Τα παιδικά δόντια (νεογιλά) είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα δόντια. Είναι απαραίτητα για την ομιλία, τη μάσηση των τροφών και την εμφάνιση. Επίσης, τα νεογιλά δόντια διατηρούν το χώρο στις γνάθους για τα μόνιμα δόντια.

Επομένως, η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αντικατάστασή τους από τα μόνιμα δόντια είναι εσφαλμένη. Τα υγιή παιδικά δόντια αποτελούν τη βάση για το υγιές στόμα του ενήλικα.

Όταν τα δόντια τερηδονιστούν, δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μόνιμα δόντια που δεν έχουν ανατείλει ακόμη. Αλλά και η γενική υγεία του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από φλεγμονές και αποστήματα.

Η θεραπεία των δοντιών ανακουφίζει το παιδί από τον πονόδοντο και αποκαθιστά την υγεία των δοντιών και των ούλων, προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο παιδί.

Αντικειμενικός σκοπός της οδοντιατρικής θεραπείας είναι να διατηρηθούν τα παιδικά δόντια στο στόμα για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο. Η πρόωρη απώλεια ενός παιδικού δοντιού μπορεί να επιτρέψει τη μετακίνηση των διπλανών δοντιών, με αποτέλεσμα να κλείσει ο χώρος που είναι απαραίτητος για την ανατολή του μόνιμου δοντιού και να ανατείλει σε λάθος θέση.

Γι' αυτό σε περιπτώσεις πρόωρης απώλειας ενός παιδικού δοντιού, ο παιδοδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός συστήνει την τοποθέτηση ενός μηχανήματος διατήρησης χώρου, μέχρι να αρχίσει να ανατέλλει το μόνιμο δόντι.


Όταν διαπιστωθεί τερηδονισμός των νεογιλών (παιδικών δοντιών), είναι αναγκαίο το σφράγισμά τους. Αυτό γίνεται με σύνθετη ρητίνη στο χρώμα των δοντιών.

Στα παιδικά δόντια, όταν η τερηδόνα έχει επεκταθεί, η αποκατάσταση του δοντιού δεν μπορεί να γίνει με ένα απλό σφράγισμα.

Συχνά, απαιτείται και τοποθέτηση μεταλλικής στεφάνης. Ακόμη μπορεί να χρειαστεί και εξαγωγή του παιδικού δοντιού.

Στις περιπτώσεις που έχει επηρεασθεί και το νεύρο του δοντιού, τότε είναι απαραίτητη η απονεύρωση (εκπόλφωση). Ακολουθεί το σφράγισμα απλό ή με στεφάνη.

Οι παιδοδοντίατροι συζητούν με τους γονείς όλες τις διαθέσιμες επιλογές και απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τις διαδικασίες που μπορούν να εφαρμοστούν στο παιδί τους.