

Η πανοραμική επιτρέπει στον οδοντίατρο να διαγνώσει και να μελετήσει διάφορα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας, όπως ανωμαλίες των οστών, κατάγματα των δοντιών και των γνάθων, έγκλειστα δόντια, περιοδοντικές νόσους, κύστεις, όγκους, κ.ά.. Επίσης, η πανοραμική αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στο σχεδιασμό θεραπειών με εμφυτεύματα, καθώς και για την ορθοδοντική θεραπεία.
Το μειονέκτημά της, όμως, είναι ότι δεν διαθέτει μεγάλη ευκρίνεια με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται όλες οι λεπτομέρειες.
Οι πανοραμικές λαμβάνονται σ’ ένα μηχάνημα που ονομάζεται ορθοπαντομογράφος. Η λήψη είναι απλή. Συγκεκριμένα, το κεφάλι του ασθενή ακινητοποιείται στη σωστή θέση με τη βοήθεια ενός κεφαλοστάτη. Εν συνεχεία, το μηχάνημα κινείται περιστροφικά γύρω από το κεφάλι του ασθενή και ακτινοβολεί την περιοχή των γνάθων.

Λαμβάνεται σε ειδικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα και προσφέρει τη μεγαλύτερη ευκρίνεια από όλες τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες. Το κόστος της, όμως, είναι αρκετά υψηλό, σε σχέση με τις άλλες ακτινογραφίες, με αποτέλεσμα να λαμβάνεται μόνο, όταν συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος.

Είναι οι ακτινογραφίες ασφαλείς;
Οι ακτινογραφίες στις μέρες μας είναι ασφαλείς. Τα ακτινολογικά μηχανήματα και ιδιαίτερα τα ψηφιακά εκπέμπουν μια πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας η οποία για την πανοραμική είναι συγκρίσιμη με αυτή που λαμβάνει ένα άτομο βλέποντας τηλεόραση για κάποιες ώρες. Επίσης, τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ακτινοβολίας, ανάλογα με το σωματότυπο και την ηλικία του ασθενή. Έτσι, η ακτινοβόληση είναι η μικρότερη δυνατή, ενώ για επιπλέον προστασία οι ασθενείς φοράνε ειδικά κολάρα και ποδιές μολύβδου που προστατεύουν τα άλλα μέρη του σώματος από την ακτινοβολία.

Ποδιά μολύβδου κατά τη λήψη πανοραμικής
Στα παιδιά βγάζουμε ακτινογραφίες;
Στα παιδιά βγάζουμε ακτινογραφίες αν και γίνεται προσπάθεια να λαμβάνονται μόνο αν είναι εντελώς απαραίτητες. Για μεγαλύτερη προστασία των ασθενών αυτών μειώνεται η δόση της ακτινοβολίας, ανάλογα με την ηλικία και το σωματότυπό τους. Επιπλέον, όπως όλοι οι ασθενείς, φοράνε ειδικά κολάρα και ποδιές μολύβδου που προστατεύουν τα άλλα μέρη του σώματός τους από την ακτινοβολία. Τέλος, επειδή το στόμα τους είναι πιο μικρό, στις περιπτώσεις των οπισθοφατνιακών ακτινογραφιών, χρησιμοποιούνται μικρότερα ακτινογραφικά πλακίδια.
Σε εγκύους βγάζουμε ακτινογραφίες;
Στις εγκύους, γενικά, αποφεύγεται η λήψη ακτινογραφιών εκτός εάν είναι εντελώς απαραίτητο. Οι γυναίκες αυτές, όπως και οι άλλοι ασθενείς, φοράνε ειδικά κολάρα και ποδιές μολύβδου που προστατεύουν τα άλλα μέρη του σώματός τους από την ακτινοβολία.
Ποιες οι διαφορές ψηφιακής και αναλογικής ακτινογραφίας;
Στις μέρες μας όλο και περισσότερα οδοντιατρεία διαθέτουν ακτινολογικά μηχανήματα που λαμβάνουν ψηφιακές ακτινογραφίες. Η μεταστροφή αυτή γίνεται, διότι οι ψηφιακές ακτινογραφίες εμφανίζουν ορισμένα πλεονεκτήματα όπως:
- απαιτείται μικρότερη δόση ακτινοβόλησης
- για την εμφάνισή τους δεν απαιτείται η χρονοβόρα διαδικασία με τα εμφανιστικά υγρά
- δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον από την απόρριψη των εμφανιστικών υγρών
- αποθηκεύονται και μεταφέρονται εύκολα, διότι είναι ψηφιακές

Ψηφιακές ακτινογραφίες
Κάθε πότε πρέπει να βγάζω πανοραμική ακτινογραφία;
Την αναγκαιότητα λήψης καινούργιας πανοραμικής την καθορίζει ο οδοντίατρος, συνεκτιμώντας την κλινική κατάσταση του ασθενή, την ηλικία του καθώς και την πεποίθηση του οδοντιάτρου ότι η νέα ακτινογραφία θα προσφέρει διαγνωστικά κάτι παραπάνω από την προηγούμενη ακτινογραφία.
Γενικά, παρόλο που οι σύγχρονες ακτινογραφίες είναι ασφαλείς, η λήψη τους πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να περιλαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας για τον ασθενή και το προσωπικό του οδοντιατρείου.