Το υαλουρονικό οξύ δεν είναι αυτό που καταλαβαίνει κάποιος διαβάζοντας τη λέξη οξύ. Αποτελεί φυσικό συστατικό της θεμέλιας ουσίας του δέρματος.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά υδρόφιλο, δομικό πολυσακχαρίτη που βρίσκεται, φυσιολογικά, στον ανθρώπινο οργανισμό, στο μεγαλύτερο ποσοστό στο δέρμα αλλά και σε άλλους τύπους ιστών καθώς και σε άλλους οργανισμούς.

Τα σύγχρονα συνθετικά, ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος, που κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά, είναι πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια .Αποτελούν προϊόντα βιοτεχνολογίας και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ασφαλή στην καθημερινή πράξη.

Μορφές που διατίθεται το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ, με την μορφή του διαφανούς ζελέ, χρησιμοποιείται ως ενέσιμο εμφύτευμα για τη βελτίωση των ρυτίδων γήρανσης και την αύξηση του όγκου των χειλιών ή των ζυγωματικών αλλά και του πηγουνιού. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί, για να βελτιωθεί η εικόνα της μύτης πριν ή μετά από ρινοπλαστική, να γεμίσουν οι κρόταφοι που σταδιακά αδειάζουν με την ηλικία, ή οι πτυχές κάτω από το κάτω βλέφαρο. Επιπλέον, ως ενέσιμο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιείται στη μεσοθεραπεία του προσώπου είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, οπότε και αποτελεί, ίσως, την καλύτερη μέθοδο ενυδάτωσης σε βάθος του δέρματος με αποτελέσματα που είναι άμεσα ορατά και διαρκούν.

Το υαλουρονικό οξύ κυκλοφορεί, επίσης, ως τοπικό σκεύασμα σε μορφή κρέμας, ζελέ, spray, ή επιθέματος με τη μορφή εμποτισμένης γάζας, που βοηθά στην επούλωση τραυμάτων ή εγκαυμάτων. Εδώ, όμως, πρέπει να θυμηθούμε ότι το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μακρομόριο, κάτι που κάνει την απορρόφησή του από το ακέραιο δέρμα εξαιρετικά δύσκολη και, κατά συνέπεια, είναι σχεδόν απίθανο να έχουμε, με την απλή επάλειψη, τα οφέλη της ενυδάτωσης που προαναφέρθηκαν.

Πώς δρα το υαλουρονικό οξύ; 

botox13bΤο Υαλουρονικό οξύ είναι ένα υδρόφιλο συστατικό του δέρματος που ο βασικός του ρόλος είναι η ενυδάτωση των ιστών.

Μπορεί να συγκρατήσει ποσότητα νερού που υπολογίζεται μέχρι και 1000 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του.

Είναι ακριβώς η παρουσία της ουσίας αυτής που κάνει το δέρμα των μωρών να φαίνεται λαμπερό και όμορφο ενώ η σταδιακή της εξαφάνιση οδηγεί στο χάρτινο και διαφανές δέρμα της γεροντικής ηλικίας.

Επιπλέον, η παρουσία του βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος, επιβραδύνει την μετακίνηση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου.

Επίσης, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες, ενώ ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική του ικανότητα.

Μετά την έγχυση του ενέσιμου υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, τα μικρο-σωματίδια του ζελέ του υαλουρονικού οξέος απορροφούνται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό, ενυδατώνοντας πολύ σημαντικά τους γειτονικούς ιστούς.

Τελικά, το ζελέ διασπάται πλήρως και απορροφάται χωρίς να αφήσει κατάλοιπα, ενώ ταυτόχρονα, πιθανότατα, παράγεται και κολλαγόνο, κάτι που εξηγεί ότι ακόμα και αρκετό χρόνο μετά την πλήρη απορρόφηση του υλικού ( περίπου 9-15 μήνες), τα ευεργετικά του αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι ορατά.

Πού εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται στο πρόσωπο για την αποκατάσταση των ρυτίδων και των βαθύτερων πτυχώσεων του προσώπου καθώς και σε περιοχές του προσώπου που έχουν ατροφήσει ή έχουν αδειάσει από μαλακούς ιστούς.

Συγκεκριμένα εφαρμόζεται:

  • στις ρινοπαρειακές αύλακες
  • στις γωνίες του στόματος (γραμμές της μαριονέττας)
  • στο άνω χείλος (ρυτίδες του καπνιστή)

Η εφαρμογή του στις περιοχές αυτές συμβάλλει:

  • στη βελτίωση του περιγράμματος των χειλιών
  • στην αύξηση του όγκου των χειλιών
  • στην αύξηση του όγκου των ζυγωματικών
  • στη μείωση των υπολειπόμενων στατικών ρυτίδων του μετώπου ή του μεσόφρυδου ή των ρυτίδων γύρω από τα μάτια, μετά τη θεραπεία με την τοξίνη της αλλαντίασης (Botox, Dysport)
  • στη βελτίωση της εικόνας της μύτης ή του πηγουνιού ή του περιγράμματος της κάτω γνάθου
  • στη βελτίωση της περιοχής κάτω από το κάτω βλέφαρο

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κάθε ασθενή (περιοχή, πάχος ιστών) και την ηλικία του, επιλέγεται η κατάλληλη εφαρμογή και το κατάλληλο υλικό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όπως η ελαστικότητα, η ρευστότητα και η διάρκεια.

Πότε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Τα εμφυτεύματα του συνθετικού, διασταυρούμενου υαλουρονικού οξέος έχουν διάρκεια ζωής που ποικίλλει από 9-12 μήνες.

Η τελική διάρκεια του προϊόντος εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους, όπως το φύλο, η ηλικία του ασθενούς, η κινητικότητα των μυών στην περιοχή που εφαρμόζεται το εμφύτευμα, καθώς και ο βαθμός εκφραστικότητας του προσώπου, ο τρόπος ζωής και το προϊόν που επιλέγεται για θεραπεία.

Τα ενέσιμα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος είναι βιοδιασπώμενα. Γι’ αυτό απαιτούν επανειλημμένες εφαρμογές που είναι σημαντικό μειονέκτημα.

Όμως αυτό τους δίνει και το πολύ σημαντικό προτέρημα της μεγάλης ασφάλειας, καθώς, αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, θα βελτιωθεί από μόνο του.

Επίσης, πολύ σπάνια δημιουργούν κοκκιώματα, δηλαδή ουλές μέσα στους μαλακούς ιστούς, οι οποίες, συνήθως, εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν υπολείμματα.

Πώς επιτυγχάνεται η εξουδετέρωση του υαλουρονικού οξέος;
Πόσο ασφαλής είναι η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;
Σε ποιους αντενδείκνυται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;
Πώς γίνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;
Μετεγχειρητική αγωγή
Παρενέργειες της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;
Ηλικία που πρέπει να αρχίζει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;
Άλλες θεραπείες με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;
Ποιό είναι το κόστος της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ;