Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν δόντια εκατέρωθεν του κενού χώρου τα οποία είναι γερά και έχουν αρκετή στήριξη, προκειμένου να αντέξουν τις επιπλέον δυνάμεις που θα τους ασκηθούν ως στηρίγματα της γέφυρας. Έτσι, τα όμορα (διπλανά) δόντια παρασκευάζονται (τροχίζονται) κατάλληλα και μετά λαμβάνεται αποτύπωμα.

Με βάση το αποτύπωμα αυτό, ο τεχνίτης κατασκευάζει τη γέφυρα η οποία συγκολλάται μόνιμα στα δόντια με ειδική κονία.

Η κατασκευή της γέφυρας γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα δόντια της γέφυρας να προσομοιάζουν σε μέγεθος και σχήμα στα δόντια που αντικαθιστούν.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια τα «κρεμαστά» δόντια να φαίνονται ότι αναδύονται μέσα από τα ούλα, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για φυσικά δόντια. Η γέφυρα αυτή μπορεί να έχει εσωτερικά ένα μεταλλικό σκελετό ο οποίος είναι επενδυμένος εξωτερικά με πορσελάνη (μεταλλοκεραμική) ή να είναι εξ ολοκλήρου από πορσελάνη (ολοκεραμική).

Ομοίως, μία γέφυρα μπορεί να κατασκευαστεί με τα ίδια υλικά και επάνω σε εμφυτεύματα, διότι δεν είναι απαραίτητο για κάθε δόντι που λείπει να τοποθετείται ένα εμφύτευμα.

prosthetiki10a

prosthetiki11a

Μεταλλοκεραμική Γέφυρα                                                                   Ολοκεραμική Γέφυρα

Σήμερα, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει εξελίξει εντυπωσιακά τις τεχνικές κατασκευής και την εμφάνιση της πορσελάνης. Η μεγάλη αντοχή της καθώς και η δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένης απόχρωσης ή ακόμα και συνδυασμού περισσότερων αποχρώσεων μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό αισθητικά ασθενή.


prosthetiki12aprosthetiki13a

Δυνατότητα επιλογής ακριβούς απόχρωσης δοντιών                                Γέφυρα με προσθήκη ροζ πορσελάνης

Παρόλη την αυξημένη αντοχή της πορσελάνης, όταν κατασκευάζονται εκτεταμένες γέφυρες σε όλο το στόμα ή όταν ο ασθενής τρίζει ή σφίγγει (βρυγμός) ασυναίσθητα τα δόντια του, τότε κατασκευάζεται ένας ακρυλικός διαφανής νάρθηκας που φοράει ο ασθενής κατά τη διάρκεια του ύπνου, για να προστατέψει την πορσελάνη από πιθανά μικροκατάγματα.


prosthetiki14aΝάρθηκας

Είναι, επίσης, σημαντικό, ο ασθενής να γνωρίζει ότι η κάλυψη των δοντιών με μια γέφυρα δεν τα προστατεύει από την περιοδοντική νόσο ή από την εμφάνιση τερηδόνας στο όριο της γέφυρας με τα δόντια. Συνεπώς, μετά την τοποθέτηση της γέφυρας ο ασθενής οφείλει να ακολουθεί όλες τις οδηγίες στοματικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, νήμα) όπως στα φυσικά δόντια. Επιπλέον, επειδή τροφές μπορεί να παγιδεύονται κάτω από τα κρεμαστά δόντια, ο ασθενής πρέπει να καθαρίζει τις περιοχές αυτές με μεσοδόντια βουρτσάκια ή με super-floss.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνά τους επανελέγχους.

prosthetiki23Χρήση super-floss κάτω από γέφυρα
prosthetiki23Καθαρισμός γέφυρας με μεσοδόντιο βουρτσάκι

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποια από τα δόντια που θα αποτελέσουν στηρίγματα της γέφυρας έχουν καταστραφεί αρκετά, ώστε η οδοντική ουσία που παραμένει να μην επαρκεί, για να συγκρατήσει τη γέφυρα. Τότε ο οδοντίατρος οδηγείται, όταν αυτό είναι εφικτό, στην κατασκευή πρώτα ενός χυτού άξονα. Ο άξονας αυτός εισέρχεται στο εσωτερικό της ρίζας του δοντιού και εξέχει τόσο όσο χρειάζεται, για να συγκρατήσει τη γέφυρα. Στη συνέχεια η γέφυρα τοποθετείται πάνω από τον άξονα. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση, για να φτιαχτεί ο άξονας είναι να έχει γίνει πρώτα ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) στο δόντι.

Ενδοδοντική θεραπεία δεν χρειάζεται να προηγείται κάθε φορά που ένα δόντι τροχίζεται, για να στηρίξει μία γέφυρα. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές οδοντιατρικές σχολές που το υιοθετούν συστηματικά από φόβο μήπως με το τρόχισμα τα δόντια αποκτήσουν ευαισθησία-πόνο ή τα δόντια νεκρωθούν οπότε μετά θα πρέπει να γίνει ενδοδοντική θεραπεία και να επαναληφθεί η κατασκευή της γέφυρας.