Όταν η αδαμαντίνη καταστραφεί ή τα ούλα υποχωρήσουν μένει εκτεθειμένη η πορώδης οδοντίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί ευαισθησία στα δόντια.

H ευαισθησία οδηγεί, συνήθως, σε έναν οξύ και διαπεραστικό πόνο, όταν ο ασθενής καταναλώνει ζεστά ή κρύα ποτά ή γλυκές και ξινές τροφές ή κατά την απλή επαφή. Πόνος μπορεί να εκδηλώνεται ακόμα και, όταν απλά αναπνέουμε κρύο αέρα.

Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στον αυχένα του δοντιού, εκεί που ενώνεται η μύλη του δοντιού με τη ρίζα, η κατάσταση αναφέρεται ως αυχενική ευαισθησία.

Η ευαισθησία στα δόντια δεν είναι απλά μία ενόχληση ή κάτι που συνδέεται με την ηλικία. Είναι μία σοβαρή κατάσταση του στόματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι μπορεί να οδηγήσει σε άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Άτομα με ευαισθησία στα δόντια παραμελούν, συνήθως, τη στοματική υγιεινή, για να αποφύγουν τον πόνο, με αποτέλεσμα τα δόντια να τερηδονίζονται πιο εύκολα και να προκαλούνται περιοδοντικά προβλήματα.

 

Αίτια της οδοντικής υπερευαισθησίας

Η ευαισθησία στα δόντια μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως είναι:

  • η περιοδοντίτιδα που προκαλεί αποκάλυψη της ρίζας και συνεπώς και της πορώδους οδοντίνης, αφού η ρίζα δεν περιβάλλεται από αδαμαντίνη (σμάλτο)
  • ο λανθασμένος τρόπος βουρτσίσματος που οδηγεί σε αποτριβή της αδαμαντίνης του δοντιού και έκθεση της πορώδους οδοντίνης
  • το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) που προκαλεί φθορά της αδαμαντίνης και έκθεση της πορώδους οδοντίνης
  • η κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών που διαβρώνουν την αδαμαντίνη των δοντιών και εκθέτουν την πορώδη οδοντίνη
  • ο τερηδονισμός των δοντιών που καταστρέφει την αδαμαντίνη, εκθέτοντας στο εξωτερικό περιβάλλον την πορώδη οδοντίνη
  • ο τραυματισμός των δοντιών (ράγισμα, σπάσιμο) που φθάνει μέχρι την οδοντίνη, μεταδίδοντας τα εξωτερικά ερεθίσματα στα νεύρα του δοντιού
  • η λεύκανση των δοντιών, όταν δεν ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες
eidika themata2b eidika themata3a eidika themata4a
Αποκάλυψη ρίζας από κακή στοματική υγιεινή Αποκάλυψη ριζών από έντονο βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα  Αποκάλυψη πολφού σε σπασμένο δόντι 

Η εκδήλωση ευαισθησίας είναι ένδειξη κάποιου οδοντιατρικού προβλήματος και γι’ αυτό είναι ανάγκη να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Dental Group για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ευαισθησίας των δοντιών.

Μετά τη διάγνωση των ακριβών αιτίων της ευαισθησίας των δοντιών σας, θα σας προταθούν και οι κατάλληλες επιλογές θεραπείας.

Θεραπεία της ευαισθησίας των δοντιών
Πρόληψη ευαισθησίας δοντιών