Ενημέρωση

H περιοδοντίτιδα φαίνεται να συνδέεται και με την αδυναμία σύλληψης

Σε γυναίκες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες σύλληψης για 1 έτος, βρέθηκε κοινό βακτήριο που ευθύνεται για την περιοδοντίτιδα.
Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δείχνει κοινά παθογόνα περιοδοντίτιδας να συνδέονται με την υπογονιμότητα στις γυναίκες. Ιδιαίτερης σημασίας το εύρημα αυτό, μιας και παλαιότερες μελέτες δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρες. Ειδικότερα, η περιοδοντίτιδα συνδεόταν γενικά με προβλήματα υγείας και ποτέ με κάτι συγκεκριμένο όπως τώρα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 256 υγιών γυναικών με μέσο όρο ηλικίας 29,2 ετών (συμμετείχαν γυναίκες ηλικίας 19 έως 42 ετών). Οι γυναίκες αυτές είχαν διακόψει αγωγή αντισύλληψης προκειμένου να μείνουν έγκυες.

Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις στοματολογικής και γυναικολογικής φύσης. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε ανάλυση του σάλιου για ενδεχόμενη ανίχνευση παθογόνων περιοδοντίτιδας και δείγματος τραχήλου για ενδεχόμενη ανίχνευση βακτηρίων. Οι συμμετέχουσες εξετάσθηκαν 12 μήνες μετά για να διαπιστωθεί αν τελικά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη.

Συχνό εύρημα στο σάλιο των γυναικών, που δεν επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη μέσα στο 1ο έτος της μελέτης, ήταν το βακτήριο Porphyromona. Το βακτήριο αυτό, συνδέεται με την εμφάνιση περιοδοντικής νόσου. Αντίστοιχα τα επίπεδα των αντισωμάτων προς το συγκεκριμένο παθογόνο ήταν ιδιαίτερα υψηλά στις γυναίκες αυτές.

Στατιστική ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι το συγκεκριμένο εύρημα ήταν ανεξάρτητο άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη δυνατότητα σύλληψης των γυναικών όπως η ηλικία, το κάπνισμα, το κοινωνικo-οικονομικό επίπεδο, κ.α.