Δευτέρα έως Παρασκευή (9.00 - 22.00)

πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νοσημάτων των στηρικτικών ιστών του δοντιού και εμφυτευμάτων

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

periodondologia DENTALGROUPΗ περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής η οποία ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νοσημάτων των στηρικτικών ιστών του δοντιού και των εμφυτευμάτων, όπως είναι τα ούλα και τα οστά της γνάθου. 

Σκοπός της είναι η διατήρηση της υγείας, της λειτουργικότητας και της αισθητικής των δομών αυτών, με απώτερο στόχο την αρμονική διατήρηση των δοντιών και των εμφυτευμάτων στο στόμα του ασθενούς.

Στην ειδικότητα της περιοδοντολογίας περιλαμβάνεται και η χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

 

Πότε πρέπει να επισκεφθώ έναν Περιοδοντολόγο;

Οποιαδήποτε στιγμή είναι κατάλληλη, για να επισκεφτείτε έναν Περιοδοντολόγο στο δίκτυο του Dental Group, για να έχετε μια πλήρη περιοδοντική εξέταση. Η περιοδοντική εξέταση είναι ιδιαίτερα απαραίτητη εάν:

  • έχετε διαπιστώσει κάποιο σύμπτωμα της περιοδοντικής νόσου, όπως αιμορραγία των ούλων, διόγκωση των ούλων ή κινητικότητα δοντιών

  • οι γονείς σας ή τα αδέλφια σας έχουν περιοδοντίτιδα και ανησυχείτε ότι μπορεί να κληρονομείται

  • έχει υποχωρήσει το ούλο σας σε κάποιο ή κάποια δόντια σας, με αποτέλεσμα να φαίνεται το δόντι μακρύ και θέλετε να καλύψετε την εκτεθειμένη ρίζα πάλι με ούλο

  • αισθάνεσθε άσχημα, διότι τα δόντια σας είναι πολύ κοντά ή το χαμόγελό σας αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό τα ούλα σας

  • ενδιαφέρεστε να αντικαταστήσετε με εμφυτεύματα κάποιο ή κάποια δόντια που λείπουν

  • ενδιαφέρεστε να τοποθετήσετε κάποια εμφυτεύματα, για να στηρίξετε την ολική οδοντοστοιχία σας (μασέλα)

  • σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος ή είστε έγκυος και θέλετε να ενημερωθείτε για την “ουλίτιδα της εγκυμοσύνης”, ή για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση της Περιοδοντίτιδας με τις επιπλοκές της κύησης

  • πάσχετε από καρδιαγγειακή νόσο. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η περιοδοντική νόσος έχει συσχετιστεί με την εξέλιξη των αθηροσκληρωτικών βλαβών

  • πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να απορρυθμίσει το σάκχαρο, ενώ ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί με τη σειρά του να επιδεινώσει την περιοδοντίτιδα.

Τί θα συμβεί κατά την πρώτη επίσκεψη στον περιοδοντολόγο;

periodondologia 2Κατά την πρώτη επίσκεψη, θα συμπληρώσετε ένα ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό και θα γίνει μια ενδελεχής εξέταση της στοματικής σας κατάστασης. Η κλινική εξέταση είναι ανώδυνη.

Εάν έχετε παλιές ή πρόσφατες ακτινογραφίες, καλό είναι να τις έχετε μαζί σας. Διαφορετικά, αν κριθεί απαραίτητο, θα ληφθούν στο οδοντιατρείο ακτινογραφίες (οπισθοφατνιακές ή πανοραμική) για την καλύτερη διάγνωση του περιοδοντικού σας προβλήματος.

Εν συνεχεία, επειδή θεωρούμε πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο ασθενής πλήρως την περιοδοντική του κατάσταση, θα αφιερώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται, για να σας εξηγήσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο το πρόβλημά σας.

Με υπευθυνότητα θα απαντήσουμε σε όλες τις απορίες σας και θα θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους για τη θεραπεία, ανάλογα με την πρόγνωση κάθε δοντιού.

Έτσι, με βάση τη διάγνωση και την επιθυμία σας, θα σας προτείνουμε ένα ή περισσότερα εναλλακτικά σχέδια θεραπείας.

Στόχος μας είναι, στο τέλος της επίσκεψης, να έχετε κατανοήσει πλήρως την περιοδοντική σας κατάσταση καθώς και τη θεραπεία που χρειάζεστε, για να αποκτήσετε και πάλι την καλή στοματική υγεία και το υγιές χαμόγελο που επιθυμείτε.

 

Περιοδοντική νόσος και συστεμικά νοσήματα

Έρευνες των τελευταίων χρόνων συνδέουν την περιοδοντική νόσο με προβλήματα γενικής υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι επιπλοκές της κύησης.

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί την εξέλιξη της ουλίτιδας. Σε αντίθεση, όμως, με την ουλίτιδα, η φλεγμονή δεν περιορίζεται μόνο στα ούλα, αλλά επεκτείνεται βαθύτερα, προσβάλλοντας και καταστρέφοντας και το οστό της γνάθου που στηρίζει τα δόντια στη θέση τους.

Ορθοδοντική και περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντική νόσος προκαλεί μετακινήσεις των δοντιών, διότι το οστό που στηρίζει τα δόντια υποχωρεί, με αποτέλεσμα τα δόντια να μετακινούνται και να εμφανίζονται κενά μεταξύ τους καθώς και περιστροφές.

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι νόσοι των ούλων οι οποίες αφορούν το 90% του πληθυσμού. Όταν η στοματική υγιεινή δεν είναι αποτελεσματική, συσσωρεύονται βακτήρια γύρω από τα δόντια τα οποία προκαλούν φλεγμονή στα ούλα.

Επανέλεγχος (recall)

Η διατήρηση του αποτελέσματος της θεραπείας απαιτεί σχολαστική και καθημερινή στοματική υγιεινή από τον ασθενή.

Πλαστική χειρουργική του περιοδοντίου

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε για κάποιο άτομο είναι πολύ σημαντική στις κοινωνικές συναναστροφές.

Dental Group

Είμαστε μια ομάδα οδοντιάτρων που μέσα από τη μακροχρόνια εμπειρία μας στην οδοντιατρική φροντίδα οραματίστηκαμε τη διαμόρφωση μιας νέας οδοντιατρικής εμπειρίας που θα μπορούσε να καλύψει πληρέστερα τις αυξημένες οδοντιατρικές απαιτήσεις του σύγχρονου ασθενή.

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτ. έως Παρ. 9:00 - 22:00