Η τερηδόνα του μπιμπερό είναι η τερηδόνα που προκαλείται στα νηπιακά δόντια από την παρατεταμένη έκθεσή τους σε υγρά που περιέχουν ζάχαρη όπως το γάλα, ακόμη και του στήθους, οι χυμοί και γενικά όλα τα ζαχαρούχα υγρά.

Συνήθως στην ηλικία αυτή η χορήγηση των τροφών αυτών γίνεται με το μπιμπερό και η αργή κατανάλωσή τους εκθέτει τα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζάχαρη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τερηδόνα.

paidodontia7a

Η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια μπορεί να προκαλέσει πόνο και ζημιά στα μόνιμα δόντια που πρόκειται να ανατείλουν.

Επιπλέον, η τερηδόνα μπορεί να συσχετισθεί, σε κάποια παιδιά, και με γενικότερα προβλήματα υγείας.

Πρόληψη της πρώιμης τερηδόνας στα νήπια

Η τερηδόνα στα νήπια μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ακόμη και να εξαλειφθεί με την ενημέρωση της μητέρας ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνει το μωρό της να αποκοιμάται στο στήθος της ή με το μπιμπερό στο στόμα.

paidodontia8a

Τα μωρά που χρειάζονται το μπιμπερό, για να αποκοιμηθούν, είναι προτιμότερο να έχουν το μπιμπερό με νερό και όχι γάλα ή να χρησιμοποιούν την πιπίλα.

Στο Dental Group η πολιτική μας είναι να καταπολεμήσουμε την τερηδόνα του μπιμπερό και να ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς σε θέματα πρόληψης. Τους ενημερώνουμε ότι πρέπει πολύ τακτικά να εξετάζουν το στόμα των μωρών τους μήπως υπάρχουν ύποπτα σημάδια τερηδόνας ή κάτι άλλο ασύνηθες.