οι άνω κυνόδοντες. Συνιστάται έγκαιρος ορθοδοντικός έλεγχος, κυρίως, για τον έλεγχο των κυνοδόντων. Ανάλογα με την αιτιολογία, μπορεί να χρειαστεί μια πρώιμη φάση ορθοδοντικής θεραπείας.

Έκτοπα δόντια
Όταν κάποια δόντια ανατέλλουν σε μη φυσιολογική θέση στον οδοντικό φραγμό. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κληρονομικότητα ή η έλλειψη χώρου.

Αίτια των ορθοδοντικών προβλημάτων

Τα ορθοδοντικά προβλήματα οφείλονται είτε σε κληρονομικούς, είτε σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, είτε σε κακές συνήθειες, είτε και σε συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αναφέρονται σε γεγονότα είτε πριν, είτε μετά τη γέννηση, είτε σε κακές συνήθειες.Οι κληρονομικοί παράγοντες (DNA) σχετίζονται με το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών, το μέγεθος των γνάθων, τη δυσαναλογία μεγέθους μεταξύ των δοντιών και των γνάθων, τη συγγενή έλλειψη δοντιών κ.ά. Αν για παράδειγμα ένα παιδί κληρονομήσει από τον ένα γονιό μεγάλα δόντια και από τον άλλο μικρή γνάθο, θα έχουμε συνωστισμό των δοντιών.
Παράγοντες επιβαρυντικοί πριν από τη γέννηση είναι διάφορες κακώσεις ή τραυματισμοί ή πιέσεις του εμβρύου μέσα στη μήτρα.
Παράγοντες επιβαρυντικοί μετά τη γέννηση περιλαμβάνουν διαταραχές της διατροφής, εμπύρετες λοιμώξεις, ενδοκρινικές διαταραχές, τραυματισμούς, καθώς και τερηδονισμούς νεογιλών ή και μόνιμων δοντιών.

Βλαβερές συνήθειες, όπως ο παρατεταμένος θηλασμός του αντίχειρα ή άλλων δακτύλων, η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας και η προώθηση της γλώσσας κατά την κατάποση, προκαλούν μετακινήσεις των δοντιών και ανωμαλίες στη σύγκλειση.

Σε κάθε ορθοδοντικό πρόβλημα, ανεξάρτητα από την αιτιολογία του, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία.

Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε το ραντεβού σας με τον ορθοδοντικό μας.

Ορθοδοντική παιδιών
Πότε αρχίζει η ορθοδοντική θεραπεία
Η ακριβής έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από το είδος και τη σοβαρότητα του ορθοδοντικού προβλήματος. Ο ορθοδοντικός είναι εκείνος που θα καθορίσει τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας.

Κάποια παιδιά μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν ορθοδοντική θεραπεία από την ηλικία των 6-9 ετών, για να αναχαιτιστούν σκελετικά ή οδοντικά προβλήματα, ώστε να μην επιδεινωθούν αργότερα. Αυτή είναι η πρώιμη ή κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία. Εάν δεν χρειάζονται πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία, θα περιμένουν μέχρι να ανατείλουν όλα τα μόνιμα δόντια τους, για να αρχίσουν επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία, εφόσον υπάρχει ανάγκη, στην ηλικία των 9-13 ετών τα κορίτσια και 11-15 ετών τα αγόρια. Η ορθοδοντική, λοιπόν, μπορεί να γίνει σε δύο φάσεις, την πρώιμη ή κατασταλτική  και τη δεύτερη φάση, την επανορθωτική.

Είναι λάθος να πιστεύετε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μόνιμη οδοντοφυΐα, πριν απευθυνθείτε στον ορθοδοντικό. Και είναι, δυστυχώς, μεγάλη η απογοήτευση των γονιών, όταν ανακαλύπτουν ότι θα ήταν ευκολότερο να αντιμετωπιστεί ένα ορθοδοντικό πρόβλημα του παιδιού τους, εάν είχε αρχίσει προληπτική θεραπεία νωρίτερα.

ορθοδοντικη για παιδια

Η πρώτη φάση της θεραπείας δεν έχει εφαρμογή σε όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα  ούτε είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά. Αυτό θα το κρίνει ο ορθοδοντικός. Συνήθως, αρχίζει στην ηλικία των 6-9 ετών, όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα στα δόντια των παιδιών που μπορεί να οφείλονται είτε σε πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών, είτε σε παρατεταμένη χρήση της πιπίλας ή σε θηλασμό του δακτύλου, είτε, τέλος, σε σκελετικά προβλήματα. Η διάρκειά της είναι περίπου ένα έτος.

Η πρώιμη ή κατασταλτική θεραπεία έχει ως σκοπό να αναχαιτίσει την εξέλιξη σκελετικών ή οδοντικών προβλημάτων. Εάν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, τα προβλήματα θα εξελιχθούν και θα επιδεινωθούν. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσουν σε κάποια παιδιά ψυχολογικά προβλήματα.

Στην κατασταλτική θεραπεία, δεν χρησιμοποιούνται, συνήθως, σιδεράκια. Εφαρμόζονται μόνο διάφορα ορθοδοντικά μηχανήματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των οδοντικών ή των σκελετικών προβλημάτων, όπως τα μηχανήματα διατήρησης χώρουδιεύρυνσης υπερώαςδιακοπής κακής συνήθειας ή κάποιο εξωστοματικό μηχάνημα.

Η κατασταλτική θεραπεία, συνήθως, δεν καταργεί την ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια αργότερα (επανορθωτική). Απλά, η μεταγενέστερη θεραπεία θα είναι ταχύτερη, ευκολότερη και με λιγότερο κόστος.

Η πρώιμη ή κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία συνιστάται, όταν έχουμε:

 • πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών
 • παρατεταμένη χρήση πιπίλας ή θηλασμό δακτύλου
 • προώθηση της γλώσσας κατά την κατάποση
 • προεξοχή πρόσθιων άνω δοντιών (πεταχτά)
 • πρόσθια σταυροειδή σύγκλειση, όταν τα άνω πρόσθια δόντια κλείνουν πίσω από τα κάτω πρόσθια δόντια.
 • οπίσθια σταυροειδή σύγκλειση, όταν τα άνω οπίσθια δόντια κλείνουν πιο μέσα από τα κάτω
 • έλλειψη χώρου για την ανατολή των μόνιμων δοντιών
 • υπεράριθμα, έκτοπα ή αγκυλωμένα δόντια
 • προεξοχή της κάτω γνάθου σε σχέση με την άνω (προγναθισμός)
 • κενό μεταξύ των άνω και κάτω πρόσθιων δοντιών, όταν το στόμα είναι κλειστό

Γενικά, με την πρώιμη θεραπεία μπορούμε να προλάβουμε ορθοδοντικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εφηβείας καθώς και να αποφύγουμε λειτουργικές δυσλειτουργίες. Επιπλέον, με την πρώιμη παρέμβαση, βοηθούμε τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού και την αρμονική σχέση των γνάθων καθώς και την εμφάνιση του προσώπου. 

πρώιμη ή κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία δίνει την ευκαιρία στον ορθοδοντικό:

 • να διατηρήσει το χώρο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών, σε περίπτωση πρόωρης απώλειας των νεογιλών
 • να κερδίσει χώρο για τα μόνιμα δόντια που πρόκειται να ανατείλουν
 • να σταματήσει επιβλαβείς συνήθειες (πιπίλα, δάχτυλο, γλώσσα)
 • να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού ή απώλειας δοντιών που προεξέχουν
 • να αποκαταστήσει τη σωστή σχέση των πρόσθιων δοντιών
 • να διευρύνει την άνω γνάθο
 • να δημιουργήσει χώρο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών με εξαγωγή των παιδικών δοντιών στον κατάλληλο χρόνο
 • να μειώσει την πιθανότητα έγκλειστων μόνιμων δοντιών
 • να κατευθύνει την ανάπτυξη των γνάθων
 • να διορθώσει το χαμόγελο του παιδιού και να βελτιώσει την εικόνα και την αυτοεκτίμησή του
 • να κάνει πιο απλή και πιο σύντομη την ορθοδοντική θεραπεία σε μεταγενέστερο χρόνο
 • να εκμεταλλευθεί το ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού
 • να διευκολύνει τη μάσηση και την αναπνοή
 • να συμβάλει στην αρμονική ανάπτυξη του προσώπου

Ορθοδοντική θεραπεία για εφήβους
Για ένα χαμόγελο με αυτοπεποίθηση
Οι έφηβοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ορθοδοντικών ασθενών. Γι’ αυτό και η ορθοδοντική για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν είχε συνδεθεί, σχεδόν αποκλειστικά, με τους εφήβους. Σήμερα, όμως, εκτός από τους έφηβους, και ένας πολύ μεγάλος αριθμός ενηλίκων κάνει ορθοδοντική θεραπεία, για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και να αποκτήσουν ένα όμορφο ελκυστικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαμόγελο.

Η κατάλληλη ηλικία έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας, είναι η περίοδος που έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη οδοντοφυΐα. Αυτή η φάση της θεραπείας ονομάζεται δεύτερη φάση ή επανορθωτική ορθοδοντική.

Η επανορθωτική ορθοδοντική έχει ως κύριο στόχο να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει τα ορθοδοντικά προβλήματα των εφήβων.

Στη φάση αυτή χρησιμοποιούνται σιδεράκια ή άλλοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί, για να επιτύχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Αρχίζει ,συνήθως, μετά την ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών και περιλαμβάνει ασθενείς που είτε έχουν κάνει είτε όχι πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία.

Η ακριβής έναρξη αποφασίζεται από τον Ορθοδοντικό, ανάλογα με το ορθοδοντικό πρόβλημα και το στάδιο της οδοντικής και σκελετικής ανάπτυξης του ασθενή.

Για την πλειοψηφία των ασθενών, η επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία αρχίζει κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας. Για τα κορίτσια αρχίζει, συνήθως, στην ηλικία των 9-13 ετών και για τα αγόρια στην ηλικία των 11-15 ετών.

Στην ηλικία αυτή ο ρυθμός ανάπτυξης του ατόμου είναι αυξημένος. Αυτό το εκμεταλλεύεται ο ορθοδοντικός, για να διευθετήσει τα δόντια στη σωστή θέση στις γνάθους και να αποκαταστήσει μία αρμονική σύγκλειση, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, και ένα υγιές και ωραίο χαμόγελο.

Η βελτίωση της αισθητικής του προσώπου των εφήβων παίζει σημαντικό ρόλο, διότι ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, σε μια κρίσιμη για τους νεαρούς ασθενείς ηλικία.

Επειδή υπάρχει διαφορά μεταξύ των ασθενώνως ως προς την ανάπτυξή, επιδίωξη του ορθοδοντικού είναι να προσφέρει την πιο κατάλληλη θεραπεία στον πιο κατάλληλο χρόνο.

Για τη μετακίνηση των δοντιών χρησιμοποιούνται στην ορθοδοντική τα ορθοδοντικά αγκύλια. Είναι τα γνωστά σε όλους σιδεράκια. Τα σιδεράκια είναι ένας ορθοδοντικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την άσκηση δυνάμεων επάνω στα δόντια, με στόχο τη μετακίνησή τους. Με τα σιδεράκια επιτυγχάνουμε τη διευθέτηση των δοντιών στις σωστές θέσεις, τη διόρθωση της σύγκλεισης και τη βελτίωση της λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου.

Τα “σιδεράκια” (αγκύλια, brackets) προσκολλώνται σε κάθε δόντι χωριστά στην πρόσθια ή οπίσθια επιφάνεια των δοντιών και παραμένουν εκεί καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας. Τα σύγχρονα σιδεράκια είναι πιο μικρά, πιο διακριτικά και πιο άνετα, σε σύγκριση με αυτά που χρησιμοποιούσαν οι ορθοδοντικοί πριν από αρκετά χρόνια. Είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, τιτάνιο, πορσελάνη (ceramic), χρυσό ή από συνδυασμό υλικών. Ανάλογα, και τα σύρματα, που χρησιμοποιούνται, είναι και αυτά από υλικά, όπως νικέλιο, τιτάνιο, ατσάλι, χαλκός ή και από συνδυασμό αυτών.

Τα σιδεράκια απαιτούν πιο επιμελημένη στοματιμή υγιεινή. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου και εμφάνισης λευκών κηλίδων.

Στο Dental Group προσφέρουμε υψηλής ποιότητας ορθοδοντικές θεραπείες, εφαρμόζοντας ορθοδοντικούς μηχανισμούς όλων των ειδών. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και τις σύγχρονες πρακτικές με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εκτός από τα παραδοσιακά, συμβατικά σιδεράκια ,έχουμε στη διάθεσή μας και σιδεράκια εντελώς αόρατα, όπως είναι τα γλωσσικά (Incognito), τα οποία τοποθετούνται στην οπίσθια επιφάνεια των δοντιών.

Επίσης, υπάρχουνκαι σιδεράκια λευκά, σχεδόν διαφανή, στο χρώμα των δοντιών, όπως είναι τα πορσελάνινα (κεραμικά, ceramic, clear). Ακόμη και χωρίς σιδεράκια, μπορούμε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας εξαιρετικής αισθητικής κινητά, διαφανή και άνετα μασελάκια, τύπου Invisalign.

Η επιλογή, βέβαια, εξαρτάται από τις δικές σου ανάγκες και το σχέδιο θεραπείας. Εσύ, σε συνεργασία με τον Oρθοδοντικό σου, θα αποφασίσεις ποια σιδεράκια είναι τα πλέον κατάλληλα για σένα.

Το τι σιδεράκια θα επιλέξεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι είναι οι εξής:

 • το είδος της προτεινόμενης θεραπείας.
 • ο χρόνος που θα χρειαστεί να φορέσεις τα σιδεράκια.
 • το κόστος της θεραπείας.
 • η προσωπική σου επιλογή (γούστο)

Επιλογές για εφήβους
Οι επιλογές που έχουν οι έφηβοι, για να αποκτήσουν το χαμόγελο των ονείρων τους είναι πολλές:

Πρώτη ενημερωτική επίσκεψη

Κάθε χαμόγελο αρχίζει με μια ολοκληρωμένη πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψή σου στον ορθοδοντικό θέλουμε να είναι μια ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία. Θα είναι εξαιρετική ευκαιρία για εμάς να σε γνωρίσουμε, να συζητήσουμε μαζί σου και να λύσουμε όλες τις απορίες σου. Θα σου δώσουμε όλο το χρόνο που χρειάζεσαι, για να σε ενημερώσουμε για τις δυνατότητες της σύγχρονης ορθοδοντικής και τα είδη της ορθοδοντικής θεραπείας και θα σου εξηγήσουμε λεπτομερώς όλα τα στάδια της θεραπείας. Όσο περισσότερες γνώσεις έχεις, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση, θα έχεις μια πρώτη ορθοδοντική εξέταση και αξιολόγηση και θα ενημερωθείς για τα εξής:

 • • τα ορθοδοντικά προβλήματα που εμφανίζεις
 • • την προτεινόμενη θεραπεία, εφόσον χρειάζεται
 • • τα είδη των ορθοδοντικών μηχανισμών και μηχανημάτων που θα χρειαστούν
 • • τη διάρκεια της θεραπείας
 • • το κόστος της θεραπείας και τις επιλογές πληρωμής

Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα αποφασίσεις εάν θα προχωρήσεις ή όχι, οπότε θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση, πιο ουσιαστική, για πλήρη ορθοδοντική εξέταση και οδοντικά αρχεία. Πιστεύουμε σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και θα επιδιώξουμε να κάνουμε την ορθοδοντική θεραπεία όσο το δυνατόν πιο άνετη, πιο ευχάριστη και πιο ικανοποιητική.

Δεσμευόμαστε ότι θα σε βοηθήσουμε να επιτύχεις το χαμόγελο που πάντοτε επιθυμούσες.

Συχνές ερωτήσεις

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη ορθοδοντική εξέταση;

O πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 6-7 ετών. Ο ορθοδοντικός θα μπορέσει να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κάποια ορθοδοντικά προβλήματα στα δόντια του παιδιού, παρόλο που αυτά φαίνονται ίσια.

Επίσης, ο γονιός πρέπει να γνωρίζει ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση των ορθοδοντικών προβλημάτων μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει την εμφάνιση σοβαρότερων προβλημάτων στο μέλλον. Αντίθετα, όσο περισσότερο καθυστερεί ο πρώτος έλεγχος, ενδέχεται το παιδί να μην επωφεληθεί από κάποιες θεραπείες που λειτουργούν καλύτερα σε μικρότερες ηλικίες.

Ποιες κακές συνήθειες των παιδιών προειδοποιούν τους γονείς για την ανάγκη πρώιμης εξέτασης;

Οι κακές συνήθειες (έξεις) που πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς για την ανάγκη πρώιμης ορθοδοντικής εξέτασης είναι οι εξής:

• ο θηλασμός του αντίχειρα ή κάποιου άλλου δακτύλου
• η χρήση της πιπίλας
• η παρεμβολή ή και η δήξη (δάγκωμα) του κάτω χείλους
• η κακή θέση της γλώσσας
• η δήξη (δάγκωμα) νυχιών ή άλλων σκληρών αντικειμένων
• ο βρυγμός ή η ανώμαλη σύσφιξη των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας

Οι κακές αυτές συνήθειες, εάν συνεχιστούν για μακρό χρονικό διάστημα μετά την ηλικία των 3-4 ετών, πρέπει να προβληματίσουν του γονείς για πιθανά ορθοδοντικά προβλήματα και να απευθυνθούν στον ορθοδοντικό.

Θα μπορεί το παιδί μου να ασχολείται με τα σπορ, όταν θα φοράει σιδεράκια;

Ασφαλώς και θα μπορεί. Απλά,.συνιστάται να φοράει ένα προστατευτικό αθλητικό μασελάκι (mouthguard), ιδιαίτερα, όταν ασχολείται με σπορ όπου υπάρχει άμεση επαφή των παικτών και υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί το παιδί ή να προκληθεί κάποια ζημιά στα σιδεράκια.

Επηρεάζει η ανάπτυξη του παιδιού την ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία και η ανάπτυξη του παιδιού είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης. Η έρευνα έχει δείξει ότι η ορθοδοντική θεραπεία σε περιόδους ταχείας και έντονης ανάπτυξης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διόρθωση των δοντιών και των προβλημάτων της γνάθου καθώς και στη βελτίωση της αισθητικής του προσώπου. Γι’ αυτό και συνιστάται στους γονείς να ενημερώνονται από τον ορθοδοντικό για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας του παιδιού τους, ώστε να επωφεληθεί από την περίοδο ανάπτυξής του.

Τι θα συμβεί, αν καθυστερήσει το παιδί μου να αρχίσει ορθοδοντική θεραπεία;

Ορθοδοντική μπορεί να ξεκινήσει κανείς σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν, όμως, ένα παιδί καθυστερήσει, μπορεί να μην επωφεληθεί από την περίοδο ανάπτυξής του και κατά συνέπεια από κάποιες θεραπείες που λειτουργούν καλύτερα σε μικρότερες ηλικίες. Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου τα δόντια επιβαρύνονται με σφραγίσματα, προσθετικές εργασίες, ασθένειες των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) καθώς και από άλλους παράγοντες που μπορεί να επιμηκύνουν την ορθοδοντική θεραπεία ή να περιορίσουν τις επιλογές. Τέλος, η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ενός ορθοδοντικού προβλήματος, ιδιαιτερα στα παιδιά και τους εφήβους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία τους. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται στους γονείς να συζητούν με τον ορθοδοντικό.

Προκαλούν πόνο τα σιδεράκια;

Η ορθοδοντική θεραπεία, γενικά, δεν προκαλεί πόνο. Ανάλογα με το είδος της θεραπείας και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχουμε ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς πάνω στα δόντια (σιδεράκια), μπορεί να εμφανιστεί πρόσκαιρα μία μικρή ευαισθησία στα δόντια, ιδιαίτερα κατά τη μάσηση, για μια ή δύο ημέρες μετά το ορθοδοντικό ραντεβού. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν εμφανίζεται καθόλου πόνος.

Και στα μάγουλα, ίσως, νοιώσεις κάποιο ερεθισμό, μέχρι να συνηθίσεις τα σιδεράκια. Αν χρειαστεί, ο ορθοδοντικός σου θα σου προτείνει να πάρεις κάποιο παυσίπονο. Όποια κι αν είναι η ενόχληση των πρώτων ημερών, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Το νέο σου χαμόγελο θα σε κάνει να δεις τη ζωή σου με μια νέα ματιά!

Θα χρειαστεί να κάνω εξαγωγές;

Σήμερα, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται και τα μέσα που υπάρχουν για τη μετακίνηση των δοντιών έχουν περιορίσει τις εξαγωγές. Μερικές φορές ,όμως, για να επιτύχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, ίσως, χρειαστεί να γίνει κάποια εξαγωγή δοντιού. Σε κάθε περίπτωση, εξαγωγή δοντιού θα συστηθεί μόνο, όταν είναι απολύτως απαραίτητη για τη βελτίωση του αποτελέσματος της θεραπείας.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Για να αποκτήσεις το τέλειο χαμόγελο, είναι απαραίτητη η συνεργασία σου καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Η επιτυχής θεραπεία είναι μία ομαδική προσπάθεια. Ασθενής, γονείς, ορθοδοντικός και προσωπικό εργάζονται όλοι μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Η επιβράβευση είναι τα υγιή δόντια, το ωραίο χαμόγελο και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, απαραίτητη είναι η συνεργασία σου στον τομέα της στοματικής υγιεινή, η τήρηση όλων των οδηγιών του ορθοδοντικού σου, καθώς και η φροντίδα των ορθοδοντικών μηχανημάτων. Τέλος, πρέπει να είσαι συνεπής στα ραντεβού και να επισκέπτεσαι για έλεγχο το γενικό οδοντίατρο.

Πόσο συχνά είναι ανάγκη να επισκέπτομαι τον ορθοδοντικό;

Ο Ορθοδοντικός σου θα κανονίσει τη συχνότητα των ραντεβού. Συνήθως, τα ραντεβού ορίζονται κάθε 4-6 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είσαι συνεπής στα ραντεβού, διότι διαφορετικά θα αυξηθεί ο χρόνος θεραπείας.

Ορθοδοντική για ενήλικες
Ένα όμορφο, υγιές χαμόγελο για κάθε ηλικία

Η ορθοδοντική δεν είναι μόνο για παιδιά και εφήβους. Πολλά ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και αποτελεσματικά και στους ενήλικες. Στους ενήλικες, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στην έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας. Στην ορθοδοντική των ενηλίκων δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Η μόνη προϋπόθεση είναι τα υγιή δόντια και τα υγιή ούλα. Υγιή δόντια μπορούν να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων αποφασίζει να αρχίσει ορθοδοντική θεραπεία. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ορθοδοντικούς ασθενείς είναι ενήλικας. Όλοι συμφωνούν ότι ποτέ δεν είναι αργά, για να βελτιώσει κανείς το χαμόγελό του και να νοιώσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Στο Dental Group προσφέρουμε θεραπείες σχεδιασμένες ειδικά για ενήλικες ασθενείς. Οι νέες τεχνολογίες, οι σύγχρονες τεχνικές και τα καινούργια υλικά προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση, μειώνουν τη συχνότητα των επισκέψεων και το χρόνο θεραπείας. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε περισσότερες αισθητικές επιλογές με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν τα διαφανή πορσελάνινα σιδεράκια στο χρώμα των δοντιών, τα αυτόδετα διαφανή πορσελάνινα (Damon Clearή τα αόρατα γλωσσικά (Incognito), τα οποία είναι τοποθετημένα πίσω από τα δόντια και κανείς, εκτός από σένα, δεν γνωρίζει ότι φοράς σιδεράκια. Ακόμη, μπορείς να κάνεις ορθοδοντική και χωρίς σιδεράκια με διαφανή μασελάκια τύπου Invisalign.
Σήμερα, δεν υπάρχει πια κανένας ενδοιασμός για το αισθητικό κομμάτι της θεραπείας.

Με χαρά σε περιμένουμε να συνεργαστούμε μαζί σου.

Μας ενδιαφέρει να νοιώσεις άνετα μαζί μας σ’ ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον. Επιθυμούμε να μας δοθεί η ευκαιρία να σου προσφέρουμε τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μας.

Προτεραιότητά μας είναι να σε βοηθήσουμε να επιτύχεις το υπέροχο χαμόγελο που πάντα ονειρευόσουν, το οποίο θα σε βοηθήσει να νοιώθεις άνετα και όμορφα στην επαγγελματική και κοινωνική σου ζωή.

Κατά την πρώτη ενημερωτική επίσκεψη θα έχεις  την πρώτη γνωριμία με τον  ορθοδοντικό σου. Στο DentalGroup επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα και να δώσουμε την ευκαιρία στον ασθενή μας να εκφράσει ελεύθερα τους προβληματισμούς του σχετικά με την εμφάνισή του και τις επιθυμίες του για το νέο του χαμόγελο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, θα γίνει μία πρώτη εξέταση και αξιολόγηση της στοματικής σου κατάστασης και θα ενημερωθείς για το ορθοδοντικό σου πρόβλημα. Θα σου δοθούν όλες οι επιλογές θεραπείας, η διάρκειά της και το κατά προσέγγιση κόστος. Παράλληλα, ο ορθοδοντικός θα απαντήσει σε όλες σου τις ερωτήσεις και θα λύσει την κάθε σου απορία, σχετικά με τη θεραπεία. Επιδίωξή μας είναι να κατανοήσεις πλήρως το πρόβλημά σου και να έχεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις που θα σε βοηθήσουν να συμμετέχεις ενεργά καθ’όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα αποφασίσεις εάν θα προχωρήσεις ή όχι, οπότε θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση, πιο ουσιαστική, για πλήρη ορθοδοντική εξέταση και οδοντικά αρχεία, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο κεφάλαιο διαδικασία.

Πιστεύουμε σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και θα επιδιώξουμε να κάνουμε την ορθοδοντική θεραπεία όσο το δυνατόν πιο άνετη, πιο ευχάριστη και πιο ικανοποιητική. Δεσμευόμαστε ότι θα σε βοηθήσουμε να επιτύχεις το χαμόγελο που πάντοτε επιθυμούσες.

Κάνοντας ορθοδοντική, μπορείς να αλλάξεις δραματικά την εμφάνισή σου και να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου. Ένα υγιές και ελκυστικό χαμόγελο θα σε κάνει να φαίνεσαι νεότερος/η. Η κοινωνική και επαγγελματική ζωή σου θα διευκολυνθεί και η αυτοεκτίμησή σου θα ενισχυθεί.

Πέρα, όμως, από οποιαδήποτε αισθητική βελτίωση, η ορθοδοντική ενηλίκων επιβάλλεται και για λόγους υγείας. Με την ορθοδοντική μπορείς να βελτιώσεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου. Σε αντίθετη περίπτωση, τα στραβά δόντια και η κακή σύγκλειση (δάγκωμα), επειδή δυσκολεύουν τη στοματική υγιεινή, μπορούν να προκαλέσουν ουλίτιδαπεριοδοντίτιδα, ή τερηδόνα, ακόμη και απώλεια δοντιών.

Δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που πονοκέφαλοι και πόνοι στις γνάθους έχουν ως αιτία την κακή σύγκλειση.

Η ορθοδοντική θεραπεία θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις καλή στοματική υγεία, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει θετικά τη γενικότερη υγεία σου.

Τα πλεονεκτήματα από την ορθοδοντική θεραπεία για τους ενήλικες δεν είναι μόνο αισθητικά αλλά και λειτουργικά:

 • βελτίωση τις αισθητικής του προσώπου
 • διευθέτηση των δοντιών στις σωστές θέσεις
 • εξάλειψη του συνωστισμού των δοντιών
 • κλείσιμο των κενών μεταξύ των δοντιών
 • διόρθωση της σύγκλεισης (δαγκώματος)
 • διευκόλυνση της μάσησης
 • διευθέτηση των έγκλειστων ή έκτοπων δοντιών
 • διευθέτηση των δοντιών πριν από την προσθετική αποκατάσταση

Η “μεταλλική εμφάνιση” είναι, σήμερα, παρελθόν. Οι ενήλικες μπορούν να επιλέξουν “σιδεράκια” τα οποία ελάχιστα διακρίνονται ή είναι εντελώς αόρατα.

Ακόμη και χωρίς σιδεράκια μπορεί να γίνει η ορθοδοντική θεραπεία με τους διαφανείς νάρθηκες τύπου invisalign. 

Σήμερα, με τους υψηλής αισθητικής και αποτελεσματικότητας ορθοδοντικούς μηχανισμούς, που χρησιμοποιούνται, η αισθητική έχει αναβαθμιστεί και δεν αποτελεί πια εμπόδιο, για να μην αρχίσει ένας ενήλικας ορθοδοντική θεραπεία.

Οι επιλογές που έχεις, είναι πολλές:

1. Διαφανή πορσελάνινα σιδεράκια (κεραμικά). Είναι πολύ διακριτικά, διότι το χρώμα τους είναι σχεδόν όμοιο με το χρώμα των δοντιών. Στα διαφανή πορσελάνινα περιλαμβάνονται και τα αυτόδετα Damon Clear, τα οποία έχουν εξαιρετική αισθητική, αυξημένη αντοχή και επιπλέον, άνετη εφαρμογή και σχετικά μικρότερης διάρκειας θεραπεία.

2. Αόρατα γλωσσικά σιδεράκια Incognito. Είναι εντελώς αόρατα, διότι τοποθετούνται στην πίσω επιφάνεια των δοντιών. Κανείς, εκτός από σένα δεν γνωρίζει ότικάνεις ορθοδοντική.

3. Διαφανείς νάρθηκες τύπου Invisalign. Είναι σχεδόν αόρατοι με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Με το σύστημα αυτό μπορείς να ισιώσεις τα δόντια σου χωρίς σιδεράκια και χωρίς να γνωρίζει κανείς ότι κάνεις ορθοδοντική θεραπεία. Αποτελείται από μία σειρά διαφανών ναρθήκων που αφαιρούνται μόνο για το φαγητό και τη στοματική υγιεινή.

Εκτός από τα αισθητικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα τηςορθοδοντικής θεραπείας, υπάρχουν και πολλά οφέλη για την υγεία του στόματος αλλά και τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου.Όταν τα δόντια σου είναι συνωστισμένα, είναι πιο δύσκολο να τα καθαρίζεις, με αποτέλεσμα τα ούλα να αποκτούν φλεγμονές που ενδέχεται να οδηγήσουν σε περιοδοντική νόσο, ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Οι ασθένειες αυτές των ούλων, όπως δείχνει η σύγχρονη έρευνα, σχετίζονται με πολλές συστημικές νόσους, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές νόσοι κ.ά. Ακόμη και απώλεια δοντιών είναι πιθανή.

Με τη διευθέτηση των δοντιών στη σωστή θέση, περιορίζονται σημαντικά ο τερηδονισμός των δοντιών, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, καθώς και η απώλεια δοντιών. Επίσης, πονοκέφαλοι που οφείλονται σε ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να μειωθούν.

Ακόμη, θυμήσου ότι η μάσηση είναι το πρώτο βήμα για την πέψη. Εάν η μάσηση υπολειτουργεί λόγω κακής σύγκλεισης, το πεπτικό σύστημα μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα. Με τη διόρθωση της σύγκλεισης, το πεπτικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα με θετική επίδραση στη γενικότερη υγεία.

Πολλές φορές, ασθενείς καταφεύγουν στον ορθοδοντικό για μικρής ή μεγάλης έκτασης ορθοδοντική  θεραπεία, προκειμένου να προχωρήσουν σε προσθετικές αποκαταστάσεις με εμφυτεύματαστεφάνες ή μερικές οδοντοστοιχίες. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι ασθενείς παρέμειναν αρκετά χρόνια χωρίς να αντικαταστήσουν τα ελλείποντα δόντια τους, με αποτέλεσμα τα διπλανά δόντια να έχουν μετακινηθεί προς τον κενό χώρο και να μην είναι δυνατή η αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση.

Ο ορθοδοντικός, σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο ή τον προσθετολόγο, διευθετεί τους χώρους και τις κλίσεις των δοντιών, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των δοντιών που λείπουν.

Η περιοδοντική νόσος προκαλεί μετακινήσεις των δοντιών, διότι το οστό που στηρίζει τα δόντια υποχωρεί, με αποτέλεσμα τα δόντια να μετακινούνται και να εμφανίζονται κενά μεταξύ τους καθώς και περιστροφές. Γι’ αυτό, πολλές φορές, μετά τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας, ο περιοδοντολόγος συνιστά ορθοδοντική θεραπεία. Με την ορθοδοντική θεραπεία αντιμετωπίζονται οι μετακινήσεις αυτές. Τα δόντια διευθετούνται στις σωστές θέσεις και διευκολύνεται η στοματική υγιεινή, η οποία είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Επίσης, συχνά είναι απαραίτητη και η ορθοδοντική ακινητοποίηση των δοντιών, ώστε να περιοριστεί η κινητικότητά τους και η πιθανή υποτροπή.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να αρχίσει ένας περιοδοντικός ασθενής ορθοδοντική θεραπεία είναι η υγεία των ούλων και του υποστηρικτικού ιστού. Εφόσον, η περιοδοντική νόσος έχει θεραπευθεί και βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες της στοματικής υγιεινής και να μην παραλείπεται ο τακτικός έλεγχος. Σε αντίθετη περίπτωση, η ορθοδοντική θεραπεία, παρουσία περιοδοντικής νόσου, μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο και να προκαλέσει καταστροφή των στηρικτικών ιστών.

Σκελετικά προβλήματα των γνάθων μπορούν να διορθωθούν με ορθοδοντική, εάν αυτή γίνει στην κατάλληλη ηλικία. Ο ορθοδοντικός εκμεταλλεύεται την ανάπτυξη για τη διόρθωσή τους. Στους ενήλικες, επειδή η ανάπτυξη έχει ήδη ολοκληρωθεί, σε περιπτώσεις σοβαρών σκελετικών και κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών, απαιτείται συνεργασία με τον γναθοχειρουργό. Η ορθογναθική χειρουργική είναι απαραίτητη για την τροποποίηση του μεγέθους, του σχήματος και της θέσης των γνάθων, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά σκελετικά προβλήματα του προσώπου και επιλέγουν το συνδυασμό ορθοδοντικής-γναθοχειρουργικής θεραπείας επιτυγχάνουν ένα εξαίρετο αποτέλεσμα. Αποκαθίσταται η αρμονία του προσώπου και βελτιώνεται το χαμόγελο και η λειτουργία του στόματος.

Στις περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει ορθογναθική χειρουργική, προηγείται, συνήθως, μία πρώτη φάση ορθοδοντικής θεραπείας (προ-χειρουργική ορθοδοντική), διάρκειας 9-12 μηνών, με στόχο τη σωστή διευθέτηση των δοντιών. Ενσυνεχεία, γίνεται η επέμβαση από το γναθοχειρουργό για τη διόρθωση των σκελετικών ανωμαλιών. Ακολουθεί η μετα-χειρουργική ορθοδοντική φάση, διάρκειας περίπου 6 μηνών, με μικρομετακινήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Εάν το ορθοδοντικό σου πρόβλημα αντιμετωπίζεται καλύτερα με συνδυασμό ορθογναθικής χειρουργικής και ορθοδοντικής θεραπείας, ο Ορθοδοντικός θα συζητήσει μαζί σου και με το Γναθοχειρουργό κάθε πτυχή της θεραπείας.

Συχνές ερωτήσεις

Υπάρχει όριο ηλικίας στους ενήλικες, για να αρχίσουν ορθοδοντική θεραπεία;

Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για τους ενήλικες. Ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον να αρχίσει ορθοδοντική θεραπεία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει υγιή ούλα και υγιή δόντια και να ακολουθεί τους κανόνες της σωστής στοματικής υγιεινής.

Συχνά, απαιτείται συνεργασία του ορθοδοντικού και με άλλες οδοντιατρικές ή ιατρικές ειδικότητες, όπως με τον περιοδοντολόγο, τον προσθετολόγο, το γναθοχειρουργό ή τον πλαστικό χειρουργό, είτε πρόκειται για εκτεταμένη ορθοδοντική θεραπεία, είτε είναι περιορισμένης έκτασης.

Ποιες είναι οι διαφορές της ορθοδοντικής θεραπείας μεταξύ ενηλίκων και εφήβων;

Η ορθοδοντική των ενηλίκων είναι, βασικά, η ίδια με την Ορθοδοντική των εφήβων, με κάποιες, όμως, μικρές διαφορές. Οι διαφορές σχετίζονται, κυρίως, με διάφορες επιβαρύνσεις των δοντιών ή ασθένειες και προβλήματα του στόματος, που εμφανίζουν, συνήθως, οι ενήλικες.

Μία διαφορά είναι ότι τα δόντια των ενηλίκων, σε σχέση με τα δόντια των εφήβων, είναι περισσότερο επιβαρυμένα με σφραγίσματα, στεφάνες, γέφυρες, εμφυτεύματα κ.λ.π. και με ασθένειες των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα). Μία άλλη διαφορά είναι ότι δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από την ανάπτυξη η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Γι’ αυτό και τα σχέδια θεραπείας των ενηλίκων είναι, μερικές φορές, διαφορετικά, σε σχέση με αυτά των εφήβων.

Ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν, η μόνη προϋπόθεση για να αρχίσει ένας ενήλικας ορθοδοντική θεραπεία είναι τα υγιή δόντια και τα υγιή ούλα. Όταν τα δόντια και τα ούλα είναι υγιή, τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής θεραπείας για τους ενήλικες είναι εξαιρετικά, εφόσον, βέβαια, έχει προηγηθεί ακριβής αξιολόγηση του προβλήματος, εμπεριστατωμένο σχέδιο θεραπείας και ειλικρινής συζήτηση με τον ασθενή.

Είναι απαραίτητες οι εξαγωγές δοντιών κατά τη διάρκεια της ορθοδοντική θεραπείας;

Σήμερα, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται και τα μέσα που υπάρχουν για τη μετακίνηση των δοντιών έχουν περιορίσει τις εξαγωγές. Υπάρχουν, όμως, και κάποια σοβαρά προβλήματα συνωστισμού των δοντιών ή προβλήματα σύγκλεισης τα οποία, για να αντιμετωπιστούν επιτυχώς και να επιτύχουμε το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να γίνει κάποια εξαγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, εξαγωγή δοντιού θα συστηθεί μόνο, όταν είναι απολύτως απαραίτητη και θα βελτιώσει το αποτέλεσμα της θεραπείας. Στο DentalGroup κάθε σχέδιο θεραπείας είναι εξατομικευμένο και ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.

Η oρθοδοντική θα αλλάξει την καθημερινότητά μου;

Η Ορθοδοντική δεν πρόκειται να επηρεάσει τον τρόπο ζωής σου. Μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις όλα όσα έκανες και πριν φορέσεις σιδεράκια. Τα σύγχρονα σιδεράκια δεν θα φέρουν κανένα εμπόδιο στην κοινωνική και επαγγελματική σου ζωή.

Η πλειοψηφία των ενηλίκων ασθενών προσαρμόζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Οι τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν κάνει την Ορθοδοντική πιο άνετη, πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. Επιπλέον, υπάρχουν σιδεράκια τα οποία είναι λιγότερο εμφανή, ακόμη και αόρατα, όπως είναι τα διαφανή πορσελάνινα (λευκά) και τα “γλωσσικά”. Αλλά και χωρίς σιδεράκια, με το σύστημα των διαφανών ναρθήκων τύπου invisalign μπορεί να γίνει η Ορθοδοντική!

Επομένως, δεν πρέπει να έχεις καμία ανησυχία για την ορθοδοντική θεραπεία. Δεν θα επηρεάσει την καθημερινότητά σου. Αντίθετα, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, διότι με το νέο σου χαμόγελο οι κοινωνικές και επαγγελματικές συναναστροφές σου θα αναβαθμιστούν και η επιθυμία σου για ζωή θα ενισχυθεί.

Τα δόντια μου είναι συνωστισμένα για πολλά χρόνια. Υπάρχει λόγος να αποφασίσω να κάνω τώρα ορθοδοντική;

Όποια στιγμή κι αν αποφασίσεις να κάνεις ορθοδοντική, αυτό είναι ένα θετικό σημάδι, και μάλιστα, όταν για χρόνια έχεις ζήσει με ένα ορθοδοντικό πρόβλημα, όπως είναι ο συνωστισμός Όταν τα δόντια είναι συνωστισμένα, είναι πολύ δύσκολο να τα καθαριζεις, με αποτέλεσμα τα ούλα να αποκτούν φλεγμονές που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα). Επίσης, τα συνωστισμένα δόντια λόγω κακής στοματικής υγιεινής ενδέχεται να τερηδονιστούν.

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει την άριστη λειτουργία των δοντιών και της γνάθου με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία των δοντιών αλλά και τη γενικότερη υγεία. Επιπλέον, όταν τα δόντια λειτουργούν καλά, έχουν και ωραία εμφάνιση. Και το σημαντικότερο, ένα ωραίο υγιές χαμόγελο θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου, ανεξάρτητα από την ηλικία σου. Επομένως, ποτέ δεν είναι αργά, για να αντιμετωπίσεις το ορθοδοντικό σου πρόβλημα και να επωφεληθείς από την ορθοδοντική θεραπεία,ακόμη και αν έχεις συμβιβαστεί με το αισθητικό πρόβλημα.

Οι φρονιμίτες ευθύνονται για το συνωστισμό των δοντιών;

Οι φρονιμίτες δεν προκαλούν απαραίτητα συνωστισμό των δοντιών. Ασθενείς που αφαίρεσαν τους φρονιμίτες εξακολουθούν να έχουν συνωστισμό, ενώ άλλοι που έχουν φρονιμίτες στο στόμα τους ή είναι έγκλειστοι δεν έχουν πάντα συνωστισμένα δόντια.

Ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί
Ορθοδοντική με σιδεράκια
Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση των ορθοδοντικών προβλημάτων χωρίζονται σε ακίνητους και κινητούς. Οι ακίνητοι μηχανισμοί τοποθετούνται στα δόντια και παραμένουν σταθεροί επάνω σ’ αυτά καθ’όλη τη διάρκεια της θεραπείας. 

Οι ακίνητοι μηχανισμοί είναι πολλών ειδών, όπως:τα παραδοσιακά (συμβατικά μεταλλικά σιδεράκια), τα πορσελάνινα σιδεράκια (λευκά, κεραμικά) τα οποία είναι διαφανή στο χρώμα των δοντιών, και τα γλωσσικά αόρατα σιδεράκια (Incognito), τα οποία τοποθετούνται στην πίσω επιφάνεια των δοντιών. 

Τα σιδεράκια (αγκύλια) είναι ένας ορθοδοντικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την άσκηση δυνάμεων πάνω στα δόντια, με στόχο τη μετακίνησή τους. Με τα σιδεράκια, επιτυγχάνουμε τη διευθέτηση των δοντιών στις γνάθους και/ή τη διόρθωση της σύγκλεισης.

Μία σταθερή επιλογή

Τα μεταλλικά σιδεράκια (αγκύλια) είναι τα γνωστά, παραδοσιακά, συμβατικά σιδεράκια. Αυτά που, συνήθως, έρχονται στο μυαλό μας, όταν κάποιος μιλάει για ορθοδοντική θεραπεία.

Τοποθετούνται επάνω στα δόντια και παραμένουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Απομακρύνονται μόνο από τον ορθοδοντικό. Είναι αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Είναι αποτελεσματικά και επιτυγχάνουν ακριβή μετακίνηση των δοντιών και διόρθωση της σύγκλεισης.

Τα σύγχρονα μεταλλικά σιδεράκια είναι μικρότερα σε μέγεθος, είναι πιο απαλά για τους μαλακούς ιστούς, πιο άνετα από τα παλαιότερα σιδεράκια και είναι πολύ γερά και αποτελεσματικά. Η πολυετής χρήση τους άλλωστε έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ τελευταία κατασκευάζονται και από τιτάνιο (titanium orthos). 

Τα παραδοσιακά σιδεράκια εξακολουθούν να είναι δημοφιλή. Τα προτιμούν περισσότερο τα παιδιά και οι έφηβοι οι οποίοι, μάλιστα, προσθέτουν και χρώμα στα σιδεράκια, επιλέγοντας χρωματιστές ελαστικές προσδέσεις. Γενικά, τα μεταλλικά σιδεράκια είναι μία από τις πολλές επιλογές που ο ορθοδοντικός θα σου προτείνει και θα συζητήσει μαζί σου.

 

Πλεονεκτήματα που έχουν τα μεταλλικά σιδεράκια (συμβατικά)

Τα μεταλλικά σιδεράκια έχουν πολλά πλεονεκτήματα: 

 • είναι αποτελεσματικά
 • είναι γερά, δεν σπάνε και δεν έχουνσυχνές αποκολλήσεις
 • μπορείς να προσθέσεις χρώμα στα σιδεράκια, επιλέγοντας χρωματιστές προσδέσεις
 • είναι τα λιγότερο δαπανηρά
 • υπάρχουν και τα χρυσά μεταλλικά σιδεράκια τα οποία μοιάζουν με κόσμημα
 • υπάρχουν και σιδεράκια τιτανίου (titanium orthos) που είναι πιο αισθητικά, πιο γερά και δεν προκαλούν αλλεργίες.

 

Πλεονεκτήματα που έχουν τα μεταλλικά σιδεράκια από τιτάνιο (titanium orthos)

Tα πιο αισθητικά μεταλλικά σιδεράκια

Τελευταία έχουν κατασκευαστεί και σιδεράκιααπό τιτάνιο (titanium orthos). Τα πλεονεκτήματά τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα μεταλλικά, είναι τα εξής:

 • δεν προκαλούν αλλεργίες, διότι το τιτάνιο είναι από τα πλέον βιοσυμβατά υλικά
 • συμβάλλουν στη γρηγορότερη ορθοδοντική θεραπεία λόγω της ακρίβειας των διαστάσεών τους και της ελαχιστοποίησης των αποκολλήσεων
 • έχουν καλύτερη αισθητική εμφάνιση λόγω της ειδικής επικάλυψης με νιτρίδιο του τιτανίου
 • είναι πιο ανθεκτικά στη διάβρωση
 • ελαχιστοποιούν τους τραυματισμούς λόγω του χαμηλού τους προφίλ
 • ενοχλούν λιγότερο τον ασθενή, διότι απορροφούν τους κραδασμούς

 

Χρωματιστά σιδεράκια

Η διασκεδαστική όψη της ορθοδοντικής

Τα συμβατικά σιδεράκια έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να δέχονται ελαστικές προσδέσεις διαφόρων χρωμάτων ή με συνδυασμό χρωμάτων. Εξαρτάται από σένα τι χρώμα θα επιλέξεις. Το χρώμα μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μερικοί επιλέγουν χρώματα, για να γιορτάσουν τα γενέθλιά τους ή κάποια άλλη επέτειο. Άλλοι επιλέγουν τα χρώματα της αθλητικής τους ομάδας.Οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές.

Η επιλογή χρώματος στα σιδεράκια είναι η διασκεδαστική όψη της ορθοδοντικής. Πολλά παιδιά, ιδιαίτερα έφηβοι, λατρεύουν αυτήν την επιλογή, διότι τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν την προσωπικότητά τους μ’ ένα “χρωματιστό” χαμόγελο.

Μη διστάσεις να ζητήσεις από τον ορθοδοντικό σου να προσθέσει το αγαπημένο σου χρώμα στα σιδεράκια, επιλέγοντας χρωματιστές ελαστικές προσδέσεις.

Να θυμάσαι ότι μπορείς να αλλάζεις το χρώμα στις τακτικές επισκέψεις στον ορθοδοντικό σου.

 

Αυτόδετα

Σιδεράκια χωρίς προσδέσεις

Τα αυτόδετα σιδεράκια είναι μία νέα θεραπευτική προσέγγιση στην ορθοδοντική θεραπεία. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι τα σιδεράκια αυτά δεν χρειάζονται ελαστικές προσδέσεις και έτσι μειώνεται ο χρόνος θεραπείας, διότι έχουμε λιγότερες τριβές. Επίσης, διευκολύνεται η στοματική υγιεινή και περιορίζεται ο σχηματισμός οδοντικής πλάκας που είναι υπεύθυνη για την τερηδόνα και τις ασθένειες των ούλων.

 

DamonSystem

Μία επαναστατική προσέγγιση 

Το DamonSystem είναι μία εντελώς νέα προσέγγιση στην ορθοδοντική θεραπεία. Είναι ένα σύστημα κλινικά δοκιμασμένο που συνδυάζει σιδεράκια χωρίς προσδέσεις και σύρματα υψηλής τεχνολογίας με μνήμη σχήματος. Είναι σχεδιασμένα με πολύ λεία περιγράμματα, ώστε να μη προκαλούν ερεθισμούς στους μαλακούς ιστούς. Επιπλέον, ασκούν ήπιες δυνάμεις στα

δόντια και τους ιστούς λόγω της ελαχιστοποίησης των τριβών.

Mεταλλικά Damon

Το DamonSystem εφαρμόζει ένα μηχανισμό παθητικής διολίσθησης, για να συγκρατεί τα συρμάτινα τόξα στα αγκύλια, χωρίς ελαστικές προσδέσεις όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά σιδεράκια. Αυτό επιτρέπει στα δόντια να μετακινούνται  πιο ελεύθεραπιο γρήγορα και πιο άνετα, διότι μειώνονται οι τριβές και οι αντιστάσεις. Επομένως, η θεραπεία είναι πιο άνετη και ολοκληρώνεται σε συντομότερο, σχετικά, χρόνο.

Τέλος, λόγω της ειδικής θυρίδας επισκεψιμότητας που διαθέτουν τα σιδεράκια αυτά, οι αλλαγές των συρμάτινων τόξων, κατά τις τακτικές επισκέψεις, γίνονται πιο εύκολα και σε πιο σύντομο χρόνο. Αλλά και η συχνότητα των τακτικών επισκέψεων μειώνεται. 

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Οι ασθενείς αποκτούν ίσια δόντια και βελτιώνουν σημαντικά την αισθητική του προσώπου τους, αποκτώντας το χαμόγελο που πάντα επιθυμούσαν.

Επιπλέον, επειδή δεν χρησιμοποιούνται ελαστικές προσδέσεις, διευκολύνεται η στοματική υγιεινή και περιορίζεται ο κίνδυνος να τερηδονιστούν τα δόντια και να αναπτυχθούν νόσοι των ούλων.

Η θεραπεία με το Damon System είναι μία πολύ καλή επιλογή, ιδιαίτερα για ασθενείς που επιθυμούν μια πιο άνετη και πιο σύντομη, σχετικά, ορθοδοντική θεραπεία. 

 

Πλεονεκτήματα του συστήματος Damon

Κάτι περισσότερο από ίσια δόντια

Τα πλεονεκτήματα που έχουν τα αυτόδετα σιδεράκια με το σύστημα Damon είναι πολλά:

 • είναι σιδεράκια τα οποία δεν χρειάζονται προσδέσεις και είναι πιο ήπια στα δόντια και τους ιστούς
 • έχουν σύρματα υψηλής τεχνολογίας με μνήμη σχήματος, που μετακινούν τα δόντια πιο γρήγορα και απαιτούν λιγότερες ρυθμίσεις
 • είναι μία κλινικά αποδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση που ισιώνει τα δόντια και βελτιώνει την αισθητική του προσώπου
 • συμβάλλουν στην καλύτερη στοματική υγιεινή
 • περιορίζουν τα φαινόμενα τερηδονισμού και ουλίτιδας
 • απαιτούν λιγότερες και μικρότερης διάρκειας τακτικές επισκέψεις
 • είναι μια πολύ καλή επιλογή για ασθενείς που θέλουν να τελειώσουν πιο άνετα και σχετικά πιο σύντομα την ορθοδοντική θεραπεία

Μια άλλη αισθητική πρόταση

Τα διαφανή πορσελάνινασιδεράκια (λευκά, ceramic,clear) είναι μια άλλη αισθητική πρόταση. Είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλής αισθητικής. Οι προδιαγραφές κατασκευής είναι ίδιες με αυτές που έχουν και τα μεταλλικά σιδεράκια. Γι’ αυτό και συνδυάζουν εξαιρετική αισθητική με άριστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Τα διαφανή πορσελάνινα σιδεράκια είναι πολύ διακριτικά. Το χρώμα τους είναι ίδιο περίπου με το φυσικό χρώμα των δοντιώνκαι γι’ αυτό δεν είναι ευδιάκριτα. Έχουν μικρό μέγεθος, η επιφάνειά τους είναι λεία και δεν κιτρινίζουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Εξαφανίζονται μέσα στο στόμα και σου δίνουν ένα όμορφο, γεμάτο αυτοπεποίθηση χαμόγελο.Εκτός από τα πορσελάνινα, υπάρχουν και τα πλαστικά διαφανή σιδεράκια τα οποία είναι πιο οικονομικά αλλά, επειδή κιτρινίζουν, δεν συνιστώνται.

Τα πορσελάνινα σιδεράκια τοποθετούνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών. Η λειτουργία τους είναι ίδια μ’ αυτή των μεταλλικών και μετακινούν τα δόντια εξίσου αποτελεσματικά.Το σύρμα προσδένεται στα πορσελάνινα αγκύλια με διαφανείς προσδέσεις, οι οποίες, όμως, ενδέχεται να αλλάξουν χρώμα, ιδιαίτερα στους καπνιστές.

Υπάρχουν,όμως, και διαφανή,αυτόδετα πορσελάνινα σιδεράκια τα οποία δεν χρειάζονται προσδέσεις, οπότε δεν παρουσιάζεται πρόβλημα αλλαγής χρώματος.

Η θεραπεία με πορσελάνινα σιδεράκια απευθύνεται σε ασθενείς που είναι επιφυλακτικοί με τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια και δεν θέλουν να φαίνονται ότι κάνουν ορθοδοντική. Τα πορσελάνινα διαφανή είναι τα πιο δημοφιλή μεταξύ των ενηλίκων αλλά και των μεγαλύτερων εφήβων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να έχει το στόμα τους μεταλλική εμφάνιση.

Πλεονεκτήματα των πορσελάνινων (κεραμικών)

Τα διαφανή πορσελάνινα σιδεράκια έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • είναι σχεδόν αόρατα, στο χρώμα των δοντιών και πολύ διακριτικά
 • έχουν πολύ καλή αισθητική εμφάνιση
 • εξαφανίζονται μέσα στο στόμα και σου δίνουν αυτοπεποίθηση
 • είναι άνετα, λεπτά, με λείες και απαλές επιφάνειες καθώς και αποστρογγυλεμένες γωνίες για άνετη εφαρμογή
 • είναι ανθεκτικά, όπως τα συμβατικά μεταλλικά
 • είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία και τα εμπιστεύονται οι ορθοδοντικοί σ’ όλον τον κόσμο
 • δεν αποχρωματίζονται, δεν κιτρινίζουν και είναι ανθεκτικά στους λεκέδες
 • είναι μια πολύ καλή επιλογή για ενήλικες και εφήβους που επιθυμούν ένα ελκυστικό χαμόγελο χωρίς να έχει το στόμα μεταλλική εμφάνιση

Μια πολύ καλή επιλογή για ενήλικες και εφήβους

 

Αυτόδετα Πορσελάνινα (DamonClear)

Επαναστατική Προσέγγιση

Τα Αυτόδετα Πορσελάνινα (DamonClearSystem), όπως και τα μεταλλικά αυτόδετα του DamonSystem, είναι μία εντελώς νέα προσέγγιση στην ορθοδοντική θεραπεία. Είναι ένα σύστημα κλινικά δοκιμασμένο που συνδυάζει σιδεράκια χωρίς προσδέσεις και σύρματα υψηλής τεχνολογίας με μνήμη σχήματος. Είναι σχεδιασμένα με πολύ λεία περιγράμματα, ώστε να μην προκαλούν ερεθισμούς στους μαλακούς ιστούς. Επιπλέον, ασκούν ήπιες δυνάμεις στα δόντια και τους ιστούς λόγω της ελαχιστοποίησης των τριβών.

Το χρώμα τους είναι ίδιο περίπου με το φυσικό χρώμα των δοντιών και γι’ αυτό είναι δυσδιάκριτα, εξασφαλίζονταςένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν κιτρινίζουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας, επειδή δεν έχουν προσδέσεις και είναι ανθεκτικά στους λεκέδες και τους αποχρωματισμούς. Εξαφανίζονται μέσα στο στόμα και σου δίνουν ένα όμορφο γεμάτο αυτοπεποίθηση χαμόγελο.

Το DamonClearSystem εφαρμόζει ένα μηχανισμό παθητικής διολίσθησης, για να συγκρατεί τα συρμάτινα τόξα στα αγκύλια, χωρίς ελαστικές προσδέσεις όπως συμβαίνει με τα παραδοσιακά σιδεράκια. Αυτό επιτρέπει στα δόντια να μετακινούνται πιο ελεύθεραπιο γρήγορα και πιο άνετα, διότι μειώνονται οι τριβές και οι αντιστάσεις. Επομένως η θεραπεία είναι πιο άνετη και ολοκληρώνεται σε συντομότερο, σχετικά, χρόνο.
Τέλος, λόγω της ειδικής θυρίδας επισκεψιμότητας που διαθέτουν τα σιδεράκια αυτά, οι αλλαγές των συρμάτινων τόξων, κατά τις τακτικές επισκέψεις, γίνονται πιο εύκολα και σε πιο σύντομο χρόνο. Αλλά και η συχνότητα των τακτικών επισκέψεων μειώνεται. 

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Οι ασθενείς αποκτούν ίσια δόντια και βελτιώνουν σημαντικά την αισθητική του προσώπου τους, αποκτώντας το χαμόγελο που πάντα επιθυμούσαν.
Επιπλέον, επειδή το σύστημα Damon δεν χρησιμοποιεί ελαστικές προσδέσεις, διευκολύνεται η στοματική υγιεινή και περιορίζεται ο κίνδυνος να τερηδονιστούν τα δόντια και να αναπτυχθούν νόσοι των ούλων.
Η θεραπεία με το DamonClearSystem είναι μία πολύ καλή επιλογή, ιδιαίτερα για πολυάσχολους ασθενείς που επιθυμούν μια πιο άνετη και πιο σύντομη, σχετικά, ορθοδοντική θεραπείαμε πολύ καλή αισθητική εμφάνιση.

Πλεονεκτήματατου DamonClearSystem

Τα πλεονεκτήματα από το DamonClearSystem είναι τα εξής:

 • είναι πολύ διακριτικά, σχεδόν αόρατα, με άψογη αισθητική
 • είναι σιδεράκια τα οποία δεν χρειάζονται προσδέσεις και είναι πιο ήπια στα δόντια και τους ιστούς
 • έχουν εξαιρετική αισθητική, διότι δεν υπάρχουν κιτρινισμένες ελαστικές προσδέσεις
 • έχουν σύρματα υψηλής τεχνολογίας με μνήμη σχήματος, που μετακινούν τα δόντια πιο γρήγορα και απαιτούν λιγότερες ρυθμίσεις
 • είναι μία κλινικά αποδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση που ισιώνει τα δόντια και βελτιώνει την αισθητική του προσώπου
 • συμβάλλουν στην καλύτερη στοματική υγιεινή
 • περιορίζουν τα φαινόμενα τερηδονισμού και ουλίτιδας
 • χρειάζονται λιγότερες και πιο σύντομες τακτικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας
 • είναι μια πολύ καλή επιλογή για πολυάσχολους ασθενείς που επιθυμούν μια πιο σύντομη ορθοδοντική θεραπεία

 

Μια πολύ καλή επιλογή για ενήλικες και εφήβους

Η αόρατη εναλλακτική στα παραδοσιακά σιδεράκια

Tα γλωσσικά σιδεράκια είναι σιδεράκια υψηλής τεχνολογίας, κατάλληλα για όλα σχεδόν τα ορθοδοντικά προβλήματα. Είναι τελείως αόρατα, καθώς τοποθετούνται στην οπίσθια (γλωσσική) επιφάνεια των δοντιών, δηλαδή στην επιφάνεια που βλέπει προς τη γλώσσα. Παραμένουν στη θέση αυτή μέχρι το τέλος της θεραπείας. Ο μόνος που ξέρει ότι φοράς σιδεράκια είσαι εσύ.

Τελείως αόρατα

Τα γλωσσικά σιδεράκια επιτρέπουν στον ορθοδοντικό να επιτύχει τους στόχους του με την ίδια αποτελεσματικότητα, όπως και με τα συμβατικά. Υπάρχει μια πολύ μικρή ενόχληση στην αρχή. Η πλειοψηφία, όμως, των ασθενών προσαρμόζεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μόνο εσύ ξερεις ότι φοράς σιδεράκια

Το μόνο αρνητικό στοιχείο στα γλωσσικά σιδεράκια είναι το υψηλότερο κόστος. Υπάρχει, βέβαια, και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις δύο ειδών σιδεράκια, κάτι που κάνουν αρκετοί ασθενείς, προκειμένου να μειώσουν το κόστος. Για παράδειγμα, μπορεί να βάλεις γλωσσικά στην άνω γνάθο και λευκά πορσελάνινα στην κάτω.

α) Γλωσσικά σιδεράκια Incognito

Το μυστικό πίσω από ένα όμορφο χαμόγελο

Tα γλωσσικά σιδεράκια, ως τεχνική, χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Πραγματική, όμως, επανάσταση στα γλωσσικά σιδεράκια έφερε το σύστημα Incognitο,το οποίο αποτελεί μια εξελιγμένη αισθητική ορθοδοντική τεχνική.

Τα γλωσσικά σιδεράκια Incognito σχεδιάζονται καικατασκευάζονται αποκλειστικά για τα δικά σου δόντια μετά από τη λήψη αποτυπώματοςτων δοντιών σου. Είναι η πλέον εξατομικευμένη αόρατη τεχνική με εξαιρετικό έλεγχο μετακίνησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας. 

Η κατασκευή γίνεται σε ειδικό υπερσύγχρονο εργαστήριο του εξωτερικού μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης σε υπολογιστή (3D Technology) που σημαίνει ότι έχουν τέλεια εφαρμογή και επιτυγχάνουν τέλεια αποτελέσματα. Τα σύρματα είναι τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως εξατομικευμένα και λεπτομερώς διαμορφωμένα. Κατασκευάζονται από ρομπότ εξασφαλίζοντας απόλυτη ακρίβεια.

Τα γλωσσικά αγκύλια Incognito παρασκευάζονται για κάθε δόντι χωριστά και είναι κατασκευασμένα από κράμα χρυσού. Τοποθετούνται στην οπίσθια (γλωσσική) επιφάνεια των δοντιών. Δεν παραμορφώνουν το σχήμα των χειλιών και είναι εντελώς αόρατα. Ο ορθοδοντικός ο οποίος θα τοποθετήσει τα γλωσσικά σιδεράκια Incognito πρέπει να έχει παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση και να είναι πιστοποιημένος (www.incognito.net).

Εξελιγμένη αισθητική ορθοδοντική τεχνική

 

Το χαμηλό προφίλ τους προσφέρει στον ασθενή πολύ μεγάλη άνεση και ταχύτατη προσαρμογή στην ομιλία. Επιπλέον, επειδή είναι κατασκευασμένα από κράμα χρυσού, είναι τελείως αντιαλλεργικά.

Τα Incognitoείναι η τέλεια επιλογή για τους ενήλικες που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα ωραίο χαμόγελο χωρίς οποιαδήποτε σημάδια ορθοδοντικής θεραπείας. Ενώ τα γλωσσικά σιδεράκια είναι εντελώς αόρατα, το νέο και όμορφο χαμόγελο είναι σχεδόν αμέσως ορατό.

Σχεδιάζοντας το καινούργιο σου χαμόγελο

 

β) Γλωσσικά σιδεράκια Incognito για εφήβους

Αόρατα και αποτελεσματικά

Tα γλωσσικά σιδεράκια Incognito είναι μία εξαιρετική επιλογή και για τους εφήβους, όπως και για τους ενήλικες. Τους επιτρέπουν να γελούν και να εκφράζονται με άνεση και αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, επιτυγχάνοντας παράλληλα ένα εξαιρετικό ορθοδοντικό αποτέλεσμα.

Τοποθετούνται στην οπίσθια επιφάνεια των δοντιών και δεν διακρίνονται καθόλου. Είναι πραγματικά αόρατα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι φοράς σιδεράκια εκτός εάν εσύ το αποκαλύψεις. Αυτό που οι άλλοι παρατηρούν σε σένα είναι το χαμόγελό σου και όχι τα σιδεράκια.

Επιπλέον, επειδή σχεδιάζονται και κατασκευάζονται αποκλειστικά για τις δικές σου ανάγκες, είναι εξαιρετικά άνετα και αποτελεσματικά. Η τέλεια επιλογή για μεγαλύτερους εφήβους που θέλουν να χαμογελούν με αυτοπεποίθηση αλλά δεν θέλουν  να φαίνονται ότι κάνουν ορθοδοντική θεραπεία.

Η τέλεια επιλογή για το τέλειο χαμόγελο

 

γ) Πλεονεκτήματα του συστήματος Incognitο

Άριστη τεχνική, εξατομικευμένοι στόχοι

Τα πλεονεκτήματα του γλωσσικού συστήματος Incognitο είναι τα εξής:

 • είναι τελείως αόρατα, επειδή τοποθετούνται στην οπίσθια επιφάνεια των δοντιών
 • έχουν εξαιρετική αισθητική
 • είναι απολύτως εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σε υψηλής τεχνολογίας εργαστήρια του εξωτερικού με τα πιο σύγχρονα cad/cam λογισμικά
 • είναι πολύ πιο άνετα λόγω του χαμηλού τους προφίλ
 • προσφέρουν στον ασθενή μεγαλύτερη άνεση και πιο γρήγορη προσαρμογή στην ομιλία
 • είναι αντιαλλεργικά, διότι κατασκευάζονται από κράμα χρυσού
 • έχουν λιγότερες αποκολλήσεις, επειδή είναι απόλυτα εξατομικευμένα και έχουν πολύ χαμηλό προφίλ
 • έχουν σύρματα απόλυτης ακριβείας κατασκευασμένα από ρομπότ
 • είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση όλων των ορθοδοντικών προβλημάτων
 • είναι ασφαλέστερα για τα δόντια, επειδή τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, η οποία είναι πιο ανθεκτική στις απασβεστοποιήσεις.
 • είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο να υπηρετήσει εξατομικευμένους στόχους θεραπείας
 • είναι πολύ καλή επιλογή για εφήβους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θέλουν να δείχνουν ή να φαίνονται ότι κάνουν ορθοδοντική θεραπεία
 • είναι η τέλεια επιλογή για ενήλικες, διότι είναι αόρατα και δεν επηρεάζεται η κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή
 • ενώ τα σιδεράκια είναι αόρατα, το νέο όμορφο χαμόγελο είναι αμέσως ορατό.

Κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί
Ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια
Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση των ορθοδοντικών προβλημάτων χωρίζονται σε ακίνητους και κινητούς. Οι κινητοί μηχανισμοί δεν τοποθετούνται μόνιμα στα δόντια, αλλά μπορούν να απομακρυνθούν από το στόμα από τον ίδιο τον ασθενή. Οι κινητοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τους διαφανείς κινητούς νάρθηκες (μασελάκια), όπως είναι τα συστήματα: Invisalign, Orthocaps, ClearAlligner. Οι κινητοί διαφανείς νάρθηκεςείναι ένα σχεδόν αόρατο σύστημα, για να ισιώσει κάποιος τα δόντια του χωρίς σιδεράκια. Είναι μία εναλλακτική αισθητική επιλογή για όσους δεν θέλουν να έχουν μόνιμα σιδεράκια στο στόμα τους.

Ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια

Είναι ένα σχεδόν αόρατο σύστημα, για να ισιώσει κάποιος τα δόντια του χωρίς σιδεράκια, με κινητούς διαφανείς νάρθηκες. Είναι μία εναλλακτική επιλογή για όσους δεν θέλουν να έχουν μόνιμα σιδεράκια στο στόμα τους. Οι διαφανείς νάρθηκες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς διεθνώς ως μία αισθητική αλλά και αποτελεσματική επιλογή ορθοδοντικής θεραπείας.

Είναι η τελευταία λέξη στην αισθητική Ορθοδοντική. Έφερε πραγματική επανάσταση στον τομέα της Ορθοδοντικής και άλλαξε ό,τι γνωρίζαμε για την κλασική Ορθοδοντική με τα μεταλλικά σιδεράκια

Η αισθητική ορθοδοντική απευθύνεται ιδιαίτερα σε ενήλικες ασθενείς και σε μεγαλύτερης ηλικίας εφήβους που δεν θέλουν να δείχνουν ότι κάνουν ορθοδοντική. Οι διαφανείς νάρθηκες είναι η τέλεια λύση για άτομα πολυάσχολα που έρχονται καθημερινά σε επαφή με κόσμο, που έχουν έντονη κοινωνική ζωή αλλά και για κάθε άτομο που επιθυμεί να αποκτήσει ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο. Είναι η ιδανική λύση για όσους θέλουν να βελτιώσουν την αισθητική του προσώπου τους, αλλά δεν επιθυμούν να διακρίνονται τα σιδεράκια που φορούν.

Το σύστημα Invisalign είναι μια νέα αισθητική προσέγγιση στην ορθοδοντική. Αποτελείται από μία σειρά διαδοχικών, αφαιρούμενων διαφανών ναρθήκων, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι αποκλειστικά για τα δικά σου δόντια. Οι νάρθηκες αυτοί (μασελάκια) αγκαλιάζουν μόνο τα δόντια και όχι τα ούλα, με αποτέλεσμα να είναι πραγματικά αόρατοι. Φοριούνται εύκολα και είναι σχεδιασμένοι για την αντιμετώπιση των πιο συνηθισμένων ορθοδοντικών προβλημάτων. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως και τα παραδοσιακά σιδεράκια αλλά χωρίς σύρματα και αγκύλια. Το σύστημα Invisalign έχει δοκιμαστεί διεθνώς σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ασθενείς και έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό κατά την κλινική έρευνα.

Οι νάρθηκες Invisalign είναι σχεδόν αόρατοι, που σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει ότι κάνεις ορθοδοντική θεραπεία. Μπορείς να επικοινωνείς και να χαμογελάς χωρίς κανένα δισταγμό. Επίσης, μπορείς να τρως ελεύθερα και να ακολουθείς το πρόγραμμα στοματικής υγιεινής χωρίς κανένα πρόβλημα, διότι τους αφαιρείς κατά το φαγητό και όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου. Επιπλέον, δεν έχουν μεταλλικά στοιχεία. Είναι άνετοι και δεν προκαλούν αλλεργίες.

Τέλος, το σύστημα Invisalign, δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή, να δει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (clincheck), πριν αρχίσει τη θεραπεία, το προσωπικό του σχέδιο θεραπείας, πώς θα μετακινηθούν τα δόντια του και πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Θεωρητικά, όλοι οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική Invisalign. Είναι, όμως, καλύτερα να προηγηθεί αξιολόγηση από τον ορθοδοντικό σου, ο οποίος και θα σε ενημερώσει εάν είσαι υποψήφιος/α για το σύστημα Invisalign, διότι η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες δεν ενδείκνυται για όλα τα ορθοδοντικά προβλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες www.invisalign.gr και invisalign.com

Οι νάρθηκες Invisalign κατασκευάζονται, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, με τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης (AlignTechnologies). Ο ορθοδοντικός που προσφέρει θεραπεία με το σύστημα Invisalign πρέπει να έχει παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση και να είναι πιστοποιημένος.

Η θεραπεία με το σύστημα invisalign ξεκινά με τη λήψη αποτυπωμάτων των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου από τον Ορθοδοντικό. Τα αποτυπώματα μαζί με τις φωτογραφίες, τις ακτινογραφίες καθώς και το σχέδιο θεραπείας αποστέλλονται στο ειδικό εργαστήριο της Invisalign στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζεται ένα ψηφιακό μοντέλο του στόματος. Πάνω σ’αυτό καθορίζονται οι μετακινήσεις που πρέπει να γίνουν, σε συνεργασία πάντοτε με τον ορθοδοντικό σου.

Το σημαντικό στο σύστημα αυτό είναι ότι ο ασθενής μπορεί να δει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μία τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση των δοντιών του πριν την έναρξη της θεραπείας. Σ᾽αυτήν φαίνεται το προσωπικό σχέδιο θεραπείας και πώς θα μετακινηθούν τα δόντια του.Έχει δηλαδή τη δυνατότητα να δει το τελικό αποτέλεσμα και να συζητήσει με τον ορθοδοντικό για πιθανές τροποποιήσεις. Η διαδικασία αυτή λέγεται clincheck. Ενσυνεχεία, δημιουργείται στο ειδικό εργαστήριο μια σειρά από διαδοχικούς νάρθηκες σχεδιασμένους αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ασθενή. Ο αριθμός των ναρθήκων διαφέρει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας του κάθε περιστατικού.

Οι νάρθηκες αυτοί αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες. Όταν τους τοποθετείς στο στόμα, προκαλείται μία μικρή μετακίνηση στα δόντια. Η μετακίνηση αυτή συνεχίζεται, μέχρι να διευθετηθούν τα δόντια στην επιθυμητή τους θέση με τον τελευταίο νάρθηκα. Τους νάρθηκες τους φοράς συνέχεια (22ώρες την ημέρα). Τους βγάζεις μόνο για το φαγητό, τη στοματική υγιεινή και για να τους καθαρίζεις.

Στις τακτικές επισκέψεις, ελέγχεται η πρόοδος της θεραπείας και παραδίδονται οι επόμενοι νάρθηκες. Ο συνολικός χρόνος θεραπείας, καθώς και ο αριθμός των ναρθήκων ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από το σχέδιο θεραπείας.

Το σύστημα InvisalignTeen για εφήβους είναι ένα εξαίρετο σύστημα που έχει αναπτυχθεί, ειδικά για εφήβους μεγαλύτερης ηλικίας. Βασίζεται στο αρχικό σύστημα Invisalign. Χρησιμοποιεί κι αυτό μια σειρά από διαφανείς νάρθηκες, που έχουν ως στόχο να μετακινήσουν και να ισιώσουν τα δόντια. Έχουν γίνει, όμως, κάποιες προσαρμογές στο αρχικό σύστημα Invisalign, για να γίνει η θεραπεία καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη για τις ανάγκες των νεότερων ασθενών.

Το σύστημα Invisalign για εφήβους διαθέτει και επιπλέον νάρθηκες για την περίπτωση απώλειας κάποιου νάρθηκα. Κάθε νάρθηκας σημειώνεται με ένα δείκτη χρώματος που αλλάζει, για να υπενθυμίζει στον ασθενή ότι πρέπει να αλλάξει τους νάρθηκες με τους επόμενους.
Τους νάρθηκες τους φοράς συνέχεια (22 ώρες την ημέρα). Τους βγάζεις μόνο για το φαγητό, τη στοματική υγιεινή και για να τους καθαρίζεις.

Με το σύστημα Invisalign μπορείς να διορθώσεις πολλά ορθοδοντικά προβλήματα. Η θεραπεία είναι σχεδόν αόρατη. Μπορείς με άνεση να γελάς, να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου φαγητά και να χαίρεσαι την παρέα με φίλους χωρίς να νοιώθεις άσχημα, επειδή κάνεις ορθοδοντική θεραπεία. Το σύστημα Invisalign δεν έχει μεταλλικά στοιχεία. Είναι άνετο και δεν προκαλεί αλλεργίες. Είναι μία εξαιρετική επιλογή για μεγαλύτερους εφήβους που τους ενδιαφέρει η αισθητική εμφάνιση, αλλά δεν θέλουν να δείχνουν ότι κάνουν Ορθοδοντική.

 

πλεονεκτήματα του συστήματος διαφανών ναρθήκων Invisalign και InvisalignTeen για εφήβους είναι τα εξής:

 • προσφέρουν άριστη αισθητική, διότι οι νάρθηκες είναι διαφανείς και δύσκολα διακρίνονται
 • είναι μία εξαιρετική επιλογή για ενήλικες και εφήβους μεγαλύτερης ηλικίας, που ενδιαφέρονται για την αισθητική τους εμφάνιση και δεν θέλουν να δείχνουν ότι κάνουν ορθοδοντική θεραπεία
 • δίνουν τη δυνατότητα στον ασθενήνα δει από την αρχή της θεραπείας το τελικό αποτέλεσμα σε τρισδιάστατη απεικόνιση
 • έχουν καλύτερη προσαρμογή στο στοματικό περιβάλλον, σε σύγκριση με τα συμβατικά σιδεράκια
 • διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή, διότι οι νάρθηκες αφαιρούνται και έτσι καθαρίζονται εύκολα
 • διευκολύνουν τη μάσηση, διότι αφαιρούνται από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του φαγητού
 • κατασκευάζονται από αντιαλλεργικό υλικό
 • μπορούν να εφαρμοστούν σε ασθενείς με θεραπευμένη περιοδοντίτιδα, διότι επιτρέπουν την καλύτερη στοματική υγιεινή
 • δεν παρεμποδίζουν την κοινωνική και επαγγελματική ζωή
 • μπορούν να απομακρυνθούν από τον ίδιο τον ασθενή σε εξαιρετικές κοινωνικές περιπτώσεις
 • διατίθενται επιπλέον νάρθηκες σε περίπτωση απώλειας κάποιου νάρθηκα
 • ο δείκτης χρώματος υπενθυμίζει στον ασθενή ότι πρέπει να αλλάξει τους νάρθηκες με τους επόμενους

Το σύστημα διαφανών ναρθήκων Invisalign απευθύνεται, κυρίως, σε ενήλικες ασθενείς και σε έφηβους μεγαλύτερης ηλικίας. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά που έχουν ακόμη κάποια από τα παιδικά τους δόντια. Είναι προτιμότερο παιδιά και έφηβοι μικρότερης ηλικίας να επιλέγουν άλλα συστήματα.
Επειδή οι νάρθηκες είναι κινητοί το σύστημα Invisalign δεν είναι κατάλληλο για όλα τα σχέδια θεραπείας.
Επιπλέον, επειδή οι νάρθηκες είναι κινητοί, ο ασθενής χρειάζεται να έχει πειθαρχία και να είναι αποφασισμένος ότι θα τους φοράει συνεχώς, διότι, διαφορετικά, η θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική και θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Ως μειονέκτημα, τέλος, του συστήματος Invisalign μπορεί να θεωρηθεί και το μεγαλύτερο κόστος.

Ορθοδοντικά μικροεμφυτεύματα
Ορθοδοντική θεραπεία με χρήση ορθοδοντικών μικροεμφυτευμάτων
Τα μικροεμφυτεύματα (miniscrew implants ή Temporary Anchorage Device) χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στη σύγχρονη ορθοδοντική ως προσωρινά στηρίγματα για τη μετακίνηση κάποιου δοντιού, στις περιπτώσεις που θέλουμε να αποφύγουμε ανεπιθύμητη μετακίνηση των υπόλοιπων δοντιών. Ιδιαίτερα, χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση δύσκολων προβλημάτων σύγκλεισης και βοηθούν στην επίτευξη ενός πολύ καλού ορθοδοντικού αποτελέσματος. Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται και για τη διόρθωση ορισμένων σκελετικών προβλημάτων.

Τα μικροεμφυτεύματα αναπτύχθηκαν στις αρχές του 21 αιώνα, με βάση την εμπειρία στη γενική οδοντιατρική και τη γναθοχειρουργική. Είναι μία πολύ μικρή βίδα από κράμα τιτανίου το οποίο είναι βιοσυμβατό με το σώμα και λειτουργεί ως στήριγμα στη γνάθο (anchorpointinthejaw). Συνήθως, τα μικροεμφυτεύματα τοποθετούνται μεταξύ των ριζών των δοντιών ή στην υπερώα. Συνδέονται με τα σιδεράκια, για να βοηθήσουν στη μετακίνηση των δοντιών.

Τοποθετούνται στη γνάθο με τοπική αναισθησία. Αρχικά υπάρχει μια πολύ μικρή ενόχληση η οποία εξαφανίζεται πολύ γρήγορα. Τα μικροεμφυτεύματα, όταν δεν χρειάζονται πια, αφαιρούνται εύκολα χωρίς αναισθησία.

Η διάρκεια παραμονής των μικροεμφυτευμάτων στη γνάθο εξαρτάται από το είδος και τους στόχους της θεραπείας. Ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Συνήθως, παραμένουν στο στόμα για κάποιους μήνες. Δεν δημιουργούν προβλήματα και δεν προκαλούν καμία ζημιά στα δόντια ή σε κάποιο ιστό του στόματος.

Επίσης, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Συνιστάται απλά καλός καθαρισμός των μικροεμφυτευμάτων με την οδοντόβουρτσα.

 • δημιουργία σταθερού σημείου στήριξης για τη μετακίνηση των δοντιών
 • μείωση του χρόνου θεραπείας
 • καλύτερο τελικό αποτέλεσμα
 • περισσότερες δυνατότητες θεραπειών
 • αντιμετώπιση περιστατικών που χωρίς τη χρήση μικροεμφυτευμάτων, ίσως, θα χρειάζονταν γναθοχειρουργική παρέμβαση

Ορθοδοντικά μηχανήματα
Στην ορθοδοντική θεραπεία δεν χρησιμοποιούνται μόνο τα γνωστά “σιδεράκια” ή οι διαφανείς νάρθηκες. Υπάρχουν και πολλά άλλα ορθοδοντικά μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται, κυρίως, στην πρώιμη φάση της ορθοδοντικής θεραπείας αλλά και κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, της επανορθωτικής. Αποσκοπούν, κυρίως, στη διόρθωση απλών οδοντικών προβλημάτων ή σκελετικών ανωμαλιών.
Χωρίζονται σε κινητά, ακίνητα και σε εξωστοματικά.

Μηχανήματα

Α) Κινητά μηχανήματα
Τα κινητά μηχανήματα χρησιμοποιούνται,συχνά, για τη διόρθωση απλών οδοντικών προβλημάτων ή κάποιων σκελετικών ανωμαλιών. Μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή για καλύτερη στοματική υγιεινή και πιο άνετη μάσηση.

Η θεραπεία με κινητά μηχανήματα μπορεί να αρχίσει, πριν ανατείλουν όλα τα μόνιμα δόντια. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε στη μεικτή οδοντοφυΐα. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει. Συνήθως, διαρκεί κάποιους μήνες.

Τα κινητά μηχανήματα είναι πλαστικά μασελάκια που προσαρμόζονται στο στόμα και είτε μετακινούν τα δόντια με λεπτά ελατήρια και σύρματα είτε χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση σκελετικών προβλημάτων.

Ο ορθοδοντικός, αρχικά, θα πάρει αποτυπώματα των δοντιών της άνω ή και της κάτω γνάθου, ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας. Με βάση τα αποτυπώματα αυτά, ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει το μηχάνημα που έχει επιλεγεί. Το σχέδιο και το χρώμα του μηχανήματος μπορεί να αποφασιστεί σε συνεργασία με το μικρό ασθενή.

Για επιτυχή αποτελέσματα ο ασθενής είναι απαραίτητο να τα φορά συνεχώς.

Πλεονεκτήματα των κινητών μηχανημάτων

 • διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή
 • διευκολύνουν τη μάσηση

Μειονεκτήματα των κινητών μηχανημάτων:

 • είναι απολύτως απαραίτητη η συνέπεια και η συνεργασία του παιδιού
 • επηρεάζουν ελαφρά την ομιλία (ψεύδισμα)

Τα λειτουργικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται, για να διορθώσουν, κυρίως, σκελετικά προβλήματα, σε περιπτώσεις που επιδιώκεται καθοδήγηση και διέγερση της ανάπτυξης της γνάθου. Υπάρχουν αρκετών ειδών τέτοια μηχανήματα, όπως είναι το Activator, το Twin Block και το Bionator. Όλα έχουν παρόμοια λειτουργία. Πιο συχνά χρησιμοποιείται η λειτουργική συσκευή Twin Block.

Twin Block

 

Τα κινητά λειτουργικά μηχανήματα καθοδηγούν την κάτω γνάθο σε πιο πρόσθια θέση, διεγείροντας την αύξησή της, ώστε οι δύο γνάθοι να αναπτυχθούν αρμονικά.
Συνήθως, παραμένουν στο στόμα όλο το εικοσιτετράωρο. Ο ασθενής τα αφαιρεί για το φαγητό και τη στοματική υγιεινή.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως, η θεραπεία διαρκεί 9-12 μήνες.

Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμοστεί λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι εκμεταλλευόμαστε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης σ’αυτήν την ηλικία. Σημαντικό, επίσης, ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας  παίζει η συνέπεια και η συνεργασία του ασθενούς.

Το πλεονέκτημα των κινητών λειτουργικών μηχανημάτων έναντι των ακινήτων είναι ότι αφαιρούνται για το βούρτσισμα των δοντιών και κατά το φαγητό και έτσι διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή και κάνουν τη μάσηση πιο άνετη. Το γεγονός, όμως, ότι αφαιρούνται κατά βούληση, αποτελεί σε μη συνεργάσιμα παιδιά μειονέκτημα, διότι δεν τα φοράνε τις απαιτούμενες ώρες. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην ομιλία (ψεύδισμα).

Twin Block

Η λειτουργική συσκευή Twin Block αποτελείται από δύο πλαστικά μασελάκια τα οποία τοποθετούνται στις δύο γνάθους, με στόχο να καθοδηγήσουν την κάτω γνάθο σε πιο πρόσθια θέση, διεγείροντας την αύξησή της, ώστε να αναπτυχθούν οι δύο γνάθοι αρμονικά. Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμοστεί λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι σ’ αυτήν την ηλικία εκμεταλλευόμαστε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής συσκευή, διότι συνδυάζει αποτελεσματικότητα με ευκολία στη χρήση. Είναι σχεδιασμένη, για να τη φορά ο ασθενής όλο το εικοσιτετράωρο. Την αφαιρεί μόνο για το φαγητό και τη στοματική υγιεινή. Η πολύ καλή αισθητική και ο μικρός της όγκος, σε σχέση με ανάλογες συσκευές που χρησιμοποιούντο στο παρελθόν, διευκολύνει τη συνεργασία του ασθενή, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία της θεραπείας.

Είναι μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τη διεύρυνση της άνω γνάθου, σε περιπτώσεις που έχουμε στενή άνω γνάθο ή /και οπίσθια σταυροειδή σύγκλειση. Είναι πλαστικά μασελάκια τα οποία έχουν ενσωματωμένη μία βίδα, την οποία ο ασθενής γυρνάει προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση. Τοποθετούνται στην άνω γνάθο και πρέπει να παραμένουν στο στόμα συνεχώς. Ο ασθενής τα αφαιρεί μόνο για το φαγητό και το βούρτσισμα των δοντιών. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά τους, έναντι των αντίστοιχων ακινήτων, διότι έτσι διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή και κάνουν τη μάσηση πιο άνετη. Το γεγονός, όμως, ότι αφαιρούνται κατά βούληση, αποτελεί σε μη συνεργάσιμα παιδιά μειονέκτημα, διότι δεν τα φοράνε τις απαιτούμενες ώρες. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην ομιλία (ψεύδισμα).

Τα κινητά μηχανήματα για τη διακοπή κακής έξης είναι πλαστικά μασελάκια, τα οποία τοποθετούνται στην άνω γνάθο. Έχουν ένα συρμάτινο κιγκλίδωμα το οποίο παρεμποδίζει την είσοδο του αντίχειρα ή κάποιου άλλου δακτύλου στο στόμα. Χρησιμοποιούνται για τη διακοπή της κακής συνήθειας του θηλασμού του δαχτύλου. Επειδή μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από το παιδί, απαιτείται ιδιαίτερη συνεργασία. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές προτιμώνται τα αντίστοιχα ακίνητα.
Τα κινητά μηχανήματα,τύπου Hawley, είναι πλαστικά μασελάκια τα οποία προσαρμόζονται στην άνω ή την κάτω γνάθο και μετακινούν τα δόντια με λεπτά ελατήρια και σύρματα, σε περιπτώσεις που επιδιώκουμε απλές οδοντικές μετακινήσεις.
Ο χρόνος παραμονής των μηχανημάτων αυτών στο στόμα καθορίζεται από τον ορθοδοντικό και εξαρτάται από το είδος του περιστατικού.
Μειονέκτημα των μηχανημάτων αυτών είναι τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην ομιλία (ψεύδισμα).

Β) Ακίνητα μηχανήματα
Τα ακίνητα μηχανήματα είναι πολλών ειδών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη διάνοιξη της άνω γνάθου, όταν αυτή είναι στενή, είτε για την καθοδήγηση της κάτω γνάθου σε πιο πρόσθια θέση, διεγείροντας την αύξησή της με λειτουργικά μηχανήματα τύπου Herbst. Επίσης, χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση χώρου, σε περιπτώσεις πρόωρης απώλειας δοντιών, καθώς και για τη διακοπή κακών έξεων, όπως ο θηλασμός των δακτύλων, η χρήση της πιπίλας ή η προώθηση της γλώσσας. Τέλος, ορισμένα ακίνητα μηχανήματα χρησιμοποιούνται, παράλληλα με τα σιδεράκια, για να διευκολύνουν την ορθοδοντική θεραπεία.

Τα ακίνητα μηχανήματα αποτελούνται, συνήθως, από δακτυλίους που συνδέονται μεταξύ τους με σύρματα. Ο ορθοδοντικός, ανάλογα με το σχέδιο θεραπείας, θα πάρει αποτυπώματα της άνω ή της κάτω γνάθου με τους δακτυλίους πάνω στα δόντια. Με βάση τα αποτυπώματα αυτά, ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει το μηχάνημα που έχει επιλεγεί.
Το μηχάνημα συγκολλείται στα δόντια και παραμένει στο στόμα όσο είναι απαραίτητο σύμφωνα με το σχέδιο θεραπείας.
Τα ακίνητα μηχανήματα, επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή, δυσκολεύουν λίγο τη μάσηση και κάνουν δυσκολότερο το βούρτσισμα των δοντιών. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι πιο επιμελημένη. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά τους.
Η συνεργασία του ασθενή είναι απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό, επειδή τα μηχανήματα παραμένουν μόνιμα μέσα στο στόμα.

Μηχάνημα διεύρυνσης υπερώας

Σε ορισμένα παιδιά η άνω γνάθος είναι πολύ στενή, σε σχέση με την κάτω, και δεν επιτρέπει στα επάνω δόντια να συγκλείνουν κανονικά με τα κάτω, δημιουργώντας έτσι την ονομαζόμενη σταυροειδή σύγκλειση. Για τη διόρθωση αυτού του προβλήματος, χρησιμοποιείται το μηχάνημα διεύρυνσης της υπερώας (άνω γνάθου), το οποίο διευρύνει το πλάτος της άνω γνάθου, αποκαθιστώντας έτσι τη σωστή σύγκλειση και το σωστό πλάτος της γνάθου. Επίσης, δημιουργεί περισσότερο χώρο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Καλό είναι τα μηχανήματα αυτά να τοποθετούνται στο στόμα όσο πιο σύντομα γίνεται μετά την ανατολή των πρώτων άνω μόνιμων γομφίων, περίπου μετά την ηλικία των 6 ετών

Τέτοια μηχανήματα είναι το Hyrax, Haas, Quadhelix, Bonded RPE.
Στην πιο συνηθισμένη του μορφή, το μηχάνημα διεύρυνσης της υπερώας αποτελείται, συνήθως, από δύο δακτυλίους που συνδέονται μεταξύ τους με μία βίδα. Ο ασθενής την γυρνάει, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορθοδοντικού, προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση. Τα αποτελέσματα από τη χρήση των μηχανημάτων αυτών είναι πολύ καλά καθώς επιτυγχάνεται η αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του στόματος.

Το μηχάνημα παραμένει στο στόμα καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και δεν απομακρύνεται από τον ασθενή. Επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν, δυσκολεύουν λίγο τη μάσηση και κάνουν δυσκολότερο το βούρτσισμα των δοντιών. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι πιο επιμελημένη. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά τους.
Η συνεργασία του ασθενή είναι απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό, επειδή τα μηχανήματα παραμένουν μόνιμα μέσα στο στόμα.

Τα ακίνητα λειτουργικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται, όπως και τα κινητά, για να διορθώσουν κυρίως σκελετικά προβλήματα, καθοδηγώντας τις γνάθους σε πιο σωστές θέσεις. Τα μηχανήματα αυτά καθοδηγούν την κάτω γνάθο σε πιο πρόσθια θέση, διεγείροντας την αύξησή της, ώστε να αναπτυχθούν οι δύο γνάθοι αρμονικά. Παραμένουν διαρκώς προσκολλημένα στα δόντια και δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή.

Το ακίνητο λειτουργικό μηχάνημα τύπου Herbst αποτελείται από δύο πιστόνια τα οποία στηρίζονται σε στεφάνες που είναι τοποθετημένες στους άνω πρώτους γομφίους και καθοδηγούν τη γνάθο σε πιο πρόσθια θέση.

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει,ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως, διαρκεί 9-12 μήνες.
Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμοστεί λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι σ’ αυτήν την ηλικία μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης.

Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου λειτουργικού μηχανήματος είναι ότι παραμένει προσαρμοσμένο στα δόντια και δεν απομακρύνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η συνέπεια και η συνεργασία του ασθενή είναι μεν απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Τα μηχανήματα αυτά, επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή, δυσκολεύουν λίγο τη μάσηση και κάνουν δυσκολότερο το βούρτσισμα των δοντιών. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι πιο επιμελημένη. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά τους.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι παράλληλα με την ανάπτυξη της κάτω γνάθου μπορεί να έχουμε, μερικές φορές, και μη επιθυμητή μετακίνηση των κάτω πρόσθιων δοντιών.

Όταν χαθεί πρόωρα ένα νεογιλό δόντι, προκειμένου να διατηρηθεί ο χώρος, τοποθετούνται στα δόντια μικρού μεγέθους μηχανήματα που ονομάζονται μηχανήματα διατήρησης χώρου.
Συνήθως, αποτελούνται από ένα δακτύλιο με κατάλληλα διαμορφωμένο σύρμα έτσι ώστε να μην αφήνουν τα διπλανά δόντια να μετακινηθούν και να κλείσουν το χώρο.

Τα μηχανήματα αυτά, επειδή είναι μικρού μεγέθους και υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης, επιβάλλεται να είναι ακίνητα.

Τα μηχανήματα που προορίζονται για τη διακοπή κακών έξεων είναι τα εξής:

Μηχάνημα παρεμπόδισης του θηλασμού των δακτύλων

Είναι ένα ακίνητο μηχάνημα το οποίο αποτελείται από δύο δακτυλίους και ένα συρμάτινο κιγκλίδωμα το οποίο παρεμποδίζει την είσοδο του αντίχειρα ή κάποιου άλλου δακτύλου στο στόμα.

Τοποθετείται στην άνω γνάθο και δεν αφαιρείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Παραμένει στο στόμα μέχρι να διακοπεί εντελώς η έξη.
Συνιστάται να τοποθετείται στο στόμα όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να μη δημιουργηθούν μεγάλες ανωμαλίες στα δόντια και στις γνάθους.

Μηχάνημα παρεμπόδισης της προώθησης της γλώσσας

Είναι ένα ακίνητο μηχάνημα διαφόρων μορφών, το οποίο βοηθάει στην εκπαίδευση της γλώσσας, ώστε αυτή να μην προωθείται προς τα έξω κατά την κατάποση.
Τοποθετείται στους γομφίους της άνω γνάθου και δεν αφαιρείται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Παραμένει στο στόμα, μέχρι να διακοπεί εντελώς η έξη.
Το μηχάνημα αυτό συνιστάται να τοποθετείται στο στόμα όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να μη δημιουργηθούν μεγάλες ανωμαλίες στα δόντια και στις γνάθους.

Το πλεονέκτημα αυτών των μηχανημάτων είναι ότι παραμένουν προσαρμοσμένα στα δόντια και δεν απομακρύνονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η συνέπεια και η συνεργασία του ασθενή είναι μεν απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Τα μηχανήματα αυτά, επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή, δυσκολεύουν λίγο τη μάσηση και κάνουν δυσκολότερο το βούρτσισμα των δοντιών. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι πιο επιμελημένη. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά τους.

Ο απωθητήρας του κάτω χείλους (Lipbumper) αποτελείται από δύο δακτυλίους και ένα προστομιακό συρμάτινο τόξο με πλαστική επένδυση, το οποίο τοποθετείται στην κάτω γνάθο και εμποδίζει το κάτω χείλος να παρεμβάλλεται μεταξύ των άνω και κάτω πρόσθιων δοντιών.
Το Lipbumperδεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον ασθενή. Παραμένει στο στόμα μέχρι να διακοπεί εντελώς το πρόβλημα.
Το μηχάνημα αυτό συνιστάται να τοποθετείται στο στόμα όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να μη δημιουργηθούν μεγάλες ανωμαλίες στα δόντια και στις γνάθους.
Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου μηχανήματος είναι ότι παραμένει προσαρμοσμένο στα δόντια και δεν απομακρύνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η συνέπεια και η συνεργασία του ασθενή είναι μεν απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Τα μηχανήματα αυτά, επειδή δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τον ασθενή, δυσκολεύουν λίγο τη μάσηση και κάνουν δυσκολότερο το βούρτσισμα των δοντιών. Γι’ αυτό και η στοματική υγιεινή πρέπει να είναι πιο επιμελημένη. Αυτό είναι και το κύριο μειονέκτημά τους.

Το Γλωσσικό τόξο αποτελείται από δύο δακτυλίους που ενώνονται με ένα γλωσσικό συρμάτινο τόξο. Το μηχάνημα προσαρμόζεται στην κάτω γνάθο και χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη διατήρηση χώρου, σε περίπτωση αμφοτερόπλευρης πρόωρης απώλειας νεογιλών δοντιών ή για την ανόρθωση των οπίσθιων δοντιών. Δεν αφαιρείται από το στόμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και παραμένει εκεί μέχρι να ανατείλουν τα μόνιμα δοντια ή να ανορθωθούν τα οπίσθια δόντια.

Η υπερώια δοκός (TPA) είναι ένα ακίνητο μηχάνημα το οποίο αποτελείται από δύο δακτυλίουςπου ενώνονται μεμία συρμάτινη υπερώια δοκό.Το μηχάνημα τοποθετείται στην άνω γνάθο και χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατήρηση χώρου, σε περίπτωση αμφοτερόπλευρης πρόωρης απώλειας νεογιλών δοντιών.
Δεν αφαιρείται από το στόμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και παραμένει εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της.

Γ) Εξωστοματικά μηχανήματα
εξωστοματικά μηχανήματα είναι ορθοδοντικά μηχανήματα τα οποία τοποθετούνται και αφαιρούνται από τον ίδιο τον ασθενή. Χρησιμοποιούνται είτε για την αντιμετώπιση σκελετικών προβλημάτων, επηρεάζοντας την αύξηση της άνω και κάτω γνάθου, είτε για τη διευθέτηση των δοντιών στις γνάθους, μετακινώντας τα δόντια σε πιο ιδανικές θέσεις.

Εξωστοματικά μηχανήματα

Το Εξωστοματικό Μηχάνημα Υψηλής Έλξης είναι ένα αποσπώμενο μηχάνημα, το οποίο αποτελείται από ένα συρμάτινο τόξο το οποίο προσαρμόζεται στα οπίσθια δόντια της άνω γνάθου και από ιμάντες με έναν ελαστικό μηχανισμό οι οποίοι προσαρμόζονται στο κεφάλι.
Το μηχάνημα ασκεί μεγάλες δυνάμεις στην άνω γνάθο προκειμένου να περιορίσει την ανάπτυξή της, με στόχο την επίτευξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου.
Το εξωστοματικό μηχάνημα τοποθετείται και αφαιρείται από τον ίδιο τον ασθενή. Παραμένει στο στόμα, συνήθως, κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και περισσότερες ώρες, ανάλογα με τις οδηγίες του Ορθοδοντικού.
Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει,ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως, διαρκεί 9-12 μήνες.

Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμόζεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι εκμεταλλευόμαστε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης σ’ αυτήν την ηλικία.

Για να είναι αποτελεσματικά τα εξωστοματικά μηχανήματα, όπως και όλα τα κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα, απαιτείται η συνέπεια και η συνεργασία του παιδιού.

Το Εξωστοματικό Μηχάνημα Αυχενικής Έλξης είναι ένα αποσπώμενο μηχάνημα, το οποίο αποτελείται από ένα συρμάτινο τόξο το οποίο προσαρμόζεται στα οπίσθια δόντια της άνω γνάθου και από ιμάντες με έναν ελαστικό μηχανισμό οι οποίοι προσαρμόζονται στον αυχένα.
Χρησιμοποιείται είτε για την αντιμετώπιση σκελετικών προβλημάτων, επηρεάζοντας την αύξηση των γνάθων,είτε για τη διευθέτηση των δοντιών στις γνάθους, μετακινώντας τα δόντια σε πιο ιδανικές θέσεις.
Το εξωστοματικό τοποθετείται και αφαιρείται από τον ίδιο τον ασθενή. Παραμένει στο στόμα συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και περισσότερες ώρες, ανάλογα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.
Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει,ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως, διαρκεί 9-12 μήνες.

Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμόζεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι εκμεταλλευόμαστε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης σ’ αυτήν την ηλικία.

Για να είναι αποτελεσματικά τα εξωστοματικά μηχανήματα, όπως και όλα τα κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα, απαιτείται η συνέπεια και η συνεργασία του παιδιού.

Η μάσκα προσώπου είναι ένα εξωστοματικό μηχάνημα, το οποίο αποτελείται από δύο καλύμματα, ένα του μετώπου και ένα του γενείου, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα ή δύο άξονες. Επάνω στους άξονες υπάρχει μία οριζόντια δοκός στην οποία εφαρμόζεται η ελαστική δύναμη, προκειμένου να μετακινηθεί η άνω γνάθος προς τα εμπρός,με στόχο την επίτευξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ της άνω και κάτω γνάθου.
Η μάσκα προσώπου τοποθετείται και αφαιρείται από τον ίδιο τον ασθενή. Παραμένει στο στόμα, συνήθως, κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και περισσότερες ώρες, ανάλογα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού.
Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως, διαρκεί 9-12 μήνες.
Η θεραπεία είναι επιτυχέστερη, όταν εφαρμόζεται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, διότι εκμεταλλευόμαστε τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης σ’ αυτήν την ηλικία.

Για να είναι αποτελεσματικά τα εξωστοματικά μηχανήματα, όπως και όλα τα κινητά ορθοδοντικά μηχανήματα, απαιτείται η συνέπεια και η συνεργασία του παιδιού.

RPHG (ReversePullHeadgear) Μάσκες Προσώπου

Ρωτήστε του ειδικούς
Απευθυνθείτε σήμερα σε έναν ειδικό για τη φροντίδα του χαμόγελου σας.