Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με μια στεφάνη (θήκη). Έτσι, το δόντι παρασκευάζεται (τροχίζεται) κατάλληλα και μετά λαμβάνεται αποτύπωμα.

Με βάση το αποτύπωμα αυτό, ο τεχνίτης κατασκευάζει τη στεφάνη η οποία συγκολλάται μόνιμα στο δόντι με ειδική κονία. Η κατασκευή της στεφάνης γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε το δόντι με τη στεφάνη να προσομοιάζει σε μέγεθος και σχήμα στο αρχικό δόντι, πριν αυτό καταστραφεί.

prosthetiki7a
παρασκευή δοντιού για τοποθέτηση στεφάνης

Η στεφάνη αυτή μπορεί να έχει εσωτερικά ένα μεταλλικό σκελετό ο οποίος είναι επενδυμένος εξωτερικά με πορσελάνη (μεταλλοκεραμική) ή να είναι εξ ολοκλήρου από πορσελάνη (ολοκεραμική). Ομοίως, μία στεφάνη μπορεί να κατασκευαστεί με τα ίδια υλικά και επάνω σε ένα εμφύτευμα.

prosthetiki8a
oλοκεραμικές στεφάνες

Σήμερα, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει εξελίξει εντυπωσιακά τις τεχνικές κατασκευής και την εμφάνιση της πορσελάνης. Η μεγάλη αντοχή της καθώς και η δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένης απόχρωσης ή ακόμα και συνδυασμού περισσότερων αποχρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό αισθητικά ασθενή.

prosthetiki9a
Δυνατότητα επιλογής ακριβούς απόχρωσης

Είναι, επίσης, σημαντικό, ο ασθενής να γνωρίζει ότι η κάλυψη ενός δοντιού με μια στεφάνη δεν τον προστατεύει από την περιοδοντική νόσο ή από την εμφάνιση τερηδόνας στο όριο της στεφάνης με το δόντι.

Συνεπώς, μετά την τοποθέτηση της στεφάνης ο ασθενής οφείλει να ακολουθεί όλες τις οδηγίες στοματικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, νήμα), όπως στα φυσικά δόντια και να κάνει επανελέγχους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις η καταστροφή του δοντιού είναι αρκετά εκτεταμένη, ώστε η οδοντική ουσία που παραμένει να μην επαρκεί για να συγκρατήσει τη στεφάνη. Τότε ο οδοντίατρος οδηγείται, όταν αυτό είναι εφικτό, στην κατασκευή πρώτα ενός χυτού άξονα.

Ο άξονας αυτός εισέρχεται στο εσωτερικό της ρίζας του δοντιού και εξέχει τόσο όσο χρειάζεται, για να συγκρατήσει τη στεφάνη. Στη συνέχεια, η στεφάνη τοποθετείται πάνω από τον άξονα.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση, για να φτιαχτεί ο άξονας, είναι να έχει γίνει πρώτα ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) στο δόντι.