emfyteymata1aΕπίσης, είναι ο μόνος τρόπος για να κατασκευαστούν θήκες ή γέφυρες χωρίς να τροχιστούν τα διπλανά δόντια.

Ακόμα, τα εμφυτεύματα αποτελούν ιδανική λύση, για να αυξηθεί η συγκράτηση των οδοντοστοιχιών, όταν η σταθερότητά τους δεν μπορεί να επιτευχθεί διαφορετικά.

Έτσι, τα εμφυτεύματα μπορούν να προσφέρουν την αισθητική και τη σιγουριά που χάνεται με την απώλεια των δοντιών.

Στο Dental Group τα εμφυτεύματα είναι μία επένδυση που αξίζουν τα χρήματά σου.

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια βίδα από τιτάνιο η οποία τοποθετείται χειρουργικά στο οστό της γνάθου και ενσωματώνεται σ’ αυτό. Έτσι, υποκαθιστά τη ρίζα του ελλείποντος δοντιού και λειτουργεί ως βάση για τη στήριξη μιας στεφάνης (θήκης), μιας γέφυρας ή ακόμα και μιας οδοντοστοιχίας (μασέλας).

Το υλικό των εμφυτευμάτων είναι απολύτως βιοσυμβατό με τους ιστούς του σώματος. Είναι παρόμοιο με αυτό των εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούν οι ορθοπεδικοί στα ορθοπεδικά χειρουργεία. Έτσι, αποτελεί ένα ασφαλές και ισχυρό υλικό υψηλής ποιότητας και καθαρότητας το οποίο είναι φτιαγμένο, για να παραμείνει στο στόμα για μια ζωή. Λόγω του υλικού τους και της κατασκευής τους, τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας (πάνω από 95%). Αυτό, βέβαια, εξαρτάται και από το σωστό σχεδιασμό της θεραπείας, την ποιότητα των εμφυτευμάτων, την εμπειρία του γιατρού και τη συνεργασία του ασθενούς.

Η άριστη στοματική υγιεινή και η τακτική παρακολούθηση από τον οδοντίατρο εξασφαλίζουν τη διατήρηση των εμφυτευμάτων για μια ζωή.

Μάθε περισσότερα

Ποιος ασθενής είναι κατάλληλος για εμφύτευμα;

Υποψήφιος για εμφύτευμα είναι, γενικά, κάθε άτομο που του λείπει ένα ή περισσότερα δόντια, ακόμη και όλα τα δόντια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι να υπάρχει αρκετό οστό στη γνάθο, για να στηρίξει τα εμφυτεύματα. Εάν δεν υπάρχει, έχουμε τη δυνατότητα, σε πολλές περιπτώσεις, να αυξήσουμε τις διαστάσεις του οστού με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων και να κάνουμε εφικτή τη θεραπεία με εμφυτεύματα. Έτσι, στο Dental Group γίνονται επεμβάσεις για την αύξηση του πάχους και του ύψους του οστού της γνάθου καθώς και επεμβάσεις ανύψωσης του ιγμορείου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υποψήφιος για εμφυτεύματα θα πρέπει να έχει καλή γενική και στοματική υγεία. Η πλημμελής στοματική υγιεινή, το κάπνισμα καθώς και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, μπορούν να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων.

Πότε χρησιμοποιούνται τα εμφυτεύματα;
Πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων
Φροντίδα και επανέλεγχος των εμφυτευμάτων
Διφωσφονικά και εμφυτεύματα
 

Μέθοδοι τοποθέτησης και αποκατάστασης εμφυτευμάτων

Τα εμφυτεύματα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα δόντι που έχει χαθεί στο παρελθόν ή που πρόκειται να εξαχθεί, επειδή δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Από τεχνικής πλευράς η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος είναι πάντα η ίδια. Όμως η έλλειψη ιδανικών συνθηκών, όπως η απορρόφηση του οστού της γνάθου και οι αισθητικές απαιτήσεις της πρόσθιας περιοχής, μπορεί να επιβάλλουν την εφαρμογή επιπρόσθετων τεχνικών, προκειμένου να αναπλαστεί το οστό της γνάθου ή να τοποθετηθεί η στεφάνη πάνω από το εμφύτευμα την ίδια μέρα με την εξαγωγή του δοντιού και τη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Η διαδικασία τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος

Στο δρόμο προς ένα ελκυστικό χαμόγελο

Πριν από την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος, λαμβάνεται το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του ασθενούς και κατάλληλες ακτινογραφίες οι οποίες είναι απαραίτητες, για να αξιολογηθεί εάν υπάρχει αρκετό οστό για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Μετά τη διαγνωστική φάση και εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Αρχικά, γίνεται τοπική αναισθησία, ώστε ο ασθενής να μην έχει την παραμικρή ενόχληση κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Στη συνέχεια, γίνεται μία μικρή τομή στο ούλο, για να αποκαλυφθεί το οστό της γνάθου. Έτσι, ο οδοντίατρος αποκτά πρόσβαση, για να ανοίξει ένα μικρό φρεάτιο στη γνάθο και να βιδώσει το εμφύτευμα. Το μέγεθος του φρεατίου εξαρτάται από το είδος του εμφυτεύματος που θα τοποθετήσει.

Επίσης, ανάλογα με τον τύπο του εμφυτεύματος, το εμφύτευμα μπορεί να σκεπαστεί πλήρως από τα ούλα ή μπορεί πάνω στο εμφύτευμα να βιδωθεί ένα προστατευτικό καπάκι, το οποίο θα εξέχει ελάχιστα πάνω από τα ούλα, όταν αυτά συμπλησιάσουν με λεπτά ράμματα.

emfyteymata9

Η διάρκεια της επέμβασης, ανάλογα με την περίπτωση, υπολογίζεται σε μία ώρα περίπου και είναι ανώδυνη. Οποιαδήποτε ενόχληση μετά την επέμβαση, αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα, ενώ συνιστάται και η χορήγηση αντιβιοτικών. Μετά την επέμβαση, ο οδοντίατρος δίνει στον ασθενή τις απαραίτητες οδηγίες για σωστή διατροφή και σωστή στοματική υγιεινή.

Έπειτα από μία εβδομάδα, ο ασθενής επανέρχεται, για να αφαιρεθούν τα ράμματα. Αυτό γίνεται χωρίς αναισθησία.

Εντός 2 μηνών, συνήθως, τα εμφυτεύματα έχουν ενσωματωθεί στο οστό της γνάθου και τελειώνει η φάση της επούλωσης-ενσωμάτωσης και μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής της προσθετικής αποκατάστασης (θήκη, γέφυρα κ.λ.π.).

Άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος μετά την εξαγωγή
Τοποθέτηση του εμφυτεύματος και προσθετικής αποκατάστασης την ίδια μέρα
Τοποθέτηση εμφυτευμάτων, όταν δεν υπάρχει αρκετό οστό (οστικά μοσχεύματα)
Διατήρηση μετεξακτικού φατνίου
Ανάπλαση οστού σε εκτεταμένα ελλείμματα της γνάθου για τοποθέτηση εμφυτευμάτων
Ανύψωση εδάφους ιγμορείου άντρου
Τι είναι η περιεμφυτευματίτιδα;

Συχνές ερωτήσεις για τα οδοντικά εμφυτεύματα

Πόσο κρατάνε τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα, για να διατηρούνται για μια ζωή. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση είναι οι ασθενείς με εμφυτεύματα να έχουν καλή γενική και στοματική υγεία, να είναι συνεπείς στην καθημερινή στοματική υγιεινή και να συμμορφώνονται με τους περιοδικούς επανελέγχους από τον Περιοδοντολόγο.

Υπάρχει περίπτωση απόρριψης του εμφυτεύματος;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από ένα υλικό, το τιτάνιο, το οποίο είναι, απολύτως, βιοσυμβατό με τους ιστούς του σώματος. Έτσι, τα εμφυτεύματα ενσωματώνονται στο οστό της γνάθου και γίνονται ουσιαστικά μέρος του σώματος. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι τα εμφυτεύματα έχουν ένα πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 95-97%.

Αν και ο οργανισμός δεν απορρίπτει ένα οδοντικό εμφύτευμα, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα εμφύτευμα δεν μπορεί να αποτύχει. Η αποτυχία, όμως, οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως:

 • η κακή στοματική υγιεινή
 • η εσφαλμένη χειρουργική τοποθέτηση
 • η άσκηση πάνω σ’ αυτό υπέρμετρων, μη φυσιολογικών δυνάμεων
 • η παρουσία συστεμικών νοσημάτων στον ασθενή, όπως ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.

Πόσο χρόνο πρέπει να μείνω εκτός εργασίας;

Επειδή η διαδικασία τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος, τις περισσότερες φορές, δεν είναι πιο πολύπλοκη από μία εξαγωγή, οι ασθενείς, γενικά, δεν αισθάνονται την ανάγκη να απουσιάσουν από την εργασία τους. Εντούτις, συνιστάται οι ασθενείς να αποφεύγουν κάθε επίπονη εργασία, που απαιτεί έντονη σωματική άσκηση, την ίδια και την επόμενη μέρα μετά το χειρουργείο.

Υπάρχει ταλαιπωρία κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος;

Όπως συμβαίνει σε κάθε χειρουργείο, μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή ταλαιπωρία. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι με την τοπική αναισθησία κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής δεν θα αισθανθεί καθόλου πόνο.

Μετά το χειρουργείο, η ενόχληση προσομοιάζει με αυτή μιας εξαγωγής. Έτσι, με τη χορήγηση ήπιων παυσιπόνων για μία ή δύο μέρες, η ενόχληση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Η χορήγηση φαρμάκων, για να αποτρέψουν πιθανό πρήξιμο περιορίζεται μόνο σε πιο πολύπλοκες επεμβάσεις που συνοδεύουν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Είναι κοινή πρακτική ο ασθενής μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων να καλύπτεται με αντιβίωση για μερικές ημέρες.

Γιατί πρέπει να αντικατασταθούν με εμφυτεύματα τα δόντια που λείπουν;

Η αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν είναι πολύ σημαντική για τη στοματική υγεία αλλά και τη συνολική υγεία του ατόμου. Οι συνέπειες από την απώλεια δοντιών που δεν αντικαθίστανται είναι πολλές, όπως:

 • Δυσκολία στη μάσηση - Δόντια που λείπουν επηρεάζουν τη μάσηση και κατά συνέπεια και την ποιότητα της διατροφής και, γενικότερα, της ζωής.

 • Μετακινήσεις δοντιών - Τα γειτονικά δόντια μετακινούνται και επηρεάζουν αρνητικά τη σύγκλειση.

 • Κακή εμφάνιση - Η έλλειψη των δοντιών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αισθητική του προσώπου με δύο κυρίως τρόπους: α) τα κενά που δημιουργούνται παραπέμπουν σε ένα παραμελημένο στόμα και β) στις περιοχές, όπου λείπουν τα δόντια και δεν υπάρχουν εμφυτεύματα, προκαλείται, φυσιολογικά, απορρόφηση του οστού της γνάθου, με συνέπεια την απώλεια της νεανικής δομής του προσώπου.

 • Προβλήματα στην ομιλία - Το πρόβλημα στην ομιλία είναι, ιδιαίτερα, εμφανές, όταν λείπουν τα μπροστινά δόντια.

Ποια τα αίτια της απώλειας δοντιών;

Η απώλεια κάποιου δοντιού έχει δυσμενείς συνέπειες για τη στοματική αλλά και τη γενικότερη υγεία, γι αυτό και συνιστάται από τους Οδοντιάτρους η άμεση αντικατάστασή τους.

Τα πιο συχνά αίτια απώλειας δοντιών είναι:

 • η τερηδόνα
 • η περιοδοντίτιδα
 • οι τραυματισμοί