Είναι μια πολύ κοινή νόσος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες κοιλότητες (τρύπες) στο δόντι. Οι κοιλότητες αυτές δημιουργούνται και μεγεθύνονται προοδευτικά χωρίς απαραίτητα να προκαλούν ενόχληση στον ασθενή. Για το λόγο αυτό θεωρείται ύπουλη ασθένεια.


Η τερηδόνα προσβάλλει τα δόντια σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και των νηπίων. Στις μέρες μας, έχει πάρει, διεθνώς, μορφή επιδημίας. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την εμφάνιση της τερηδόνας στον ελληνικό πληθυσμό.

Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει πόνο ή φλεγμονή, ακόμη και να οδηγήσει σε απώλεια του δοντιού. Αρχικά, η τερηδόνα επιτίθεται στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, την αδαμαντίνη (σμάλτο) και στη συνέχεια, προσβάλλει την οδοντίνη και τον πολφό, δηλαδή το εσωτερικό μέρος του δοντιού.

eidika themata12a      eidika themata13a 
 Τερηδόνες σε μικρό παιδί     Τερηδόνες σε οπίσθια δόντια 

 

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η τερηδόνα δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και αγνοεί ότι είναι μια σοβαρή ασθένεια, η οποία, όμως, είναι αναστρέψιμη, εάν διαγνωστεί έγκαιρα.

Αυτό που, επίσης, δεν γνωρίζει είναι ότι μπορεί να προληφθεί με σωστή στοματική υγιεινή και τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο.

Τι είναι η τερηδόνα

Μέσα στο στόμα υπάρχουν πολλά είδη βακτηρίων. Μερικά από αυτά είναι χρήσιμα. Υπάρχουν, όμως, και άλλα τα οποία είναι καταστροφικά, όπως αυτά που προκαλούν την τερηδόνα.

Αν η στοματική υγιεινή δεν είναι επιμελής και αποτελεσματική, τα βακτήρια αυτά συσσωρεύονται πάνω στις επιφάνειες των δοντιών.

Όταν ο ασθενής καταναλώνει τροφές με σάκχαρα και άμυλο, τα βακτήρια μεταβολίζουν τα σάκχαρα και το άμυλο των τροφών σε οξέα.

Τα οξέα αυτά με τη σειρά τους απομεταλλικοποιούν την αδαμαντίνη προκαλώντας τη σταδιακή καταστροφή της. Αυτή η διάβρωση προκαλεί μικρές τρύπες στην αδαμαντίνη.

Στη συνέχεια τα βακτήρια και τα οξέα μπορούν να φτάσουν στην επόμενη ζώνη, την οδοντίνη, η οποία είναι πιο μαλακή και λιγότερο ανθεκτική και τελικά να προσβάλουν και τον ίδιο τον πολφό του δοντιού όπου βρίσκονται τα νεύρα του δοντιού.

Λόγω της καταστροφής της εξωτερικής στιβάδας του δοντιού το νεύρο του γίνεται πιο ευαίσθητο στα διάφορα ερεθίσματα που προσβάλλουν το δόντι (πχ ψυχρό, θερμό) με αποτέλεσμα να προκαλείται πονόδοντος. Αν η τερηδόνα φτάσει στον πολφό τότε το νεύρο του δοντιού νεκρώνεται.

eidika themata14a

Τερηδόνα που προχωράει στο εσωτερικό του δοντιού

Παράγοντες κινδύνου τερηδόνας
Θεραπεία τερηδόνας
Πρόληψη τερηδόνας
Ποιοι είναι ευάλωτοι στην τερηδόνα;
Τι είναι η τερηδόνα του μπιμπερό;
Γιατί τα πίσω δόντια τερηδονίζονται πιο εύκολα;