Τα ούλα, η γλώσσα, τα μάγουλα, τα χείλη κ.τ.λ. είναι περιοχές όπου μπορούν να εμφανιστούν ποικίλα καλοήθη και κακοήθη μορφώματα.

Κάποιες από τις βλάβες αυτές έχουν πολύ χαρακτηριστική μορφολογία και συμπτωματολογία και μπορούν εύκολα και άμεσα να διαγνωστούν. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου η απλή επισκόπηση δεν επαρκεί και για τη σωστή διάγνωση απαιτείται ιστολογική εξέταση της βλάβης. 

Με τη βιοψία αφαιρείται με τοπική αναισθησία ένα τμήμα ή ολόκληρη η βλάβη και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση στον παθολογοανατόμο, ο οποίος θα κάνει και την τελική διάγνωση.

Ανάλογα με τη διάγνωση, ο οδοντίατρος θα αποφασίσει ποια θα είναι η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής.

Κάποιες φορές, η απλή παρακολούθηση ή η χορήγηση φαρμάκων είναι αρκετή. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις κακοηθειών που μπορεί να χρειάζονται πιο σύνθετες θεραπείες.

Επειδή κάποιες βλάβες στο στόμα μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια ενός συστεμικού νοσήματος και δεδομένου ότι ο στοματικός καρκίνος είναι αρκετά συχνός, ιδιαίτερα σε καπνιστές και άτομα που εκτίθενται στον ήλιο, ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον οδοντίατρό του, όταν εντοπίσει κάτι ασυνήθιστο στο στόμα του.

Είναι βέβαιο ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να περιορίσει την πολυπλοκότητα της θεραπευτικής αντιμετώπισης ή ακόμα και τον κίνδυνο για την ίδια τη ζωή του ασθενή.

gnatho10

Λευκές βλάβες στα ούλα