Είναι κινητές, δηλαδή μπορούν να αφαιρούνται από το στόμα για μερικές ώρες την ημέρα και δίνουν στους ασθενείς τη δυνατότητα της μάσησης και της σωστής ομιλίας. Επιπλέον, με τα πτερύγια που διαθέτουν προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη στα χείλη.

Έτσι, αντιμετωπίζεται εντυπωσιακά το αισθητικό πρόβλημα που εμφανίζεται όταν χαθούν τα δόντια και ατροφήσει η γνάθος. Η μεγάλη ποικιλία στο σχήμα και το χρώμα των δοντιών της οδοντοστοιχίας μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς αισθητικά ασθενείς.

Οι ολικές οδοντοστοιχίες ή κοινώς «μασέλες» είναι κατασκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται, όταν λείπουν όλα τα δόντια στην άνω ή στην κάτω γνάθο ή και στις δύο. Κατασκευάζονται από ακρυλικό υλικό και είναι εξατομικευμένες, για να εφαρμόζουν και να στηρίζονται μέσα στο στόμα του κάθε ασθενή. Έτσι, ο οδοντίατρος λαμβάνει ένα ειδικό αποτύπωμα της ανατομίας των ούλων του ασθενή και με βάση αυτό κατασκευάζεται η οδοντοστοιχία. Επειδή η οδοντοστοιχία εφαρμόζει τέλεια στα ούλα και τους μαλακούς ιστούς, «βεντουζάρει» σ’ αυτά, με αποτέλεσμα να συγκρατείται στη θέση της.

Η πληθώρα των επιλογών αναφορικά με το μέγεθος, το σχήμα καθώς και το χρώμα των δοντιών των οδοντοστοιχιών μπορεί να καλύψει όλες τις αισθητικές απαιτήσεις.

Οι αισθητικές προκλήσεις που έρχονται να αντιμετωπίσουν οι οδοντοστοιχίες δεν περιορίζονται μόνο στα δόντια. Μετά την απώλεια των φυσικών δοντιών, το χείλος και τα μάγουλα μένουν σε μεγάλο βαθμό ανυποστήρικτα. Έτσι, το στόμα «μαζεύει», με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Αυτό, όμως, αντιστρέφεται με τις οδοντοστοιχίες. Συνεπώς, με τις ολικές οδοντοστοιχίες αποκαθίσταται όχι μόνο η μάσηση και η φώνηση αλλά και η συνολική αισθητική του προσώπου.

Οι ολικές οδοντοστοιχίες πρέπει να αφαιρούνται κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα, για να καθαρίζονται και για να ξεκουράζονται οι μαλακοί ιστοί.