Η λεύκανση είναι η διαδικασία κατά την οποία, απομακρύνονται οι χρωστικές και οι λεκέδες που έχουν απορροφηθεί στην επιφάνεια των δοντιών, με αποτέλεσμα τα δόντια να αναδεικνύουν το λαμπρό φυσικό τους χρώμα. Είναι λάθος να πιστεύεται ότι τα λευκαντικά υλικά που χρησιμοποιούνται στη λεύκανση έχουν λευκές χρωστικές που «χρωματίζουν» λευκά τα δόντια. Για το λόγο αυτό η λεύκανση δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους τους ασθενείς.

Είναι επίσης σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει ότι τα δόντια τα οποία καλύπτονται με θήκες ή έχουν σφραγίσματα δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη λεύκανση, διότι τα υλικά αυτά δεν μεταβάλλουν το χρώμα τους.

Η λεύκανση μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους: α) ελεγχόμενα στο οδοντιατρείο σε μία επίσκεψη, με τη βοήθεια ειδικής λάμπας (π.χ. ΖΟΟΜ) και β) στο σπίτι με τη βοήθεια ειδικού gel λεύκανσης το οποίο τοποθετείται σε ειδικό εξατομικευμένο νάρθηκα (μασελάκι). Στην τελευταία περίπτωση, ο ασθενής φοράει το μασελάκι κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα και η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες.

Σήμερα, η λεύκανση των δοντιών είναι πολύ δημοφιλής, διότι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και επηρεάζει θετικά την ψυχολογία των ασθενών.

Μάθε περισσότερα

Λεύκανση στο ιατρείο

Στο Dental Group χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους λεύκανσης (π.χ. ZOOM) Είναι μία διαδικασία αποτελεσματική, ασφαλής και απόλυτα εξατομικευμένη, που προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες των δοντιών του κάθε ασθενή. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι ένα υγιές, λαμπερό και απόλυτα φυσικό χρώμα.

Η λεύκανση πραγματοποιείται από έμπειρους οδοντιάτρους. Είναι μία σχετικά σύντομη και εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Διαρκεί περίπου 45-90 λεπτά. Αφού απομονωθούν κατάλληλα τα ούλα, γίνεται επάλειψη των δοντιών με ένα λευκαντικό παράγοντα (ειδικό gel). Στη συνέχεια, για να ενισχυθεί η δράση του λευκαντικού παράγοντα, χρησιμοποιείται μια φωτεινή πηγή ενέργειας (λάμπα λεύκανσης). Το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι άμεσο και εμφανές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η λεύκανση μπορεί να συνεχιστεί ή και να συντηρηθεί σε βάθος χρόνου και στο σπίτι (π.χ. ZOOM at home). Στην περίπτωση αυτή κατασκευάζεται από τον οδοντίατρο ένα εξατομικευμένο ζεύγος δισκαρίων λεύκανσης (μασελάκι). Στους ειδικούς αυτούς νάρθηκες τοποθετεί ο ασθενής το λευκαντικό υλικό (ζελέ) που του έχει προμηθεύσει ο οδοντίατρος και τους προσαρμόζει στα δόντια του για κάποιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

leykansi4a leykansi6a

Λεύκανση στο σπίτι
Προυποθέσεις για να γίνει η λεύκανση
Παρενέργειες από τη λεύκανση

Συχνές ερωτήσεις για την λεύκανση

Είναι ασφαλής η λεύκανση;

Η λεύκανση είναι ασφαλής για τα δόντια και τα ούλα, εφόσον γίνεται με τρόπο επαγγελματικό και δεν γίνονται υπερβολές. Οι μέθοδοι λεύκανσης που εφαρμόζουμε στο Dental Group είναι απόλυτα ασφαλείς, γρήγορες και εντελώς ανώδυνες. Γίνονται στο οδοντιατρείο από έμπειρους οδοντιάτρους.

Αποχρωματισμοί και λεκέδες από χρωστικές, όπως ο καφές, το τσάι, το τσιγάρο απομακρύνονται με ασφάλεια από τα δόντια, τα οποία αποκτούν ξανά το φυσικό τους χρώμα και τη λάμψη που είχαν χάσει.

Εξίσου ασφαλής είναι, όμως, και η λεύκανση στο σπίτι με τους δίσκους λεύκανσης (νάρθηκες) που θα σας προμηθεύσει ο οδοντίατρος. Για κανένα λόγο, όμως, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε λευκαντικά υλικά μόνοι σας χωρίς προηγουμένως να ζητήσετε τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται, για να είναι ορατό το αποτέλεσμα από τη λεύκανση;
Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της λεύκανσης;
Ποια τα αίτια αποχρωματισμού των δοντιών;