Βούρτσισμα

Πολύ νωρίς, ακόμη και αμέσως μετά τη γέννηση, οι γονείς πρέπει να καθαρίζουν τα ούλα του μωρού με ένα μαλακό πανάκι (γάζα) και νερό ή με ένα απαλό ειδικό βουρτσάκι από σιλικόνη.

paidodontia20aΕιδική μαλακή βούρτσα από σιλικόνη
για καθαρισμό των ούλων και των δοντιών

Όταν βγουν τα πρώτα δόντια, οι γονείς πρέπει να τα βουρτσίζουν απαλά, δύο φορές την ημέρα, με ένα ίχνος από φθοριούχο οδοντόκρεμα (ποσότητα μεγέθους φακής). Για το πότε ακριβώς θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν οδοντόκρεμα θα πρέπει να συμβουλευθούν τον παιδοδοντίατρό τους. Αυτός θα τους δείξει και πώς πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια του παιδιού τους.paidodontia10a

Όταν τα παιδιά φθάσουν στην ηλικία των 3-6 ετών, αυξάνουμε την ποσότητα της οδοντόκρεμας, όσο ένα μπιζέλι και βοηθάμε ή επιβλέπουμε το παιδί στο βούρτσισμα των δοντιών.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να βουρτσίζουν αποτελεσματικά τα δόντια τους.

Καλό είναι να βουρτσίζουμε πρώτα εμείς τα δόντια τους και μετά να τα αφήνουμε να τελειώσουν το βούρτσισμα. Τέλος, πρέπει να προσέχουμε να μη καταπιούν οδοντόκρεμα.

Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται καθημερινά, 2-3 φορές την ημέρα μετά από κάθε γεύμα και οπωσδήποτε το βράδυ.

Το βούρτσισμα γίνεται με κυκλικές κινήσεις κρατώντας την οδοντόβουρτσα σε γωνία και βουρτσίζοντας τις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, τις μεταξύ τους περιοχές και τις μασητικές επιφάνειες. Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τρία περίπου λεπτά.

Οδοντιατρικό νήμα

Το οδοντιατρικό νήμα χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και οδοντικής πλάκας στις περιοχές μεταξύ των δοντιών όπου δεν μπορεί να φθάσει η οδοντόβουρτσα.

Το οδοντιατρικό νήμα είναι ένα λεπτό νήμα νάιλον με επικάλυψη κεριού για ευκολότερο καθαρισμό. Ο καθαρισμός με νήμα είναι απαραίτητος μία φορά την ημέρα και καλύτερα το βράδυ.