Η φθορίωση είναι μια διαδικασία απλή και ασφαλής που γίνεται στο ιατρείο με σκευάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο. Η φθορίωση ισχυροποιεί τα δόντια και τα κάνει ανθεκτικά απέναντι στην τερηδόνα. Το φθόριο βρίσκεται στη φύση και σε μικρές συγκεντρώσεις υπάρχει και στις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Επειδή είναι πολύ χρήσιμο για τα δόντια, το φθόριο προστίθεται στη γενική παροχή του νερού. Έρευνες στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου έχει προστεθεί φθόριο στο πόσιμο νερό, έδειξαν μείωση της τερηδόνας στο γενικό πληθυσμό κατά 50%. Το φθόριο είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες αρκεί να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις επιστημονικές προδιαγραφές.

Πώς δρα το φθόριο

Το φθόριο είναι απαραίτητο για τη στοματική υγεία. Ιδιαίτερα, για τα δόντια των παιδιών και των εφήβων τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα. Η δράση του είναι τοπική. Απορροφάται από την αδαμαντίνη και την κάνει πιο ανθεκτική στην επίθεση των οξέων που παράγουν τα μικρόβια και είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση της τερηδόνας.

Το φθόριο είναι συστατικό πολλών προϊόντων που χρησιμοποιούνται, είτε στο σπίτι, όπως είναι οι οδοντόπαστες, οι ταμπλέτες φθορίου και τα στοματικά διαλύματα, είτε στο οδοντιατρείο, ως ζελέ ή βερνίκι φθορίου.
Φθορίωση στο οδοντιατρείο

Η φθορίωση είναι μια διαδικασία απλή και ασφαλής που γίνεται στο ιατρείο με σκευάσματα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φθόριο, σε σχέση με τα φθοριούχα προϊόντα που χρησιμοποιούντα στο σπίτι.

Ο παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί το φθόριο είτε ως ζελέ το οποίο εφαρμόζεται με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων, είτε ως βερνίκι με επάλειψη των δοντιών.

Συχνότητα φθορίωσης

Η φθορίωση, συνήθως, γίνεται δύο φορές το χρόνο. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που η φθορίωση γίνεται συχνότερα, 3-4 φορές το χρόνο, κυρίως σε παιδιά που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Η συχνότητα καθορίζεται από τον παιδοδοντίατρο ο οποίος καθορίζει το εξατομικευμένο πρόγραμμα φθορίωσης για τον κάθε ασθενή.

Φθοριούχα προϊόντα για χρήση στο σπίτι

Φθοριούχες οδοντόκρεμες

paidodontia5aΗ χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας συνιστάται ως το καλύτερο μέσο πρόληψης της τερηδόνας. Η εξάπλωση της χρήσης της τα τελευταία χρόνια στον αναπτυγμένο κόσμο συνέβαλε στη ραγδαία μείωση της τερηδόνας.

Η στοματική υγιεινή πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή που εμφανίζεται το πρώτο δόντι, αν και πολλοί παιδοδοντίατροι προτείνουν ο καθαρισμός του στόματος του μωρού να αρχίζει ακόμη και πριν ανατείλει το πρώτο δόντι.

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς την ποσότητα της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιείται και να συμβουλεύονται τον παιδοδοντίατρο. Για τα παιδιά 3-6 ετών η ποσότητα πρέπει να είναι μεγέθους ενός μπιζελιού, ενώ για τα παιδιά κάτω των 3 ετών, πρέπει να είναι ελάχιστη, ένα ίχνος επάνω στην οδοντόβουρτσα.

Επίσης, οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύουν αλλά και να επιβλέπουν τα παιδιά τους, ώστε να μη καταπίνουν την οδοντόκρεμα.

 

Δισκία φθορίου και φθοριούχα στοματοπλύματα

paidodontia6aΤα δισκία φθορίου και τα φθοριούχα στοματοπλύματα χορηγούνται από τον παιδοδοντίατρο σε παιδιά και εφήβους για χρήση στο σπίτι.

Αποτελούν συμπληρωματικούς τρόπους χορήγησης φθορίου.

Είναι απαραίτητη η συνταγή του παιδοδοντιάτρου, ο οποίος και δίνει τις κατάλληλες οδηγίες.

Τα δισκία φθορίου χορηγούνται κυρίως σε νήπια για τοπική χρήση, ενώ τα στοματοπλύματα σε παιδιά πάνω από 6-7 ετών. Και στα στοματοπλύματα, ο Παιδοδοντίατρος θα προτείνει εκείνο που έχει την κατάλληλη περιεκτικότητα σε φθόριο και θα δώσει και τις σχετικές οδηγίες χρήσης.