Οι μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων δοντιών (γομφίων και προγομφίων) δεν είναι λείες, αλλά έχουν μικρές οπές και αύλακες (σχισμές).

 

Εκεί, παγιδεύονται υπολείμματα τροφών και μικρόβια. Επειδή ο καθαρισμός των δοντιών αυτών λόγω θέσεως είναι πιο δύσκολος για τα παιδιά, τα μικρόβια και τα οξέα που παράγονται δεν απομακρύνονται, με αποτέλεσμα τα δόντια να εμφανίζουν τερηδόνα.

paidodontia18a
Sealant σε οπές-σχισμές και αύλακες δοντιών

Οι προληπτικές καλύψεις (sealants) αποφράσσουν τις οπές και τις σχισμές των δοντιών και λειτουργούν προληπτικά ως εμπόδιο στη συγκέντρωση υπολειμμάτων τροφών και στο σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον τερηδονισμό των δοντιών. Παράλληλα, διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή με την λείανση της μασητικής επιφάνειας.

Διαδικασία

Οι προληπτικές εμφράξεις (Sealants) είναι μία μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας απλή, ανώδυνη και ασφαλής. Τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών χωρίς να αφαιρεθεί οδοντική ουσία. Η τοποθέτηση είναι γρήγορη και γίνεται σε μία επίσκεψη, χωρίς αναισθησία. Ακολουθείται η εξής διαδικασία:

καθαρισμός και προετοιμασία του δοντιού, για να δεχθεί την επικάλυψη
κάλυψη όλων των οπών και σχισμών της μασητικής επιφάνειας του δοντιού με σύνθετη ρητίνη
φωτοπολυμερισμός για συγκόλληση της ρητίνης και σκλήρυνση

paidodontia19aΤοποθέτηση sealant σε οπές-σχισμές και αύλακες δοντιών

Διάρκεια

Οι προληπτικές καλύψεις, γενικά, διαρκούν αρκετό χρονικό διάστημα, εφόσον έχουν τοποθετηθεί σωστά και δεν υπάρχει κάποια αποκόλληση. Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει και η σωστή στοματική υγιεινή. Στους τακτικούς ελέγχους, ο παιδοδοντίατρος εξετάζει εάν οι προληπτικές εμφράξεις είναι άθικτες ή υπάρχει κάποια αποκόλληση. Σ’ αυτήν την περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, συμπληρώνεται ή επαναλαμβάνεται η θεραπεία.

Προληπτικές εμφράξεις (Sealants) σε παιδιά

Οι προληπτικές εμφράξεις συνιστώνται ιδιαίτερα στα παιδιά λόγω του αυξημένου κινδύνου τερηδόνας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά εμφανίζουν τερηδόνα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ιδιαίτερα στους γομφίους και προγομφίους.

Πρέπει να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Οι πρώτοι γομφίοι ανατέλλουν, συνήθως, στην ηλικία των 6 ετών, ενώ οι δεύτεροι στην ηλικία των 12-13 ετών.

Ο κίνδυνος τερηδόνας στα παιδιά είναι πολύ υψηλός, αφενός λόγω κατανάλωσης τροφών και αναψυκτικών υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αφετέρου λόγω της μη επιμελημένης στοματικής υγιεινής. Αυτό οφείλεται στην αδεξιότητα, λόγω ηλικίας, των παιδιών να βουρτσίσουν τα δόντια τους και στη δυσκολία καθαρισμού λόγω θέσης των δοντιών. Αλλά και οι γονείς έχουν ένα μέρος ευθύνης, διότι δεν επιμένουν στο σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών αυτών, επειδή συχνά τα συγχέουν με τα νεογιλά που συνυπάρχουν στο στόμα, τα οποία με το πρόσχημα ότι θα αντικατασταθούν, συνήθως, τα παραμελούν.

Προληπτικές εμφράξεις (Sealants) σε εφήβους και σε ενήλικες

Οι προληπτικές καλύψεις προφυλάσσουν τα δόντια από την τερηδόνα. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες μπορούν να βάλουν και αυτοί εμφράξεις από σύνθετη ρητίνη αρκεί τα δόντια τους να μην έχουν σφραγίσματα. Ιδιαίτερα συνιστώνται σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας είτε λόγω ξηροστομίας, είτε λόγω χρήσης φαρμάκων επιβαρυντικών για την αδαμαντίνη, είτε για άλλους λόγους.