Botox – υαλουρονικό οξύ

Botox – υαλουρονικό οξύ
Botox
Στις μέρες μας, οι αισθητικές απαιτήσεις των ασθενών γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες. Έτσι, οι οδοντιατρικές εταιρείες επενδύουν μεγάλα ποσά στην έρευνα, προκειμένου να δημιουργήσουν υλικά τα οποία θα μπορούν να δώσουν ακόμα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Πολλές φορές, όμως, η προσθετική εργασία δεν μπορεί από μόνη της να προσφέρει ένα ιδανικό χαμόγελο, διότι οι ιστοί του προσώπου και ιδιαίτερα αυτοί γύρω από το στόμα (πχ χείλη) έχουν χάσει τη φυσική τους λάμψη και σφριγηλότητα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, τα τελευταία χρόνια οι οδοντίατροι αναζήτησαν και ενσωμάτωσαν στα σχέδια θεραπείας τους και τεχνικές που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί. Έτσι, το Botox και το υαλουρονικό οξύ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στα οδοντιατρεία. Η γνώση των οδοντιάτρων για την ανατομία και την αισθητική των ιστών γύρω από το στόμα, σε συνδυασμό με την εμπειρία και τις γνώσεις των γιατρών, μπορούν να οδηγήσουν, πολλές φορές, σε εντυπωσιακά αισθητικά αποτελέσματα.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι λόγοι αισθητικής για τους οποίους το Botox έχει θέση στην οδοντιατρική. Για παράδειγμα, επειδή το Botox προκαλεί αναστολή στη σύσπαση των μυών, χρησιμοποιείται, πολλές φορές, για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων της κροταφογναθικής άρθρωσης ή του βρυγμού που οφείλονται στην έντονη σύσπαση των μασητήρων μυών.

Βέβαια, η εκπαίδευση, η σωστή διάγνωση και η επιλογή των περιστατικών είναι προϋπόθεση για την ασφαλή και ορθή χρήση των τεχνικών αυτών.

Τι είναι το Botox
Η βοτουλινική τοξίνη (Botox) είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που παράγεται από το βακτήριο C. Botulinum. Το botox εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλχολίνης η οποία είναι ουσία που υπάρχει στη νευρομυϊκή σύναψη και προκαλεί τη σύσπαση του μυός. Έτσι, όταν χορηγείται για αισθητικούς λόγους, στοχεύει τοπικά στους μύες και προκαλεί αναστολή στη σύσπασή τους.

Όλοι, γενικά, μπορούν να κάνουν θεραπεία με botox, διότι το φάρμακο δεν έχει παρενέργειες. Συνιστάται, όμως, να αποφεύγεται η θεραπεία με botox:

 • στις έγκυες
 • στις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο γαλουχίας
 • σε άτομα με νευρομυϊκές διαταραχές (myasthenia gravis)
 • σε άτομα που προσλαμβάνουν συγκεκριμένα αντιβιοτικά (πχ αμινογλυκοσίδες)
 • σε άτομα που έχουν υπερευαισθησία ή αλλεργία στο Botox
 • σε άτομα που παρουσιάζουν ενεργό φλεγμονή στην περιοχή του προσώπου.

ΟΧΙ. Οι ενέσεις γίνονται με πολύ λεπτές βελόνες (μικρότερες και από αυτές της ινσουλίνης). Η θεραπεία είναι ανώδυνη και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

botox3b

Αυτά που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην κάνουμε μασάζ στην περιοχή που κάναμε το botox και να αποφεύγουμε να κοιμηθούμε, να σκύψουμε ή να σηκώσουμε πολλά βάρη για τις πρώτες 5 ώρες, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε σεσουάρ για τα μαλλιά ή να κάνουμε ζεστό ντους και ηλιοθεραπεία για τουλάχιστον 24 ώρες.

botox4b

Οι παρενέργειες του Botox είναι σπάνιες. Εντούτοις, ένα μικρό οίδημα (πρήξιμο) και ένα ερύθημα (κοκκινίλα) μπορεί να εμφανιστούν, αλλά γρήγορα εξαφανίζονται. Πιο σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν κάποια εκχύμωση (μελανιά), κεφαλαλγίες, τάση προς έμετο και ίλιγγοι.

Εξαιρετικά σπάνια, μπορεί να έχουμε παροδική βλεφαρόπτωση, η οποία οφείλεται σε κακή τεχνική κατά την εφαρμογή από μη ειδικούς ή σε μασάζ της περιοχής από τον ασθενή. Η βλεφαρόπτωση αντιμετωπίζεται είτε με σταγόνες απρακλονιδίνης (iopidine), είτε αφήνεται να υποχωρήσει μόνη της.

botox5b

Η κύρια και πιο αποτελεσματική εφαρμογή είναι στο άνω τριτημόριο του πρόσωπου (μέτωπο, πόδι χήνας και μεσόφρυο). Με μικρότερη αποτελεσματικότητα, εφαρμόζεται στο πηγούνι, το άνω χείλος και στις ρυτίδες του λαιμού. Γι αυτές τις περιοχές πιο αποτελεσματικό είναι το υαλουρονικό οξύ (dermal fillers).

botox6b
Περιοχές του προσώπου όπου εφαρμόζεται το Botox

Ασφαλώς όχι. Η δόση του botox μειώνει μόνο τη σύσπαση των μυών, αλλά δεν τους παραλύει. Η φυσική εμφάνιση είναι το ποθητό αποτέλεσμα.

botox7b

Το αποτέλεσμα αρχίζει να εμφανίζεται 3-4 ήμερες μετά την έγχυση. Το μέγιστο αποτέλεσμα φαίνεται σε 2-4 εβδομάδες. Η διάρκειά του είναι από 3-6 μήνες και μπορεί να επαναληφθεί. Δεν έχει, όμως, αθροιστικό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια. Προτιμητέες είναι οι ηλικίες από 30-35 ετών και μετά. Η έναρξη σε ηλικία όπου το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο εξασφαλίζει μικρότερη δοσολογία και καλύτερα αποτελέσματα.

botox8b

Βεβαίως, μετά από τη 15η  ημέρα από την πρώτη έγχυση, οπότε γίνεται και το follow up (επανεξέταση).

botox9b

Εάν ο ιατρός γνωρίζει καλά την ανατομία και το εφαρμόζει σωστά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε ασθενείς με άλλα νευρολογικά προβλήματα, μη αισθητικής φύσεως, χορηγούνται περίπου 450 μονάδες. Σε κάθε ασθενή για θεραπεία ρυτίδων αντιστοιχούν περίπου 40-50 μονάδες (το 1/10 περίπου της ποσότητας). Άρα ο κίνδυνος, που διατρέχει ο ασθενής που κάνει αισθητικό botox, είναι ελάχιστος.

botox10b

Τα μόνα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και είναι εγκεκριμένα από τον FDA είναι τα Botox Allergan (ΗΠΑ) και Dysport Ιpsen (Γαλλία). Απαιτείται μεγάλη προσοχή, λοιπόν, σε θεραπείες με πολύ χαμηλό κόστος, γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιούνται φθηνά, μη εγκεκριμένα, γενόσημα σκευάσματα (συνήθως από Κίνα και Ρωσία).
Υαλουρονικό οξύ
Τι είναι το υαλουρονικό οξύ
Το υαλουρονικό οξύ δεν είναι αυτό που καταλαβαίνει κάποιος διαβάζοντας τη λέξη οξύ. Αποτελεί φυσικό συστατικό της θεμέλιας ουσίας του δέρματος. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά υδρόφιλο, δομικό πολυσακχαρίτη που βρίσκεται, φυσιολογικά, στον ανθρώπινο οργανισμό, στο μεγαλύτερο ποσοστό στο δέρμα αλλά και σε άλλους τύπους ιστών καθώς και σε άλλους οργανισμούς.

Τα σύγχρονα συνθετικά, ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος, που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά, είναι πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια .Αποτελούν προϊόντα βιοτεχνολογίας και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ασφαλή στην καθημερινή πράξη.

Μορφές που διατίθεται το υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ, με την μορφή του διαφανούς ζελέ, χρησιμοποιείται ως ενέσιμο εμφύτευμα για τη βελτίωση των ρυτίδων γήρανσης και την αύξηση του όγκου των χειλιών ή των ζυγωματικών αλλά και του πηγουνιού. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί, για να βελτιωθεί η εικόνα της μύτης πριν ή μετά από ρινοπλαστική, να γεμίσουν οι κρόταφοι που σταδιακά αδειάζουν με την ηλικία, ή οι πτυχές κάτω από το κάτω βλέφαρο. Επιπλέον, ως ενέσιμο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιείται στη μεσοθεραπεία του προσώπου είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, οπότε και αποτελεί, ίσως, την καλύτερη μέθοδο ενυδάτωσης σε βάθος του δέρματος με αποτελέσματα που είναι άμεσα ορατά και διαρκούν.

Το υαλουρονικό οξύ κυκλοφορεί, επίσης, ως τοπικό σκεύασμα σε μορφή κρέμαςζελέspray, ή επιθέματος με τη μορφή εμποτισμένης γάζας, που βοηθά στην επούλωση τραυμάτων ή εγκαυμάτων. Εδώ, όμως, πρέπει να θυμηθούμε ότι το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μακρομόριο, κάτι που κάνει την απορρόφησή του από το ακέραιο δέρμα εξαιρετικά δύσκολη και, κατά συνέπεια, είναι σχεδόν απίθανο να έχουμε, με την απλή επάλειψη, τα οφέλη της ενυδάτωσης που προαναφέρθηκαν.

Πώς δρα το υαλουρονικό οξύ

Το Υαλουρονικό οξύ είναι ένα υδρόφιλο συστατικό του δέρματος που ο βασικός του ρόλος είναι η ενυδάτωση των ιστών. Μπορεί να συγκρατήσει ποσότητα νερού που υπολογίζεται μέχρι και 1000 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του. Είναι ακριβώς η παρουσία της ουσίας αυτής που κάνει το δέρμα των μωρών να φαίνεται λαμπερό και όμορφο ενώ η σταδιακή της εξαφάνιση οδηγεί στο χάρτινο και διαφανές δέρμα της γεροντικής ηλικίας.

Επιπλέον, η παρουσία του βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, επιβραδύνει την μετακίνηση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες, ενώ ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική του ικανότητα.

Μετά την έγχυση του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, τα μικρο-σωματίδια του ζελέ του υαλουρονικού οξέος απορροφούνται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό, ενυδατώνοντας πολύ σημαντικά τους γειτονικούς ιστούς. Τελικά, το ζελέ διασπάται πλήρως και απορροφάται χωρίς να αφήσει κατάλοιπα, ενώ ταυτόχρονα, πιθανότατα, παράγεται και κολλαγόνο, κάτι που εξηγεί ότι ακόμα και αρκετό χρόνο μετά την πλήρη απορρόφηση του υλικού ( περίπου 9-15 μήνες), τα ευεργετικά του αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι ορατά.

botox13b

Πού εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται στο πρόσωπο για την αποκατάσταση των ρυτίδων και των βαθύτερων πτυχώσεων του προσώπου καθώς και σε περιοχές του προσώπου που έχουν ατροφήσει ή έχουν αδειάσει από μαλακούς ιστούς. Συγκεκριμένα εφαρμόζεται:

 • στις ρινοπαρειακές αύλακες
 • στις γωνίες του στόματος (γραμμές της μαριονέττας)
 • στο άνω χείλος (ρυτίδες του καπνιστή)

Η εφαρμογή του στις περιοχές αυτές συμβάλλει:

 • στη βελτίωση του περιγράμματος των χειλιών
 • στην αύξηση του όγκου των χειλιών
 • στην αύξηση του όγκου των ζυγωματικών
 • στη μείωση των υπολειπόμενων στατικών ρυτίδων του μετώπου ή του μεσόφρυδου ή των ρυτίδων γύρω από τα μάτια, μετά τη θεραπεία με την τοξίνη της αλλαντίασης (Botox, Dysport)
 • στη βελτίωση της εικόνας της μύτης ή του πηγουνιού ή του περιγράμματος της κάτω γνάθου
 • στη βελτίωση της περιοχής κάτω από το κάτω βλέφαρο

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κάθε ασθενή (περιοχή, πάχος ιστών) και την ηλικία του, επιλέγεται η κατάλληλη εφαρμογή και το κατάλληλο υλικό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όπως η ελαστικότητα, η ρευστότητα και η διάρκεια.

botox14b

Πότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ

Τα εμφυτεύματα του συνθετικού, διασταυρούμενου υαλουρονικού οξέος έχουν διάρκεια ζωής που ποικίλλει από 9-12 μήνες. Η τελική διάρκεια του προϊόντος εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους, όπως το φύλο, η ηλικία του ασθενούς, η κινητικότητα των μυών στην περιοχή που εφαρμόζεται το εμφύτευμα, καθώς και ο βαθμός εκφραστικότητας του προσώπου, ο τρόπος ζωής και το προϊόν που επιλέγεται για θεραπεία.

Τα ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος είναι βιοδιασπώμενα. Γι’ αυτό απαιτούν επανειλημμένες εφαρμογές που είναι σημαντικό μειονέκτημα. Όμως αυτό τους δίνει και το πολύ σημαντικό προτέρημα της μεγάλης ασφάλειας, καθώς, αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, θα βελτιωθεί από μόνο του. Επίσης, πολύ σπάνια δημιουργούν κοκκιώματα, δηλαδή ουλές μέσα στους μαλακούς ιστούς, οι οποίες, συνήθως, εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν υπολείμματα.

Πώς επιτυγχάνεται η εξουδετέρωση του υαλουρονικού οξέος

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ μπορεί να εξουδετερωθεί, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο, με την έγχυση της υαλουρονιδάσης. Η υαλουρονιδάση είναι ένα υδροδιαλυτό πρωτεϊνικό ένζυμο που δρα μόνο στο σημείο της έγχυσής της, προκαλώντας την υδρόλυση και καταστροφή του υαλουρονικού οξέος. Επειδή, όμως, η δράση της είναι, πολλές φορές, απρόβλεπτη, πρέπει να χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια και όταν υπάρχει απόλυτη ένδειξη. Σ’ αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι καθώς το υλικό προσροφά νερό, πάντα το αποτέλεσμα γίνεται λίγο πιο έντονο, μερικές ημέρες μετά την εφαρμογή. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να υποδιορθώνουμε τη βλάβη, ιδιαίτερα όταν είμαστε κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Το υαλουρονικό οξύ, μαζί με το λίπος, αποτελούν μέχρι τώρα τα μόνα ενέσιμα υλικά για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα εξουδετέρωσής τους (υαλουρονικό οξύ- υαλουρονιδάση, λίπος- στεροειδή ή λιπαναρρόφηση) μετά την έγχυση στο δέρμα, κάτι που τονίζει ακόμα περισσότερο την ασφάλειά του.

Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ είναι φυσικό συστατικό του δέρματος και αποτελεί προϊόν βιοσύνθεσης, δηλαδή δεν είναι ζωικής προέλευσης αλλά μικροβιακής. Έτσι, είναι πολύ σπάνια η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης, καθώς το υλικό δεν έχει παρουσία ζωικής πρωτεΐνης και άρα δεν χρειάζεται να προηγηθεί τεστ ευαισθησίας. Επιπλέον, εάν κριθεί σκόπιμο, είναι δυνατή η εξουδετέρωση του υαλουρονικού οξέος με υαλουρονιδάση, όπως αναφέρεται πιο πάνω.

Όλα τα στοιχεία αυτά έχουν κάνει το υαλουρονικό οξύ τη δεύτερη πιο δημοφιλή ενέσιμη θεραπεία στις γυναίκες στο χώρο της Αισθητικής Ιατρικής και την τρίτη στους άνδρες.

Σε ποιους αντενδείκνυται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

 • κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
 • σε ασθενείς που έχουν υποστεί θρομβοεμβολικά επεισόδια
 • σε ασθενείς με ιστορικό αλλεργίας στο υαλουρονικό οξύ.
 • σε ασθενείς με ενεργό φλεγμονή του δέρματος στην περιοχή, όπου θα εφαρμοστεί.

botox18b

Πώς γίνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ

Η ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι μια σχετικά απλή διαδικασία που, όμως, απαιτεί αρκετή προσοχή. Μετά την ανάλυση του προβλήματος, ακολουθεί η συζήτηση για τις πιθανές λύσεις. Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία. Μετά από λίγα λεπτά, γίνεται η εφαρμογή που διαρκεί από μερικά λεπτά έως μισή ώρα. Με την προσέγγιση που αναφέρθηκε και τη χρήση υλικού με αναισθητικό, η θεραπεία δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη και γίνεται καλά ανεκτή ακόμα και στην πολύ ευαίσθητη περιοχή των χειλιών. Για περιοχές γύρω από τα μάτια, χρησιμοποιούμε στρογγυλές βελόνες που δεν κόβουν και έχουν την οπή στο πλάι, για να αποφεύγονται τελείως οι τραυματισμοί αλλά και οι εκχυμώσεις στην περιοχή.

Μετεγχειρητική αγωγή

Αμέσως μετά τη θεραπεία, εφαρμόζουμε μασάζ για την ομαλή κατανομή του υλικού με προσοχή, για να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Αυτό γίνεται από το γιατρό και καλό είναι να αποφεύγεται από τον ασθενή για τις πρώτες 5 ημέρες. Επίσης, εφαρμόζεται πάγος για τον έλεγχο του οιδήματος. Συστήνεται η χρήση κρύων επιθεμάτων με πυκνό διάλυμα χαμομηλιού, που δρα αποιδηματικά (ελαττώνει το οίδημα) και η αποφυγή έκθεσης στη ζέστη, καθώς και οι έντονες κινήσεις του προσώπου για 5-6 ημέρες, μέχρι την ολοκλήρωση της ενυδάτωσης του υλικού.

botox20b

Παρενέργειες της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;

Μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, είναι πιθανό να εμφανισθεί ελαφρό οίδημα, ερυθρότητα και, σπανιότερα, εκχυμώσεις στα σημεία των ενέσεων. Το οίδημα μπορεί να είναι λίγο πιο έντονο στα χείλη ή τα ζυγωματικά. Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες είναι, ως ένα βαθμό, αναμενόμενες και διαρκούν μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αποστείρωση της περιοχής πριν την εφαρμογή, αφού το υαλουρονικό αποτελεί εμφύτευμα και μπορεί να μολυνθεί, με αποτέλεσμα τη λοίμωξη των ιστών του προσώπου. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται περιοχές με στοιχεία ακμής ως σημεία εισόδου της βελόνης μας. Επίσης, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τα μάτια, που μια έγχυση μέσα σε αγγείο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιούνται οι στρογγυλές βελόνες με την οπή στο πλάι, που αναφέρθηκαν, καθώς δεν τραυματίζουν και δεν έχουν συσχετισθεί με τέτοια προβλήματα.

Ηλικία που πρέπει να αρχίζει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ

Η ηλικία έναρξης της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ είναι ουσιαστικά υποκειμενική και καθορίζεται από τον ίδιο τον ασθενή και τις ανάγκες του. Στην πλειονότητα των ασθενών η συγκεκριμένη θεραπεία φαίνεται να αρχίζει κατά την 3η – 4η δεκαετία της ζωής.

botox21b

Άλλες θεραπείες με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να ακολουθήσει θεραπεία με τοξίνη της αλλαντίασης (Botox, Dysport), επιτυγχάνοντας έτσι την πιο ολοκληρωμένη θεραπεία αναδόμησης του προσώπου. Επιπλέον μπορεί να συνδυαστεί με peeling, laser καθώς και με μεσοθεραπεία. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του laser, είναι καλό να προηγείται η εφαρμογή laser του υαλουρονικού, ή να απέχει η εφαρμογή του υαλουρονικού κατά τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες καθώς η άμεση εφαρμογή laser, θα μπορούσε να επιταχύνει την απορρόφηση του υλικού.

Κόστος της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ

Το κόστος της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ εξατομικεύεται ανάλογα με το προϊόν που επιλέγεται, την ποσότητα που απαιτείται αλλά και τα σημεία του προσώπου που επιθυμεί ο ασθενής να βελτιώσει. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια εκτίμηση του όγκου που θα χρειαστεί, για να μπορεί να γίνει ορθή χρήση του υλικού χωρίς να ξεφεύγει κανείς από το προγραμματισμένο κόστος.

Ρωτήστε τους ειδικούς
Απευθυνθείτε σήμερα σε έναν ειδικό για τη φροντίδα του χαμόγελου σας.