Είναι κινητές, δηλαδή μπορούν να αφαιρούνται από το στόμα για μερικές ώρες την ημέρα και δίνουν τη δυνατότητα της μάσησης και της σωστής ομιλίας. Επιπλέον, με τα πτερύγια που διαθέτουν προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη στα χείλη. Η μεγάλη ποικιλία στο σχήμα και το χρώμα των δοντιών της οδοντοστοιχίας μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς αισθητικά ασθενείς.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες ή κοινώς «μηχανάκια» είναι κατασκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται, όταν λείπουν κάποια δόντια στην άνω ή στην κάτω γνάθο και δεν μπορεί να κατασκευαστεί μια ακίνητη αποκατάσταση, όπως μία γέφυρα. Κατασκευάζονται από ακρυλικό και είναι εξατομικευμένες, για να εφαρμόζουν και να στηρίζονται μέσα στο στόμα του κάθε ασθενή.

Έτσι, ο οδοντίατρος λαμβάνει ένα ειδικό αποτύπωμα της ανατομίας των ούλων και των εναπομεινάντων δοντιών του ασθενή και με βάση αυτό κατασκευάζεται η μερική οδοντοστοιχία.

Η μερική οδοντοστοιχία «καβαλάει σαν σέλα» τις περιοχές των ούλων, όπου δεν υπάρχουν φυσικά δόντια και συγκρατείται στη θέση της με ειδικά άγκιστρα (γαντζάκια) πάνω σε κάποια από τα φυσικά δόντια. Η πληθώρα των επιλογών αναφορικά με το μέγεθος, το σχήμα καθώς και το χρώμα των δοντιών των οδοντοστοιχιών μπορεί να καλύψει όλες τις αισθητικές απαιτήσεις και να ταιριάξει τα δόντια των οδοντοστοιχιών με τα φυσικά δόντια.

Μερική οδοντοστοιχία της κάτω γνάθου
mixanakia masela

Όπως και με τις ολικές οδοντοστοιχίες, πρέπει να αφαιρούνται κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα, για να καθαρίζονται και για να ξεκουράζονται οι μαλακοί ιστοί.