Η υπερκατανάλωση φυσικών χυμών φρούτων ή ανθρακούχων ποτών αλλά και άλλοι παράγοντες αδυνατίζουν τη σκληρή επιφάνεια της αδαμαντίνης και οδηγούν σε έκθεση της οδοντίνης.

Ως αποτέλεσμα έχουμε εμφάνιση ευαισθησίας στα δόντια, αποχρωματισμό, κιτρίνισμα, ακόμη και απώλεια. Γι αυτό και η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Η διάβρωση των δοντιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο και επειδή είναι, συνήθως, μη αναστρέψιμη, η πρόληψη παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.

 

Αίτια της διάβρωσης

Η διάβρωση των δοντιών μπορεί να προκληθεί από μια επίθεση οξέων στην επιφάνεια των δοντιών, τα οποία προέρχονται είτε από κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών (εξωγενής διάβρωση), είτε από τα γαστρικά οξέα ή από διατροφικές ανωμαλίες (ενδογενής διάβρωση).

  • Εξωγενής διάβρωση

Πολύ συχνή κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών. Είναι το πιο σύνηθες αίτιο της διάβρωσης. Τα δόντια διατρέχουν κίνδυνο κάθε φορά που καταναλώνουμε τροφές ή ποτά που δημιουργούν πολύ όξινο περιβάλλον στο στόμα (pH< 5).

Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα, οι φυσικοί χυμοί, τα αναψυκτικά, ακόμη και τα διαίτης, τα ανθρακούχα ποτά και γενικά οι ξινές τροφές ή τροφές με ζάχαρη.

Όξινα φάρμακα. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, όταν παραμένουν στο στόμα αρκετό χρόνο πριν την κατάποση.

Το χλώριο στις πισίνες. Η επικινδυνότητα για διάβρωση εξαρτάται από τη συχνότητα έκθεσης στο χλώριο των κολυμβητών.

  • Ενδογενής διάβρωση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα όξινα υγρά του στομάχου λόγω της παλινδρόμησης έρχονται σε επαφή με τα δόντια και μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση της εσωτερικής επιφάνειας των δοντιών.

Διατροφικές διαταραχές. Λόγω των συχνών εμέτων (νευρική ανορεξία) και της μεγαλύτερης κατανάλωσης όξινων τροφών (βουλιμία), τα ανορεκτικά και βουλιμικά άτομα παρουσιάζουν συχνότερη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.

Συμπτώματα διάβρωσης
Πρόληψη διαβρώσης
Θεραπεία διάβρωσης