Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • Απομακρύνεται όλη η τερηδόνα γύρω από το δόντι, ώστε να παραμείνει μόνο η υγιής οδοντική ουσία.
  • Από την κορυφή του δοντιού δημιουργείται ένα φρεάτιο το οποίο δίνει στον οδοντίατρο πρόσβαση στο θάλαμο όπου βρίσκεται το νεύρο.
  • Απομακρύνονται από το εσωτερικό του δοντιού το νεύρο και τα αγγεία καθώς και όλα τα προϊόντα της φλεγμονής που έχουν προκύψει. Αυτό γίνεται με ειδικές ρίνες που μοιάζουν με μικρές βελόνες.
  • Απολυμαίνονται οι ριζικοί σωλήνες και ο μυλικός θάλαμος, όπου βρίσκονταν το νεύρο, για να εξαλειφθούν τα μικρόβια που έχουν εισβάλει στους χώρους αυτούς.
  • Αφού έχουν αποστειρωθεί οι ριζικοί σωλήνες, στεγνώνονται και τοποθετείται ένα μαλακό εμφρακτικό υλικό (γουταπέρκα), για να γεμίσει τους καθαρούς και άδειους ριζικούς σωλήνες.
  • Γίνεται στο επάνω μέρος του δοντιού αποκατάσταση με έμφραξη (σφράγισμα) ή στεφάνη (θήκη), ώστε να απομονωθούν οι ριζικοί σωλήνες από το εξωτερικό περιβάλλον, για να μην επαναμολυνθούν.

Στάδια ενδοδοντικής θεραπείας:

1) νέκρωση και μόλυνση νεύρου από τερηδόνα

2-3) δημιουργία φρεατίου πρόσβασης και καθαρισμός-αποστείρωση ριζικών σωλήνων

4) έμφραξη ριζικών σωλήνων με γουταπέρκα και

5) τελική αποκατάσταση δοντιού με σφράγισμα ή στεφάνη

Λόγω της αποστείρωσης που προσπαθεί ο οδοντίατρος να πετύχει κατά την ενδοδοντική θεραπεία τοποθετείται ειδικός απομονωτήρας γύρω από το δόντι, για να μην εισέρχονται σάλια στην περιοχή.

Επίσης, είναι κατανοητό ότι όσες περισσότερες ρίζες έχει το δόντι και όσες μεγαλύτερες κάμψεις έχουν αυτές, τόσο αυξάνεται και η δυσκολία της θεραπείας.