Όλες οι οδοντοστοιχίες (ολικές ή μερικές) πρέπει να αφαιρούνται για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα όχι μόνο, για να ξεκουράζονται οι μαλακοί ιστοί αλλά και για να καθαρίζονται.

Οι τροφές που μπορεί να παγιδευτούν πάνω στις οδοντοστοιχίες μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν με καλό ξέπλυμα με νερό. Επειδή, όμως, οι οδοντοστοιχίες αποτελούν μια στέρεη επιφάνεια πάνω στην οποία μπορούν να αποικήσουν διάφορα μικρόβια, καλό είναι, σε καθημερινή βάση, να τις βουρτσίζουμε με ειδική οδοντόβουρτσα και με υγρό σαπούνι. Συμπληρωματικά, υπάρχουν στο εμπόριο και κάποιες αντιμικροβιακές ταμπλέτες που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των μικροβίων που αναπτύσσονται στις οδοντοστοιχίες.

Για την ορθή χρήση αυτών των σκευασμάτων συνιστάται να ακολουθούνται οι οδηγίες του κάθε σκευάσματος. Με αυτούς τους τρόπους, παραμένουν καθαρές οι οδοντοστοιχίες και έτσι δεν ερεθίζονται τα ούλα και δεν προκαλούνται μυκητιάσεις. Επίσης, επειδή οι οδοντοστοιχίες είναι κατασκευασμένες από ακρυλικό, καλό είναι, όταν είναι εκτός στόματος να διατηρούνται σε ένα δοχείο με νερό, για να μην ξεραίνονται.

prosthetiki5aΑντιμικροβιακές ταμπλέτες για καθαρισμό οδοντοστοιχιών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prosthetiki6aΟδοντοστοιχίες σε νερό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, για όσους έχουν σκυλιά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τετράποδοι φίλοι μας τρελαίνονται, για να μασήσουν οδοντοστοιχίες, οπότε οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πού τις ακουμπάνε, όταν είναι εκτός στόματος.